1299’dan günümüze 1299 İnegöllü

İnegöl Kent Konseyi Tarih ve Turizm Çalışma Grubu Başkanı araştırmacı-yazar Turhan Şahin’in 30 aylık çalışmaları sonucunda hazırlanan 685 sayfalık “1299’dan Günümüze 1299 İnegöllü” isimli kitabın lansmanı gerçekleştirildi. İnegöl’e değer katan kişileri tanıtan ve ansiklopedi diliyle hazırlanan kitabın tanıtım gecesinde, duygu seli yaşandı.

Yayınlama: 09.04.2018
1.085
A+
A-

1299 yılında Osmanlı’nın kuruluşuyla aynı yıl fethi gerçekleştirilen İnegöl’de, 719 yıllık tarih, İnegöl Kent Konseyi Tarih ve Turizm Çalışma Grubu Başkanı Araştırmacı-Yazar Turhan Şahin’in hazırladığı muhteşem eserler arşivlerde yerini aldı. Turhan Şahin’in İnegöl Belediyesi katkılarıyla 30 aylık bir çalışma sonucunda hazırladığı “1299’dan Günümüze 1299 İnegöllü” isimli 685 sayfalık ansiklopedik eserde; 1299 yılında İnegöl’ü fetheden komutan Turgutalp’ten günümüze şehrimize değer katan kişiler tanıtılıyor.

 

BÜYÜK BULUŞMA






İnegöl Belediyesi ve İnegöl Kent Konseyi katkılarıyla araştırmacı yazar Turhan Şahin’in kaleme aldığı bu muhteşem eser, Cuma akşamı Mobilya Müzesi çok amaçlı salonunda düzenlenen lansman ile kamuoyuna tanıtıldı. Tanıtım programına ilçe protokolü yoğun ilgi gösterirken, aynı zamanda kitapta yer alan İnegöl’e değer katan şahsiyetlerin hayatta olanların kendileri, vefat edenlerin ise yakınları katılarak programda adeta büyük buluşma gerçekleştirildi. Onlarca kişinin anıldığı ve hatırlandığı “1299’dan Günümüze 1299 İnegöllü” kitabının tanıtım gecesinde, duygu seli yaşandı.

 

“İNEGÖL, BİRÇOK UYGARLIĞI BAĞRINDA BARINDIRMIŞ BİR ŞEHİR”

Muhteşem eserin tanıtım gecesi, İnegöl Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah’ın açılış konuşmasıyla başladı. İnegöl’ün Marmara bölgesinde doğusunda Eskişehir, batısında ise Bursa ili bulunan Anadolu coğrafyasının medeniyetlere tanıklık etmiş güzide ilçelerden biri olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Haydar Cerrah, “Doğudan batıya bir geçiş güzergahında bulunan bu güzide ilçe, bir çok uygarlığı da bağrında barındırmıştır. Tabi bu uygarlıkları oluşturan önemli şahsiyetleri de. İnegöl, Ertuğrulgazi önderliğinde Orta Asya’dan gelip bu toprakları vatan kılan atalarımızın ilk uğrak yerlerinden biri olmuştur. Bu nedenledir ki o günden bu güne bu topraklar, tarihe mal olmuş birçok önemli isme yurt olmuştur. İnegöl sadece Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna sahne olan yerlerden biri olarak kalmayıp, aynı zamanda Kurtuluş Savaşının verildiği, düşmanın yakıp ama yenilip kaçtığı zor günlere ve savaşlara da tanıklık etmiştir. Bu yönüyle de tarihin şanlı sayfalarında yerini almıştır. Bir taraftan tarihin kendine biçtiği bu rollerin yanında, İnegöl doğal güzellikleriyle, tarihi dokusuyla, turizmiyle, ormanlarıyla, gezinti yerleri ve kaplıcalarıyla da Anadolu’nun güzelliklerini bünyesinde bulunduran bir ilçe olagelmiştir. Tarihi ve doğal güzellikleri bu derece önemli olan İnegöl, aynı zamanda geçmişten günümüze çok saygın şahsiyetler de yetiştirmiştir” dedi.

 

İKİNCİ CİLDİ DE MUTLAKA ÇIKACAKTIR

İnegöl Kent Konseyi olarak bu saygı ve vefanın bir nişanesi olarak İnegöl’de yetişip milletin ortak değerlerinden olan ilim ve sanat dünyasının önemli birer ferdi olmuş değerli İnegöllüleri bir ansiklopedide bir araya getirmek gibi bir çalışma başlattıklarını da ifade ederek; “Tarihimizin ve coğrafyamızın önemli tarihlerinden olan 1299 yılının önemine binaen, bu çalışmamızda 1299 şahsiyete yer verdik. Kitabın adını da “1299’dan günümüze 1299 İnegöllü” olarak koyduk. İlim irfan dünyasından sanata, ekonomiden siyasete, belediyecilikten esnaflığa, askerlikten spora birçok alanda ün yapmış, bu kadim kente katkı sağlamış, iz bırakmış İnegöllüleri bir araya getirmeye çalıştık. Herkesin evinde ve Derneğinde bulundurması gereken İnegöl Ansiklopedisi, inanıyorum ki bu kentte yaşayan insanlara tarih ve kent bilinci verecektir. Zira bizler bu kentte yaşayan herkesin İnegöl’e bir vefa borcu olduğuna inanıyoruz. Büyük bir gayret ve araştırmayla ortaya çıkan bu eserde mutlaka hatalar ve eksikler de vardır ve olacaktır. Kul yapımı olan her şeyde hata olduğu gibi. Sizden gelecek tepki ve teklifler ile yeni çalışmalarda bu hataları gidereceğiz. İnegöl’ümüzde elbette bu esere konu olacak yüzlerce önemli kişi vardır. Mutlaka yeni bir çalışmaya ihtiyaç olacaktır. İnanıyorum ki, Allah uzun ömürler versin Turhan Şahin ağabeyimiz bu eserin ikinci cildini de mutlaka çıkaracaktır” diye konuştu.

 

KÜLTÜR VE SANAT DURMAMALI

Haydar Cerrah, ülkemizin bir bölgesinde terör ile savaş devam ederken diğer bölgelerde kültür, sanat, edebiyat ve sinema çalışmalarının durmadan devam etmesi gerektiğine de vurgu yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şairler daha güçlü şiirler yazmalı, yapımcılar daha nitelikli, evrensel filmler yapmalıdır. Unutmayalım ki bazen bir kitap, bir film, silahtan çok daha güçlü olabilir ve büyük etki yapabilir. Savaş var diye kültürel etkinlikleri durdurmak, en çok da bu ülkeye zarar verir.”

 

BU ANSİKLOPEDİ İNEGÖL’ÜN KİMLİĞİDİR

“Eğer İnegöl’den Bursa’ya üçüncü kez İnegöllü birisi Belediye Başkanı seçiliyorsa, hükümet partisinin İl Başkanı İnegöl’den seçiliyorsa, 17 şirin ilçeden sadece İnegöl’de böyle büyük bir eser ortaya çıkıyorsa, işsizlik eksilerde seyrediyorsa, gerek yurt dışından ve gerekse yurt içinden gelen on binlerce insan İnegöl’de ekmeğini bölüşüyorsa, bu kadim Kent üzerinde derin derin düşünmek gerekir. İl olsaydık kim bilir neler yapardık? Varın siz düşünün… Sözlerimi nihayete erdirirken, Çalışmalarımızda bizden maddi manevi desteğini esirgemeyen Sayın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş beye ve İnegöl Belediye Başkanımız Sayın Alper Taban beye çok teşekkür ediyorum. Yine çalışmalarımızda her zaman bizimle birlikte olan Kaymakamımız Sayın Ali Akça Beye ve tüm İnegöl protokolüne çok teşekkür ediyorum. Bu mükemmel eser on yıllara varan birikimi, araştırmaları ve gece gündüz çalışmalarıyla Sayın Turhan Şahin’e aittir. Bu ansiklopedi bir nevi İnegöl’ün kimliğidir. Ve inanıyorum ki bu kentte yaşayan insanların Turhan Şahin’e bir şükran borcu vardır. Kendisinden farklı konularda yeni çalışmalar da bekliyoruz. Kent Konseyi Tarih ve Turizm Çalışma Grubu Başkanı olarak birlikte çalıştığımız Turhan Şahin’e İnegöl’e böyle mükemmel bir eser hediye ettiği için konsey ailesi olarak çok teşekkür ediyoruz.”

 

İNEGÖL’ÜN ARŞİVİ DEĞERLİ BİR ESER KAZANDI

Haydar Cerrah’ın ardından Belediye Başkanı Alper Taban kürsüye çıkarak salondaki konuklara hitaben bir konuşma yaptı. Taban, kültür sanat anlamında İnegöl Belediyesi olarak pek çok işler yaptıklarını, ancak bir de İnegöllülük bilinci oluşturmak, kentlilik bilinci ve şehirlilik bilinci oluşturabilmek adına da çalışmalar yapıldığına dikkat çekti. Bu anlamda İnegöllülük bilincini oluşturma noktasında, öncelikle İnegöl’de yaşayan değerli bilmek gerektiğine dikkat çeken Alper Taban; “Kimler geldi, kimler geçti, kimler ne yaptı bunları bilmek lazım diye düşünüyorum. Yine Kent Konseyimiz ile birlikte geçmişte yaptığımız İnegöllülere Vefa gecelerinde de öyle güzel insanları tanımış olduk ki. Yaşımız itibariyle bildiğimiz ve bilmediğimiz isimler var. Zaten pek çok hemşerimiz doğmuş, ilk ve ortaokulu burada okumuş ama ondan sonra yükseköğretim için İnegöl’den çıkmak zorunda kalmış. Bundan dolayı bizler kendilerini çok fazla tanıma fırsatı bulamamışız. Anca böyle belirli fırsatlarla geldiklerinde kendilerini tanıma şansına sahip oluyoruz. Orada da ben çok faydalı bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Kent Konseyi Başkanımız ve kıymetli yöneticilerine bu anlamda çok teşekkür ediyorum emeklerinden dolayı. İlmek ilmek dokuyorlar. Öyle bir şey yapıyorsunuz ki; o kitapta yer almayan insanlar değersiz mi? Asla böyle bir şey yok. Biz güzellik sıralaması, boy sıralaması, mal mülk sıralaması falan da yapmıyoruz burada ama işte inşallah bunun arkasından gelecek olan ikinci eserde de bu kitaba yazamadıklarımız, sığdıramadıklarımız yer alacak. Çünkü burada Turhan ağabeyimiz bir kurgu yaptı ve 1299’dan günümüze 1299 İnegöllü dedi. Bu kurgu içerisinde 1299 İnegöllü büyüğümüzü buraya sığdırmayı başardık. İnşallah kayıtlı olan ancak bu kitapta yer almayan da 250-260 kişi daha olduğunu biliyorum. Neticede böyle bir bellek oluştu. İnegöl’ün arşivine yeni bir eser daha kazandırmış olduk. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her kim bu eserlerin oluşmasında katkı koyduysa teşekkür etmek istiyorum. Bu kitapta ismi yer alan değerlerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Burada atlamamamız gereken bir diğer konu da Alinur Aktaş Başkanımız. Alinur Başkanımız bu kitabın başlangıç sürecinde bu işin kararını veren, hayata geçmesinde de büyük emekleri olan kişi. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

 

BAŞKAN TABAN’DAN ŞAHİN’E PLAKET

Başkan Taban’ın konuşmasının ardından 685 sayfalık eseri 30 aylık emekleriyle ortaya çıkaran araştırmacı yazar Turhan Şahin sahneye davet edildi. Başkan Taban, Şahin’e emekleri ve İnegöl’e böyle bir eser kazandırdığı için plaket takdim etti.

 

“EN TEMEL GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ, NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜDÜR”

Takdim sonrası Turhan Şahin, kürsüden bir konuşma yaptı. Kimi zaman duygulandıran, kimi zaman salondakileri onurlandıran ifadelerle konuklarına hitap eden araştırmacı yazar Turhan Şahin, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Başarı ya da başarısızlık durumunda kişinin payının şartların payından her zaman fazla olduğunu düşünenlerdenim. Ayrıca karşıma çıkan yazılı kaynaklardan ulaştığım sonuç; herhangi bir işletme, kurum ya da yerleşim biriminin en temel gelişmişlik göstergesi nitelikli insan gücüdür. Sürekli ve yenilenen başarının yaşandığı İnegöl’ümüzün insan profilinin bu anlayışla incelenmesi gerektiğini de dönem dönem düşünmüşümdür. Bunların dışında nitelikli insan başarılı olması gerektiğini ve bunu nasıl yapacağını bilir. İnegöl insanı da başarılı olması gerektiğini ve bunu nasıl yapacağını bilir. Dünyanın birçok yerindeki fuarlarda İnegöllü işadamlarını görebildiğimiz gibi uluslararası turnuvalarda sporcularımızı, kültürel ve sanatsal etkinliklerde sanatçılarımızı görebilmekteyiz. Yalnızca kişilerimiz değil; meslek odalarımız, kültür derneklerimiz, spor kulüplerimiz de uluslararası alanda birçok başarının sahibidir.”

 

“İNEGÖL İNSANI PAYLAŞIR”

“Nitelikli insan paylaşır. İnegöl insanı da paylaşır. Daha iyi inceleme imkanı bulduğum son 150 yıllık süreçte bunu çok anlaşılabilir biçimde gördüğümü söyleyebilirim. 1856-64 sonrası Kafkas göçlerinde, 1877-78 Osmanlı Rus savaşı sonrası oluşan göçlerde, 1908 Bosna’nın Avusturya’ya ilhakı sonrası oluşan göçlerde, 1912-13 Balkan savaşında kaybedilen topraklardan olan göçlerde, 1923 Yunanistan ile yapılan mübadele sonrası olan göçlerde, 1946 sonrası Yugoslavya göçlerinde, 1950 sonrası Bulgaristan göçlerinde, 1994 sonrası Rusya ve Türk kökenli Cumhuriyetlerden Ahıska Türkleri göçlerinde ve son 5 yıldır da Suriye’den yapılan göçlerde İnegöl insanının ekmeğini ve şehrini severek paylaştığını görmekteyiz. Yine kıvanarak görmekteyiz ki İnegöl insanının yardım elinin gerekip de ulaşmadığı yeryüzü parçası yoktur.”

 

“İNEGÖL, KENDİNE AİT HİSSETTİRİYOR”

“Nitelikli insan kendisi ve birlikte yaşadığı insanları geliştirmesi gerektiğini bilir. İnegöl insanı da kendisi ve beraber yaşadığı insanları geliştirmesi gerektiğini bilir. Birçok ustanın, birçok öğretmen, antrenör ve din adamının birikimlerini nasıl diğer insanlara sunduğunun örneklerini hemen her gün görmekteyiz İnegöl’ün dünü ve bugününde. Aynı şekilde göçlerle gelenlerin birikimlerini sergilemelerine imkan verildiği, gerekli yardım ve desteğin sağlandığını da görerek sevinmekteyiz. Nitelikli insan kendisi ve çevresiyle barışıktır. İnegöl insanı da kendisi ve çevresiyle barışıktır. Kendisi ve çevresiyle barışık insan, yaşadığı topluma kendini ait hissettiği gibi diğer insanların da ait hissetmesini sağlar. Ortaokul ve lise eğitimi nedeniyle ilçemizden ayrılmış olup hayatlarının kalan kısımlarını da ilçemizde yaşayamayacaklarını bildikleri halde, İnegöl için çırpınıp duran o kadar çok İnegöllü var ki. Aynı şekilde Kent Konseyimizde de İnegöllü olmadıkları halde İnegöl için bizlerden çok çırpınan arkadaşlarımızı gördükçe diyorum ki İnegöl kendine ait hissettiriyor.”

 

“ANADOLU’DAKİ HİKAYENİN BAŞINDAN BERİ VARDIK”

“Kitabımız ansiklopedik bir dille hazırlanmıştır. Az sayıda kişiye çok ayrıntı vermek yerine, çok sayıda kişiye temel bilgiler verebilmeyi hedeflediğim bu çalışmada ansiklopedik usul benim de yöntemim oldu. Ulaşılan sayı, bizim sınıftan çok başarılı öğrenciler çıktı diyebilme imkanı verdiği gibi bizim sınıfın genel seviyesi oldukça iyiydi diyebilme imkanını da verecektir İnegöllülere. Başlangıçta böyle bir sayıya ulaşabileceğimi düşünmediğim için böyle bir isim de düşünmemiştim. İnegöl’ün fethi ile Osmanlı’nın kuruluşunun aynı yıl yani 1299 olması bana hep önemli gelmiştir. 1299 tarihi, 1071 ve 1453 tarihiyle birlikte ilkokul 4. Sınıftan itibaren öğrendiğimiz tarihlerdir. Ayrıca kimse yokken biz vardık diyebilen bir ticarethane sahibi gibi İnegöllüler de biz Anadolu’daki hikayenin en başından beri vardık diyebilirler diye düşünüyorum.”

 

KATKI SAĞLAYANLARA TEŞEKKÜR

“İnegöl’ün nitelikli insan sayısı tabi ki bu kitaptakilerden ibaret değildir. Önceden tespit edilmiş kriterlerle 30 aylık bir çalışmamın sonucunda ulaşabildiğim bir sayıdır. Oluşturulmuş başka kriterlerle başka sonuçlar ve kişiler de ortaya çıkardı tabi ki. 1299 sayısının içerisine sığmak çabası da çalışmalarımın daha da büyümemesine sebep oldu. Alinur Aktaş Başkanımızla başlayıp Alper Taban Başkanla tamamlanan bir süreçtir. Bir başka deyişle, Başkanlar adına Belediye Halkla İlişkiler Müdürleri sevgili kardeşlerim Ahmet Bayhan ile başlayıp Ensar Macit ile sonlanan bir süreçtir. Tüm içtenliğimle söylüyorum ki onlar hep önde yürüyen oldular. Ben onlara yetişmeye çalıştım. Kitabı benden çok istemişlerdi. Bu 30 aylık süreçte kitabı benden çok dert edinen Kent Konseyi Başkanımız Haydar Cerrah ve Konseydeki değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Değerli İnegöllülere ve beni bu akşam yalnız bırakmayan siz konuklarımıza da çok teşekkür ediyorum.”

 

KONUKLAR DUYGULARINI PAYLAŞTI

Konuşmalar sonrası, salonda bulunan konuklara da kitap hakkında duygularını ifade etmeleri üzerine söz verildi. Bazı konuklar kendilerinin de yer aldığı kitaptan bahsederken eskilere giderek duygulanırken, salondan gözyaşlarını tutamayanlar da oldu.

 

YAZAR ŞAHİN, KONUKLARI İÇİN KİTAPLARINI İMZALADI

“1299’dan Günümüze 1299 İnegöllü” kitabının tanıtım programı, araştırmacı yazar Turhan Şahin’in davetliler için kitabını imzalamasıyla son buldu. Turhan Şahin, Belediye Başkanı Alper Taban ile Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah için de kitap imzalayarak kendilerine takdim etti. Yüzlerce konuk, ücretsiz olarak dağıtılan kitaplarını yazar Şahin’e imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturdu. İmza töreni geç saatlere kadar devam etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş