16. yüzyılda Hamzabey Mahallesi’nde yapılan Tarihi Mehmet Bey Camisi restorasyon çalışması tamamlandı
Hamzabey Mahallesinde bulunan ve 16. yüzyılda yapılan tarihi Mehmet Bey Camisi 1999 depreminde zarar görmüştü. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında restorasyon çalışması nedeni ile ibadete kapatılan camide restorasyon çalışmaları sona geldi.
DUVARLARIDNAKİ SIR MÜHENDİSLERİ ŞAŞIRTTI
Mehmet Bey Camisinin 500 yıllık sırrı çözüldü. Ortaya çıkan detaylar mühendisleri bile hayrete düşürürken, o tarihlerde yapılan ince hesaplar dikkat çekti.
Caminin taşıyıcı duvarlarının statik raporunu hazırlayan İnşaat Yüksek Mühendisi Özgür Öztürk “Batı duvarının kalınlığının 80 cm, güney duvarının ise 90 cm olması önceleri garibime gitmişti. Ancak bu farklılığın sebebi işin sonunda ortaya çıktı. Böylelikle her iki duvarın zayıf kesitte düşey gerilme kapasitelerinin eşit şekilde olmasını sağlıyordu. Yine benzer şekilde kayma gerilme kapasiteleri de eşit olacak şekilde çıkıyordu. Sonuç itibariyle; tarihi camiinin duvar kalınlıkları, pencere ve kapı ebatlarının rastgele değil belli hesap kriterleriyle ölçülendirildiği ortaya çıkmıştır” dedi.
RESTORASYONDA SONA GELİNDİ
Öte yandan camideki restorasyon çalışmalarında sona gelindiği görüşürken, çevre düzenlemesinin ardından caminin ibadete açılması bekleniyor.
MEHMET BEY CAMİİ’NİN TARİHİ
Caminin kitabesi bulunmamakla birlikte; 16. yüzyılın başlarında Hançerli Fatma Sultan’ın eşi Hüdavendigar Sancak Beyi Mustafa Paşa’nın oğlu Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Zaman içinde onarım gören caminin minaresi orijinalliğini korumaktadır.