ALLAH BU üLKEYE BiR DAHA iSTiKLAL MARŞI YAZDIRMASIN

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma programı bu yıl Samda Ortaokulu tarafından gerçekleştirildi.

Yayınlama: 13.03.2018
696
A+
A-

Dün saat 14.00’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Samda Ortaokulu tarafından 5. Mevsim Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alper Taban, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, İlçe Emniyet Müdürü İlhami Araali, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları, kurum ve kuruluş temsilcileri, müdürler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

 

“YAZDIĞI ŞİİRİ SATMADI, SATAMADI”






Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan Samda Ortaokulu Müdürü Semih Evren, “Şudur cihanda benim en beğendiğim meslek, sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek. Kurtuluş Savaşında çektiğimiz sıkıntıların, yaptığımız fedakârlıkların ve verdiğimiz şehitlerin bu topraklar üzerindeki en büyük anlatıcısı, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u en iyi özetleyen 2 mısra. Özü sözü bir, doğruluktan hiç ayrılmayan haksızlığı da hiçbir zaman kabul etmeyen örnek bir insandır Akif. Gözlerini açtığı 1873 yılından 47 yıl sonra 1920 yılının Ocak ayının sonunda başyazarı olduğu Sebilür Reşad gazetesine geldi. Yakın dostu Eşref Edip’i buldu. Ve hazırlan cepheye gidiyoruz hemen dedi. Dayanamıyordu, duramıyordu oralarda. Millet istiklal ve istikbal uğruna çarpışıyordu. Hemen yola çıktılar. Balıkesir’de Zağnos Paşa camisinde Cuma hutbesine Besmele ile başladı ve ‘Ey Müslüman! Cihan alt üst olurken seyre baktın öyle durdun da, bugün bir serseri, bir derbedersin kendi yurdunda, hayat elbette hakkın, lakin ettin haykırıp ihkak, sağırdır kubbeler, bir ses duyar; davayı istihkak. Anadolu’ya haykırıyordu Akif. Haydi Allah’ın ipine sarılın, sarılın ki aranıza ayrılık girmesin. Anadolu ağlıyordu. Lakin o konuştukça İstiklal de İstikbal de adım adım yaklaşıyordu. Kurtuluş mücadelesinin milyonlarca neferinden biriydi artık. Ve bu azimle bu inanışla milli mücadele kazanılmıştı. Ama yapılacak daha çok iş vardı. Bir memleket kurulacaktı ve bu memlekete Asım’lar lazımdı. Burdur Milletvekili olarak Anadolu’yu dolaştı, halka seslendi. Hep aynı şeyi söylüyordu. Fesattan uzak durun. Millet artık istiklalin değerini daha iyi biliyor, onun için çırpınıyordu. Ama o ruhu, o duyguyu bir de şiirle anlatmak lazımdı. Bir yarışma düzenlendi bu amaçla. Para ödüllü olan bu yarışmayı ödülü istemeyen Akif kazandı. Sadece yırtık bir paltosu olduğu halde, İstiklal için yazdığı şiiri para için satamazdı. Satmadı da. Ancak bir destanı kaleme alan vatan şairi, vatan hainliği ile suçlanarak Mısır’a sürgüne gönderildi. Vatanından cüda oldu. ‘Viranelerin yasçısı baykuşlara döndüm, gördüm de hazanında bu cennet gibi yurdu, gül devrini bilseydim onun, bülbül olurdum. Ya Rab! Beni evvel getireydin ne olurdu?’ diyen Akif hasretini uzun yıllar çektiği vatanına döndüğünde artık iyice güçsüzleşmiş, hastalanmıştı. Tükeniyordu. Ama mutluydu. Çok sevdiği vatanında son nefesini verecek O’nun topraklarında kaybolacaktı. Ve 1936 Haziran’ında döndüğü yurdunda 27 Aralık’ta gözlerini yumdu semalarında ezan sesinin dinmediği, ay yıldızlı bayrağının dalgalandığı, yazdığı şiirin dillerden düşmediği Özgür Türkiye topraklarında… Millet için etti mi ordum sefer, kükremiş arslan kesilir her nefer, döktüğü kandan göğe vursun zafer, toprağa bir damlası boş akmasın. Âmin! desin hep birden yiğitler, ‘Allâhu ekber!’ gökten şehitler” dedi.

 

Konuşmanın ardından sinevizyon eşliğinde Mehmet Akif Ersoy’un hayatı sahnelendi. Samda Ortaokulu öğrencilerinin oratoryosu, Mehmet Akif’in Safahat kitabından bestelenen şarkının Eylül Irmak Akın isimli öğrenci tarafından seslendirilmesi, İnegöl’ü ziyaret eden yazarların İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili görüş ve düşüncelerinin yer aldığı sinevizyon gösterimi, Asım’ın Nesli’nin İstiklal Marşını seslendirmesi ile devam eden program, İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sonlandı.

 

Liseler arası İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışında 1. olan Yenice Abdurrahman Öztarhan Anadolu Lisesi öğrencisi Ecenur Dilmaç, 2. olan Naire Çikayeva Anadolu Lisesi öğrencisi Feyza Ece, 3. olan Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi öğrencisi Tuğçe Sönmez ile ortaokullar arası İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışında 1. olan Erdem Beyazıt İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Ozan Eren Arifoğlu, 2. olan Özel İnegöl Okyanus Ortaokulu öğrencisi Bengü Teke ve 3. olan Özel Devrim Kosova Ortaokulu öğrencisi Hayrunnisa Akpınar’a ödülleri ilçe protokolü tarafından takdim edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş