İlçemizde hızla artan Ahududu yetiştiriciliği, ilçemizin mevsim normallerinin üzerinde yağış alması nedeni ile olumsuz etkilendi. Ahududu hasadı geçtiğimiz günlerde sonlanırken, Bahçekaya Mahallesi’ni ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, burada açıklamalarda bulunarak, “Ahududunun bu sene ortalama 5 liradan satışı gerçekleşti. Ancak çiftçimizin yüzü gülmedi. Çünkü biliyorsunuz bu sene hava yağışı çok etkili oldu” dedi.
Ahududu hasadının sona ermesinin ardından çiftçilerle istişarelerini sürdüren Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Bahçekaya Mahallesi’ni ziyaret etti. Bahçekaya Mahallesi Muhtarı Hayati Aslan ile birlikte Ahududu bahçelerinde incelemede bulunan Çelik, yağmurlardan dolayı ahududunun olumsuz etkilendiğini ifade etti.
TOPLAM 480 TON AHUDUDU ÜRETİLDİ
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sezai Çelik, “İnegöl’de Ahududu üreticiliği son yıllarda artmaya başladı. Ahududu İnegöl’de en çok 450 dönem alana sahip olan Kıranköy’de bulunmakta. Bunu takiben Mesruriye mahallemizde 60 dönüm civarında üretimi yapılmakta. Bir de Gazelli mahallemizde 40 dönüm civarında üretim alanı var. Bizim gayemiz burada gelir getirecek ürünleri daha çok yaygınlaştırmak. Bu anlamda çalışmalar yapıyoruz. Biliyorsunuz Ahududu üzümsü bitkiler gurubunda. Bu sadece Ahududu değil, böğürtlen de zamanla olacak. Bu tür ürünleri daha çok çoğaltırsak, çiftçilerimize ek gelir olacak tabiki. Bu sene yağmurlardan dolayı hem burada hem Kıranköy’de hem de diğer mahallemizde ahududu zarar gördü. Dönümde bin 300 kilo verirken, Kıranköylü arkadaşımız 800 kiloya düştü dedi. Yani ona rağmen 400 ton civarında orada Ahududu yetiştirmiş olduk. Bahçekaya Mahallemizde de 50 ton civarında Ahududu üretimi gerçekleştirildi. Yine 30 ton civarında da Gazelli Mahallemizde üretildi. Gönül ister ki bu bölgelerimizde 2 bin – 3 bin ton Ahududu yetiştirelim. Tabi bunun maddi bir getirisi de olması gerekiyor. Çiftçimizin de kazanmasını istiyor ve bu yönde gayret ediyoruz” dedi.
KİLOSU 5 LİRADAN SATILDI
“Ahududu bu sene ortalama 5 liradan satışı gerçekleşti” ifadeleri ile konuşmasını sürdüren Çelik, “Ancak çiftçimizin yüzü gülmedi. Çünkü biliyorsunuz bu sene hava yağışı çok etkili oldu. Aşırı yağmur olmasaydı, dönümde bin 300 kilo üretim gerçekleşseydi çiftçimizin yüzü gülerdi. Ama dönümde üretim kilosu düştüğü zaman sıkıntıları da elbette oluyor” dedi.
ÜRÜN ÇOĞALTMA ANLAMINDA ÇALIŞMALARIMIZ VAR
Çelik, “Ürün çoğaltma anlamında çalışmalarımız var. Çünkü iklimlerden etkilenen bir çok ürünümüz var. Bu anlamda bu ürün çeşitliliğini arttırmamızda yarar var diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Son olarak basın mensuplarına seslenen Çelik, “Özellikle basın mensubu arkadaşlarımıza bir konuda seslenmek istiyorum. Bir gün şeftali ile ilgili bir haber yapılıyor. Bu haber doğru. Ama bir hafta sonra başka bir yerden daha şeftali haberi yapılıyor. İki haber birbirini tutmayınca da insanlar bizi arıyor. Bu konuda basın mensuplarını uyarmak istiyorum. İstatistik bilgilerin tamamı bizde mevcut. Doğru kaynaktan haber yapılırsa, hem çiftçimiz için hem bizler için hem de haberin daha da tutarlılığı için daha iyi olur” dedi.
GEÇEN SENE 5 TON, BU SENE 1.5 TON ÜRETEBİLDİ
Bahçekaya Mahallesi Muhtarı Hayati Aslan ise, “Bu sene Ahududu biraz zayıf kaldı. Ben 5 tona yakın Ahududu üretiyordum. Bu sene yağmurlardan dolayı 1.5 ton anca üretim yapabildik. Yağmurlar çok yağınca hasatta eksiklikler oldu. Aşıdaki bahçelerimiz yağan yağmur ile birlikte gelen sel ile tamamen üretimini bitirdi. Fiyatlar iyi ama üretim tatmin etmedi. Bu sene rekolteyi çok yüksek bekliyorduk fakat yağmurlardan dolayı sıkıntı oldu. Yağmur bahçelerimizi olumsuz etkiledi. Seneye kadar bahçelerimizi toparlayabilirsek, umudumuzu korumuş olacağız” dedi.
HABER: SERHAT ÇİÇEK