AVRUPA üLKELERiNiN ASYA’DAKi ‘FiDAN’ OYUNU

55 Yıldır Türkiye’nin fidancılık üretimi noktası olan ve yetiştirilen fidanları hem ülke içi hem de yurt dışına gönderen İnegöl’e bağlı Cerrah Mahallesi’nde fidan hasadı başladı. Bir çok Asya ülkesine Cerrah fidanı ihraç edilirken, Bazı Avrupa ülkelerinin lobiler kurarak Türkiye fidanını kötülediğini belirten Cerrah Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, “Bazı Avrupa ülkeleri kendi pazarlarını kaybetmemek için ülkemizde yetişen fidan çeşitlerini kötülüyor. Bununla ilgili ciddi lobile

Yayınlama: 12.11.2019
1.478
A+
A-

İnegöl’e bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde, tohumdan yetiştirilen küçük anaç fidanın hasadı başladı. İnegöl’de üretilen 15 milyon fidanın, 2.5 milyonu Asya ülkelerine ihraç edilirken, ihracatın geliri ise yaklaşık 8 milyon dolar.

 

Son yıllarda ülkemizde ivme kazan fidan yetiştiriciliği, artarak devam ediyor. 2010 yılında fidan ihracatı 2 milyon dolarken, bu rakam 2019 yılında 39 milyon dolara ulaştı.






 

Fidan yetiştiriciliğinin ilk yeri olan İnegöl’e bağlı kırsal Cerrah Mahallesi’nde fidan hasadı başladı.

 

Türkiye’deki fidancılık sektöründe ivmenin her geçen gün arttığını ifade eden Cerrah Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Bayram, şu ifadeleri kullandı:

 

“Geçen yıl Türkiye genelinde yapılan ihracat 39 milyon dolar. Bu da küçümsenecek bir rakam değil. 2010 Yılında 2 milyon dolardı ihracatımız. Bugün eğer 39 milyon dolarlara ulaştıysa ihracat rakamı, fidancılık sektörünün ivme kazandığını göstermektedir. Türkiye fidancılığını dünya markası yapmaya çalışıyoruz. Dünya markası yapmak da zorundayız. Ülkemizde fidancılık sektörünü iyi bir yere getirirsek, ismine doğru fidan üretebilirsek inanıyorum ki çok daha güzel şeyler olacak. İsmine doğru üretmek önemli”

 

Türkiye genelinde üretilen fidanların, anaç olarak %50’sinin İnegöl’de yetiştirildiğini ifade eden Bayram, “Türkiye’de yetiştirilen fidanların ham maddesi İnegöl’de. Ülkemizdeki üreticilerin %50’si anacı İnegöl’den alıyor ve fidan haline gelince yine yurt dışına satıyor. Yani anacını biz üretiyoruz. Cerrah Mahallesi olarak 15 milyon civarında anaç üretiyoruz.  Erik, kayısı, şeftali, elma, armut, vişne, badem anacı bizde üretiliyor” dedi.

 

Fidancılık sektörünün ülkemizde daha fazla gelişmesi için Bursa’nın Karacabey ilçesinde damızlık parsel alanı oluşturulduğunu belirten Bayram, “Fidancılık sektörünü nelere getirebiliriz düşüncesi ile 2007 yılında tarımsal kalkınma kooperatifini kurduk. Ben aynı zamanda Fidan Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesiyim Ankara’da. Karacabey’de damızlık parselini oluşturduk, fidancılık sektörünün geleceği ile ilgili” şeklinde konuştu.

 

İnegöl’den 8 milyon dolarlık fidan ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Bayram, şu ifadeleri kullandı:

 

“Cerrah fidancılığı iyi noktaya gidiyor. Sezon açıldı, sökümler devam ediyor. Fidan dediğimiz zaman akla ilk Cerrah geliyor. Üretilen anaçlarımız yurt dışına da gidiyor. Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan gibi ülkelere gidiyor. Cerrah olarak 15 milyon fidan üretiyoruz, 2-2.5 milyon civarında da ihracatımız var. Yani ihracatımız yaklaşık 8 milyon dolar”

 

Avrupa ülkelerinin lobiler kurarak Asya ülkelerindeki pazarlarını kaybetmemek için Türkiye’de üretilen fidan çeşitleirni kötülediğini belirten Bayram, “Bazı Avrupa ülkeleri kendi pazarlarını kaybetmemek için ülkemizde yetişen fidan çeşitlerini kötülüyor. Bununla ilgili ciddi lobiler oluşmuş durumda. Avrupa ülkeleri Asya ülkelerine fidanı 5 dolardan satıyor. Bizlerdeki fiyat ise 2-3-4 dolar arasında. Ülkemizde üretilen fidanların kalitesi, Avrupa’da yetiştirilen fidanların kalitesinden çok yüksek. Bunu iyi biliyorlar. Bu nedenle de lobiler kurarak, ürettiğimiz fidanları kötülüyorlar. Biz yapılan bu oyunlara karşı tedbirlerimizi alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Yurt dışına en güzel fidanlarımızı göndererek gerçekleri bütün Asya ülkelerine göstereceğiz” dedi.

 

Fidan yetiştiriciliği konusunda Türkiye’de ilk sıranın İnegöl’de olduğunu ifade eden Cerrah Mahallesi Muhtarı Hasan Ayar ise, “Cerrah denilince akla fidancılık gelir. Türkiye’de fidanın ilk yetiştirildiği yer burası ve 55 yıldır burada fidan yetiştiriliyor. Cerrah mahallemiz şuanda bu yönü ile Türkiye’de bir numara. Yer türlü meyve çeşidi fidanı burada hazır ve satışa sunuluyor. Geçen yıla göre üretim bu yıl az olsa da, kalite çok yüksek. Fiyatlarımız Avrupa fiyatlarından düşük, kalite olarak bizim fidanlarımız daha kaliteli, daha bakımlı ve daha verimli” dedi.

 

Son olarak açıklamalarda bulunan çiftçi Rıfat Kutlu, şu ifadeleri kullandı:

“1989 Yılından beri bu işi yapıyorum. Önce fidanların anacını yetiştiriyorduk. Şimdi aşı işine döndük. Dönem dönem çok güzel yıllar yaşadık. Dönem dönem piyasanın kötü olduğu yıllar oldu. Fidancılık güzel ama maliyetlerimiz biraz yüksek. Fidanlarımızın büyük bölümünü yurt dışına veriyoruz”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş