BÜYÜKANNELERE DESTEK İNEGÖL’DE KAYITLAR BAŞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 10 ilde başlatmış olduğu Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (Büyükanne Projesi) için İnegöl’de de kayıtlar start aldı.

Yayınlama: 10.02.2017
889
A+
A-

Projenin amacı, 0-3 yaş arasındaki torununa bakan büyükannelere verilecek yardım ile hâlihazırda çalışıyor olan kadınların işgücü piyasasından çekilmelerini önlenmek ve çocuklara büyükanneleri ile birlikte büyüme imkânı sağlayarak kültür aktarımına destek olmaktır.

 

Pilot uygulamada 10 ilde 6 bin büyükanneye karşılıksız olarak aylık net asgari ücretin yüzde 30’u tutarında yani mevcut ücrete göre 425 TL ödeme yapılması planlanıyor. Projenin; Bursa, Sakarya, Konya, Tekirdağ, İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Kayseri, Gaziantep illerinde uygulanacağı ifade edilmiştir.






 

Başvurular, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet ana sayfasından (www.csgb.gov.tr) erişilebilecek formu doldurmak suretiyle elektronik ortamda yapılacaktır. Elektronik ortamda başvuru yapmayan/yapamayan vatandaşlar proje kapsamındaki illerde bulunan il müdürlükleri aracılığıyla da başvuru yapabilecektir.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı personeli tarafından proje kapsamına alınan ailelere ev ziyaretleri yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından uygulama boyunca projeye ilişkin istatistiki veriler temin edilecek, proje sonunda etki analizi yapılarak raporlanacak. Proje maliyetinin yarısı İşsizlik Sigortası Fonundan diğer yarısı ise projeye katkı sağlayan çalışma hayatındaki işçi ve işveren kesimini temsil eden paydaşların katkılarından oluşacak. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Odası proje kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzalamışlardır.

 

Başvuru için; Türk vatandaşı olmak, proje kapsamında belirlenen illerden birinde ikamet ediyor olmak, çocuk ve annenin aynı evde, büyükannenin ise aynı il sınırları içinde ikamet ediyor olması, başvuru tarihi itibarıyla bakımı üstlenilecek çocuğun 0-3 yaş (3 yaş dâhil) aralığında olması (Evde bakılacak çocuk sayısının birden fazla olması yapılacak karşılıksız yardım miktarını arttırmayacaktır), annenin en az 18 yaşında olması, annenin özel sektörde, iş sözleşmesine tabi ve sigortalı olarak bir işte fiilen çalışıyor olması ve destek süresi boyunca işten ayrılmaması (işçi adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na en az 360 tam gün prim ödenmiş olmalıdır), annenin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeyerek çalışıyor olmaması, annenin 4857 sayılı İş Kanununun 74 üncü maddesinin 1’inci fıkrasındaki analık hali izin süresini geçirmiş olması, hanehalkı gelirinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecek üst sınırı aşmaması, annenin işvereni ile üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dâhil) kan ve kayın hısımlık ilişkisinin bulunmaması, karşılıksız desteğin verildiği süre boyunca çocuk bakımı amacıyla ayrıca bir bakıcı istihdam edilmiyor olması, büyükannenin 65 yaşını aşmamış olması ve çocuk bakımını engelleyecek fiziksel veya ruhsal rahatsızlığının bulunmaması (sağlık durumunun elvermesi halinde yaş şartı aranmayacaktır) gerekmektedir.

 

Pilot uygulamadaki başvuru sayıları ve yapılacak etki analizi çalışması fayda/maliyet açısından bir öngörü sağlayacaktır. Pilot uygulama sonunda; projenin olumlu etkisi olduğunun tespiti halinde uzun vadede Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülmesi planlanmaktadır.

 

Büyükanne Projesi kapsamında, annenin fiilen çalışıyor olması kaydıyla, 3 yaşını doldurmayan torununa bakan büyükannelere 12 ay süreyle 425 TL karşılıksız maddi destek verilecektir. Proje kapsamında başvurular 9 Şubat-28 Şubat 2017 tarihleri arasında alınacaktır. Bu tarihten sonra yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir. Proje kapsamında başvurular elektronik ortamda: https://buyukanne.csgb.gov.tr internet adresinden anında yapabilirsiniz. Elektronik ortamda yapılan başvurularda herhangi bir belge teslimine gerek bulunmamaktadır. Bu form ise herhangi bir nedenle elektronik ortamda başvuru yapamayan vatandaşlarımız için hazırlanmıştır. Elektronik ortamda başvuru yapılamaması halinde, bu başvuru formu 3 yaşını doldurmamış çocuğu olan anne tarafından eksiksiz olarak doldurulup, imzalanarak, en yakın Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne teslim edilmelidir. Başvuru formunu ve bu forma ek anketi tam olarak doldurmayanların başvuruları değerlendirilmeyecek, başvuru şartlarından herhangi birini karşılamayanların başvuruları ise reddedilecektir.

 

Başvuruların İnegöl’de İŞKUR ve SGK Müdürlüklerince alınmaya başlandığı öğrenildi.

 

HABER: UĞUR KESEN



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş