ÇİFTÇİLERİN KANOLA SEVİNCİ

İnegöl’de Sungurpaşa’da kanola bitkisinin hasadına başlandı. Bölge çiftçisi, kanolanın veriminden dolayı mutlu olduklarını ifade ettiler.

Yayınlama: 05.07.2017
885
A+
A-

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Sungurpaşa Mahallesi mevkiinde yetiştirilen kanola bitkisinin hasat çalışmalarını yerinde inceledi.

 

İNEGÖL’DE ALIM MERKEZİ OLUŞTURULMASINI ARZULUYORUZ






Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Müdür İbrahim Ekren, “Kanola bitkimiz İnegöl’de yeni yeni üretiliyor. Bitkimiz yüksek yağ oranına sahip olduğu için önemli bir yeri vardır. Yağ oranları yüzde 38-50 arasındadır. Çiftçilerimizi bu konuda sürekli destekliyoruz. Ülke olarak yağlı bitki açığımız var, bunun giderilmesi için yağlı tohumlar üretilmesinde İnegöl önemli bir yere sahip. Öncesinde sürekli yağlık ayçekirdeği ekilişi yapıyorduk. 2 yıldır Sungurpaşa Mahallesi’ndeki üreticilerimiz kanola üretimine başladılar ve ciddi gelirler elde ediyorlar. 2017 kapsamında kanolayı yağlı tohumlar olarak destekleme kapsamına aldık. Bu kapsamda çiftçilerimiz daha çok destek alacaklar. Kanola, İnegöl yetiştiricilerimizin yabancı olduğu bir bitki. Dönümünden ortalama 250-300 kilogram verim alınabilmektedir. Geçen yıl Sungurpaşa’da 350 kilogramı aşan miktarlarda verim elde edildi, güzel kâr edildi. Tek sorunumuz şuanda hasat edilen ürünün çiftçilerimiz tarafından Tekirdağ’a gönderilmesidir. Bu da nakliye açısından sorun oluşturuyor. İnşallah ilerleyen dönemlerde çiftçilerimize yardımcı olmak açısından ilçemize de bir alım noktası kurulabilir. Şirketlere bu konuda çağrıda bulunarak destek olmaya çalışacağız. Çiftçilerimize hayırlı olsun. İnşallah zamanla daha da artacaktır” dedi.

 

500 DÖNÜM EKİM YAPILDI

Kanola üreticisi Ertuğrul Çakır ise, “2 yıldır İnegöl’de kanola bitkisi ekiyoruz. Geçen sene 50 dönüm ektim. 50 dönümden 370 kilo ortalamayla 18 bin 700 kilo ürün aldım. Bayırlar 370-380 arası, ovalar 500-600 kilo arası kanola yetiştiriyor. Geçtiğimiz yıl 50 dönüm ektim, bu sene 170 dönüme çıkardım. Allah kısmet ederse seneye daha fazla olacak. Ürünü aldıktan sonra iş meydana çıkacak. Piyasası çok güzel. Buğday ve ayçiçeğinden güzel bir piyasaya sahip. Tonuna bin 700 TL, desteklemelerle 2 bin 250 TL’ye kadar yükseliyor. Tüm çiftçilere tavsiye ediyorum. Herkese de ektirmeye çalışıyoruz, öncülük yapmaya çalışıyoruz. Ayçiçeğine rakip olacak bir bitki. Yağda, kozmetikte ve biyodizelde kullanılabiliyor. Kullanma çeşitliliği var. Geçtiğimiz yıl toplamda 100 dönüm ekim oldu, bu sene 500 dönüme yükseldi. Önümüzdeki yıl çok daha fazla alanlarda ekim yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Çakır ayrıca, hasadın Tekirdağ’a götürülmesinin kendilerine külfet oluşturduğunu, İnegöl’de de bir alım merkezi kurulmasını istediklerini ifade etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş