Çocuk yetiştirmek; var olmak ya da teslim olmak arasında yapacağımız tercihtir

İnegöl Belediyesi’nin AHİD işbirliğiyle düzenlediği Evlilik Okulu kapsamında ‘Çocuk Eğitimi’ konusunda “Terbiyeli Çocuğum” ismiyle düzenlenen konferansta konuşan Uzman Psikolog Abdülaziz Yılmaz, “Bugün çocuk yetiştirmek var olmak ya da teslim olmak arasında yapacağımız tercihtir” dedi.

Yayınlama: 29.10.2018
911
A+
A-

İnegöl Belediyesi’nin Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) işbirliğinde toplumun yapı taşı olan aile müessesesinin önemini ortaya koymak adına başlatılan Evlilik Okulu eğitimleri sürüyor. Eğitimler kapsamında Cuma akşamı Uzman Psikolog Abdülaziz Yılmaz İnegöllülerle buluştu. “Terbiyeli Çocuğum” konulu seminer, Sani Konukoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

 

Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği konferansta, ailenin çocuk üzerindeki etkisi, güçlü aile yapısının önemi, iyi yetişmiş çocukların gelecek adına nasıl umut vaat ettiği konusunda bilgiler verildi. Hikayeler ve örneklemelerle süslenen seminerde Uzman Psikolog Abdülaziz Yılmaz; çocukla ilgili ne yapıyoruz, bugüne kadar ne yaptık, nasıl davranmalıyız konularında bilgi aktarımında bulundu. Yılmaz; “Niye çocuk eğitimi üzerinde durmalıyız? Bizim çocuğumuz iyi olursa, başarılı olursa, efendi olursa dünyada her şey değişir mi? Bu kötü gidişata dur demiş mi oluruz? Ben tek başıma ne yapabilirim diye düşünenlerin aslında kendi hanesine, kendi çocuğuna sahip çıktığı zaman millet ve ümmet olarak bütün bu yaşadığımız sıkıntılara yönelik bir birey olarak çok büyük bir mücadelenin içerisine girildiğini göreceğiz” dedi.






 

OSMANLI’NIN EN BÜYÜK GÜÇLERİNDEN BİRİ AİLEYDİ

Osmanlı’da aile ve çocuk eğitimi konusunda salondakilere bilgiler veren Yılmaz, şöyle devam etti: “Uzunca bir süre araştırdım ve Osmanlı’da aile eğitimi, çocuk eğitimi, nesil yetiştirmeye dair çok fazla bir kaynağımızın olmadığını gördüm. İncecik bir kitaba ulaştım Osmanlı’da Çocuk Eğitimi diye. Kitabın yarısından çoğu da yabancı yazarların Osmanlı’daki çocuk eğitimi araştırmalarından oluşuyor. Bir bakıma bizi dışarıdan gözlemleyenlerin yazılarından oluşuyor. Kitabın ilk sayfasında ilk sözlerden biri Osmanlı ailesi ve çocuk yetiştirme usulleriyle alakalı. Bütün dünyada aile yapılarını incelemiş bir yazarın sözleri bunlar. Şöyle diyor; bütün dünyadaki aile yapılarına baktım, ne zaman ki Osmanlı’ya, Anadolu’ya gelince fark ettim ki bizim karşımızdaki Osmanlı’nın Anadolu’nun en büyük gücü ailelerdir. Bu aileler onlarda var olduğu sürece ve bu nesilleri bizim karşımızda bu şekilde yetiştirmeye devam ettiği sürece biz onları asla cephede yenemeyeceğiz. Ama ne zaman ki onların aile yapılarını bizimkine benzetirsek, aile olmaktan bir haber aynı evde yaşayan bir grup haline gelirse işte o zaman bizim onlarla cephede uğraşmak gibi mecburiyetimiz kalmayacak ve kendiliğinden bize teslim olacaklar. Çok acı bir tespit. Bugün bizi biz yapan, bizi ayakta tutan, bizi bir kıl çadırdan 3 kıtaya ulaştıran; evet yeniçeriler vardı, evet önemli Padişahlar vardı, evet hadisi şerifle şereflenen Sultan Fatih’ler vardı ama onların arkasında onları yetiştiren bir aile, sağlam bir toplum vardı. En büyük güçlerden biri aileydi.”

 

VAR OLMAK YA DA TESLİM OLMAK

“Çocuk eğitimi dediğiniz şey sadece bir çocuğumuz olsun da bize hizmet etsin, yüzümüzü kara çıkarmasın mantığıyla hareket edilecek bir kavram değil. Bugün çocuk yetiştirmek var olmak ya da teslim olmak arasında yapacağımız tercihtir.”

 

EN BÜYÜK ETKEN HUZURSUZ AİLE VE KÖTÜ ÇEVRE

“Bugünkü nesil imkanlar içinde mutsuz, bir sürü desteğin içerisinde başarısız ve bugünkü nesil maalesef bir sürü mutlu olması gerekecek sebebin içerisinde bağımlılıkta mutluluğu arayan bir nesil olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum iki sebebin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Birincisi huzursuz aileler. Aileler huzursuz olunca çocuğa her türlü imkan sağlansa da mutsuz ve başarısız oluyor. İkincisi de psikolojide akran etkisi dediğimiz kötü arkadaşların etkisi. İyi bir sosyal çevresinin olmaması nedeniyle bu çocuklar kötü örnekler karşısında birbirine benziyor. Önce huzurlu bir aile, sonra iyi bir arkadaş çevresi lazım. Bu iki değeri sağlamazsak biz oradan verimli bir nesil çıkaramayacağız.”

 

Konferans sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit sahneye davet edildi. Kısa bir selamlama konuşması yapan Yiğit, “Hocamıza vermiş olduğu bu kıymetli bilgiler için teşekkür ediyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen Aile Hayatı İyileştirme Derneği’nin Başkan ve yönetimine de teşekkür ediyorum. Faydalı bir program oldu. inşallah biz de bu akşam hocamızın anlattıklarından kendimize dersler çıkardık. Sizlere de katıldığınız için teşekkür ediyorum” dedi. Konuşma sonrası Eşref Yiğit, Uzman Psikolog Yılmaz’a üzerinde İnegöl’ün değerlerinin yer aldığı çini hediye etti.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş