Davul geleneği devam ediyor

Osmanlı Devleti’nden günümüze kadar Türk Tarihi’nde Ramazan aylarında ayrı bir öneme sahip olan davulla sahura kaldırma geleneği, Türkiye’nin her yerinde bu yılda devam ediyor. İnegöl’de de Ramazan ayının başlamasıyla birlikte davulcular sokaklara çıkmaya başladı.

Yayınlama: 17.05.2018
718
A+
A-

Vatandaşları davul sesi ile sahura kaldıran davulcular, yüzyıllardır süregelen geleneği  devam ettiriyorlar.

 

Mahalle muhtarları tarafında belirlenen mani ve şiirleri  ezberleyen davulcular, her mahallede farklı manilerle vatandaşları sahura kaldırıyorlar.






 

Süleymaniye Mahallesi’nde ikamet eden vatandaşları, mahallenin tüm sokak ve caddelerini  gezerek davul sesi ve manileriyle sahura kaldıran 55 yaşındaki Sedat Çulu, İnegöl’de 30  yıldan bu yana davulculuk yaptığını söyledi.

 

GELENEĞİ DEVAM ETTİRİYORUZ

30 yıldır bu işi yaptığını belirten Çulu, ” 30 yıldır her zaman ayında bizlere verilen bölgelere çıkarak, sokak sokak, cadde cadde gezerek kültürümüzden bize miras olarak kalan davulculuk geleneğini devam ettiriyoruz. Bu gelenek devam ederken vatandaşlardan da olumlu tepkiler alıyor. Ben 15 yaşından beri her Ramazan elime davulu alır sokak sokak gezer ve bu geleneği sürdürürüm” dedi.

 

İŞİ BİLEN YAPSIN

Çulu, Konuşmalarını sürdürerek, “Bazen bizlerde duyuyoruz, sizlerde görüyorsunuzdur eline davulu alan sokağa çıkıyor. Hayır, biz buna karşıyız. Mani okumasını bilmeyen, davula vurmasını bilmeyen kişi Ramazan davulcusu olamaz. Bu iş maneviyatı yüksek bir iş ve ayaklar altına alınamaz. Davulu bilen çalarsa kulağa hoş gelir, bilmeyen çalarsa sesi rahatsız eder. O nedenle bu işi bilen kişilerin yapmasını istiyoruz.  Manileri mahalle muhtarları belirliyoruz, her mahalleye uygun manileri söylüyoruz. Mahalle sakinlerinden mani istekleri de alıyoruz. Kimseye olmaz demiyoruz, herkesin isteğini yerine getiriyoruz” cümlelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş