DONJİ VAKUF’TA AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİ

Boşnakların İslam’ı kabul etmesinin en önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına 507 yıldır İnegöl’ün kardeş şehri olan Donji Vakuf’ta düzenlenen şenliklere ilgi yoğun olurken, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve beraberindeki Başkan Yardımcıları Alper Taban ve Adil Kansu da şenliklere katıldı.

Yayınlama: 03.07.2017
875
A+
A-

Şenlik öncesi İnegöl’ün kardeş şehri olan Donji Vakuf’ta geçiş göreni düzenlendi. Geçiş töreninde Mehteran Bölüğü konser verirken, Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) izcilerinin “Her Türk asker doğar” ve “Vatan sana canım feda” sözleri eşliğindeki yürüyüşü Donji Vakuf halkı tarafından büyük alkış aldı.

 

Donji Vakuf şehrinin ana caddesinin her iki tarafına dizilen halk, ellerindeki Türkiye ve Bosna Hersek bayraklarıyla geçiş törenine eşlik etti.






 

Ayvaz Dede Şenlikleri için kardeş şehrimiz olan Donji Vakuf’ta açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 2008’den bu yana şenliklere katıldıklarını belirterek, “Burada hem Osmanlı’yı hatırlıyor hem de bu ülkenin geleceğinin birlik ve beraberliğe katkı sağlıyoruz” dedi.

 

AYVAZ DEDE KİMDİR?

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu’dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu.

Eski Yuguslavya döneminde, 1947’de yasaklanan Ayvaz Dede Şenlikleri, 1990’dan itibaren yeniden düzenlenmeye başlandı.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş