FiDANCILIK ARTIYOR iNEGöL’üN EKONOMiSi CANLANIYOR

İnegöl’ün Yeniceköy Mahallesi’nde yöreye has ceviz üretiminin artması ve yaygınlaşmasının ardından üreticiler dışarıdan gelen fidan talebini karşılamak için fidan sökümlerine başlandı. Ülkenin birçok yerine gönderilen fidanlar, ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlıyor.

Yayınlama: 17.12.2018
1.077
A+
A-

Ceviz fidan üreticisi Tufan Atıcı; “İlçede cevizin bir yaşam biçimi haline gelmeye başladığını ifade ederek Chandler, Fernor ceviz fidanlarına ilginin giderek arttıyor. Ceviz fidanları ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Vatandaşlar özellikle meşhur Chandler, Fernor fidanlarına ilgi gösteriyor. Ülkemizin birçok yerine ceviz fidanları gönderiyoruz. Dışarıdan ithal edilen fidanlardan istenilen verimin alınamadığını ifade eden atıcı daha önce ithal ceviz fidanı alıp istediği verimi alamayan çiftçiler artık bizden Chandler, Fernor cevizi talep ediyor. Fidanlarımızı doğal şartlarda ve gübre kullanmadan yetiştirdiğimiz için soğuğa daha dayanıklıdır. Yıllık ortalama 10.000 civarında ceviz fidanı satışı yapıyoruz. Amacımız ülkemizin her tarafında Chandler, Fernor fidanlarıyla ceviz bahçeleri kurup dışarıdan ceviz ithal edilmesine son vermek ve böylece ülkemizin ceviz ihtiyacını kendimiz üreterek karşılayalım” dedi.

 

Fidan sökme işleminde zamanın en önemli faktör olduğunu belirten Atıcı; “Açık kök ceviz fidanı olarak yetiştirilen ceviz fidanlarının sökülmesi yaprakların dökülmesine müteakip yani Kasım ayından itibaren başlamaktadır. Açık köklü fidanlarımız en az iki yıllık bir çabanın sonucunda üretilmiştir. Açık kök üretilmiş bir ceviz fidanı kök, boy ve gövde olarak güçlü yetişmiş bir fidandır. Açık köklü olarak Chandler, Fernor, cins ceviz fidanlarının üretimini yapmaktayız. 24 ay gibi uzun bir süre zarfında üretilebilen ceviz fidanlarının köklerin hırpalanmadan sökülmesine ayrı bir önem verilmektedir. Tarladan sökümü yapılan ceviz fidanlarımız, depolarımızda köklerin tamamı dere kumuyla örtülü bir şekilde tutulmaktadır. Daha sonra Antalya, Isparta, Kocaeli, Hatay, Mersin, Burdur, Uşak, İzmir, Balıkesir, Eskişehir, Ankara ve Zonguldak gibi illerimiz başta olmak üzere yurdun bütün bölgelerine gönderiliyor’’ diyerek sözlerini tamamladı.






 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş