Filistin ve Kudüs şehitleri bu program ile anıldı

İnegöl Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi, 1914-1918 yılları arasında Filistin ve Kudüs cephelerinde savaşarak şehit olan İnegöllü askerleri anmak amacıyla bir sergi düzenledi. Düzenlenen sergide şehitlerin isimleri ve yaşları yer aldı.

Yayınlama: 22.03.2018
819
A+
A-

Geçtiğimiz gün Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi’nde gerçekleştirilen programa İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Milli Eğitim Şube Müdürü Ayfer Er, Okul Müdürü Abdurrahim Mercan katıldı.

 

Serginin açılış töreninden önce bilgilendirme açıklamalarında bulunan Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi Okul Müdürü Abdurrahim Mercan“Ülkemizde Mart Ayı başta İstiklal Marşının kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle içinde bulunduğumuz hafta “Şehitler Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu nedenle biz de okul olarak ‘100. Yılında Kudüs’te İnegöllü Şehitler’ adayla düzenlemeyi uygun gördük. Bu etkinliği okulumuz Edebiyat öğretmeni Metin Kürümoğlu yaptığı araştırmalar sonucu hazırladı. Öğretmenimizin kaynaklardan elde ettiği bilgi ve belgeleri özenle derlediği çalışmamızda, 1917’de şehit düşen İnegöllüleri anıyor ve ilçemize tanıtıyoruz. Okulumuz gerek kültürel gerekse sağlık alanındaki çalışmalarıyla ilçemiz eğitimine önemli katkılar sağlamaktadır. Katıldığı yarışmalarda aldığı Türkiye, Bursa ve İnegöl dereceleri ile ilçemizin adını tüm yurda duyurmaktadır. Bu etkinlikle de önemli bir boşluğu doldurduğumuza inanıyorum. Yarışmalar dışında da yaptığı etkinliklerle farklı bir öğretmen kimliği ortaya koyan, öğretmenimi gerçekleştirdiği faaliyetlerden ötürü tebrik ediyorum. Bu vesileyle başta Atatürk olmak üzere ebediyete irtihal etmiş şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum” dedi.






 

Daha sonra konuşan Salih İbrahim Kırcalı Sağlık Meslek Lisesi Edebiyat öğretmeni Metin Kürümoğlu, “18-23 Mart haftası ülkemizde Şehitler Haftası olarak kutlanmaktadır. Biz de hem bu hafta münasebetiyle hem de Milli Eğitim Bakanlığımızın “Kudüsü Anlamak Projesi” kapsamında “100. Yılında Kudüs’te İnegöllü Şehitler” adıyla etkinlik düzenlemeyi uygun gördük. İnegöllü hemşerilerimize 1917’de şahadet şerbeti içen hemşerilerini tanıtmayı hedefledik. Bu etkinlikte Bursa ve ilçelerinden kaç şehit verdiğimiz,kaçının İnegöllü olduğu, hangi mahalle, bucak ve köyden oldukları, yaşlarının kaç olduğu ve künyeleri kaynaklarıyla birlikte katılımcıların dikkatine sunduk. Buradan hareketle Bursa ve ilçelerinden 1917’de Filistin (Kudüs) Cephesinde toplam 112 Şehit verdiğimizi tespit ettik. Bunların 15’i İnegöllü Şehitlerimiz. İnegöllü şehitlerimizin en küçüğü 17 yaşında; en büyüğü 43 yaşında. Şehitlerimizden üçü 29; iki tane 30; iki tane 34; iki tanesi 24 yaşında. Birer tanesi ise 17,18,23,25,43 yaşlarında. Bir tanesinin ise doğum tarihi kayıtlı olmadığından şahadet yaşını tespit edemedik. İnegöllü şehitlerimiz başta merkez olmak üzere, o tarihlerde köy statüsünde olan, Mesruriye, Mezit, Bilalköy, Sulhiye, İsaören, Halhalca köyleri nüfusuna kayıtlı. Şehitlerimizin adları, aile lakapları,ilçe,bucak,köy,sınıf,rütbe şahadet yerleri, askeri birlikleri ve şahadet yerleri ile şahadet tarihleri bu sergide belgeleriyle İnegöllülerin ilgisine sunulmuştur. İnegöllü şehitlerimizin en küçüğü 17 yaşında; en büyüğü 43 yaşında. Şehitlerimizden üçü 29; iki tane 30; iki tane 34; iki tanesi 24 yaşında. Birer tanesi ise 17,18,23,25,43 yaşlarında. Bir tanesinin ise doğum tarihi kayıtlı olmadığından şahadet yaşını tespit edemedik.İnegöllü şehitlerimiz başta İnegöl merkezi olmak üzere, o tarihlerde köy statüsünde olan, (Tahtaköprü Bucağı)Mesruriye köyünden: 2; (Tahtaköprü Bucağı) Mezit köyünden: 1; (Merkez)Bilalköy’den:1; (Tahtaköprü Bucağı) Sulhiye köyünden: 1; (Merkez) İsaören köyünden:1; (merkez)Halhalca köyünden:1 İnegöl Merkezden:6 şehit olmak üzere künye defterine kayıtlı.Şehitlerimizin dördünün aile lakapları da künye defterinde geçmektedir. Bu aile lakapları, ‘Hatemioğulları, Babadağlıoğulları, Kayaoğulları, Şerifoğulları’ şeklindedir.Kaynak olarak Türk Tarih Kurumu kaynaklarından faydalanarak bu sergiyi hazırladık. Türk Tarih Kurumu’na desteklerinden dolayı teşekkürlerimi arz ederim. Bir hafta boyunca açık olacak sergimize İnegöllü hemşerilerimizi bekleriz. Tüm şehitlerimizi rahmetle anar; şefaatlerini beklerim” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Eğitim Şube Müdürü Ayfer Er, Okul Müdürü Abdurrahim Mercan’ın kurdela kesmesi ile sergi hizmete açıldı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş