GELENEK SÜRÜYOR

İnegöl’e bağlı kırsal mahallelerden biri olan Şehitler Mahallesi, yerli Bektaşi köyler arasındaki yerini koruyor. Hasan Dede isimli zatın kurduğu köyde, yıllardır kutsal olarak kabul edilen Karaağaç fanus içinde korunurken, ağacın bulunduğu ikametin bitişiğindeki yapıda ise hala mum yakılıp, dualar ediliyor.

Yayınlama: 28.07.2019
1.188
A+
A-

İnegöl’ün yerli Bektaşi köylerinden biri olan kırsal Şehitler Mahallesi, yıllardır geleneklerini sürdürmeye devam ediyor.

 

Eski adı ‘Doma’ olan kırsal mahalle, İnegöl’e 11 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Halk arasında, Tomas adlı bir Rum’un çiftliği olduğu için bu adı aldığı ifade ediliyor. Bir başka görüşe göre de köyü Hasan Dede, Çankırı’nın Eldiven ilçesinin Seydi köyünden gelip kurmuştur. Daha sonra da Çubuk ve Şabanözü tarafından Kahya, Mansur, Çono ve Aka aileleri gelip köye yerleşmiş. Daha sonraki yıllarda Bekçeviz olarak adlandırılan köy, 1970’li yıllardan sonra Şehitler olarak değiştirilmiştir. Çünkü, Kurtuluş Savaşı sırasında köylülerin gösterdiği kahramanlığa karşın çok sayıda şehit verilmiştir. İşgal yılları sırasında bu köyde yapılan direniş Bursa’daki en önemli direniş olarak kabul edilir. Bu nedenle de en çok şehidi de bu köyün verdiği kabul ediliyor.






 

1487 yılında Toma olarak anılan köyde üç çiftlik yeri olduğu iddia ediliyor. 1530 Tarihli tahrir defterine göre 9 haneli bir köydür. Köyü, Geyikli Baba’nın müritlerinden Hasan Dede’nin kurduğu söylenmektedir. Nitekim tam Babasultan köyünün karşısındadır. Işık Tepe’de bulunan Hasan Dede’nin mezarı dışında Sarı Kız, Kara İshak ve Arap Dede adlı üç mezar daha vardır.

 

Şehitler Mahallesi’ndeki ‘Karaağaç’ kutsal sayılmaktadır. Karaağaç’ın yanında bulunan yapı içinde mum dikilip, dualar ediliyor. 1912 Yılında yayınlanan Hüdavendigâr gazetesine göre, Emir Sulan’ın vakıf köyü olduğu görülmektedir. Yerli Bektaşi köyüdür.

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş