GiDiP GÖRÜNCE DAHA DA iYi ANLADIK

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, yaklaşık 60 kişi ile gerçekleştirdikleri Ahıska gezisinin ardından açıklamalarda bulunarak, ” Hep anlatırdık. Gidip görünce daha da iyi anladık” dedi.

Yayınlama: 05.07.2017
1.554
A+
A-

Yaptıkları gezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Taş, şu ifadeleri kullandı: “27 Haziran 2017 – 02 Temmuz tarihleri arasında 60 kişi ile ata toprağımız Ahıska’ya, atalarımızın yaşadıkları yerleri, köyleri, evleri, Ahmediye Camii ve Medresesi’ni gezmeye görmeye yönelik, sosyal amaçlı kültür ziyaret etkinliğimizi gerçekleştirdik. Ata topraklarına yaptığımız bu ziyarette, geziye katılan büyüklerimiz, arkadaşlarımız ve genç kardeşlerimiz, Ahıska’dan duygu, özlem ve hasret dolu hatıralarla döndüler”

 

GEZİ POSOF’TA ZİYARETLERLE BAŞLADI






“Gezimize Posof Belediye Başkanımız, Cahit Ulgar ve Posof Kaymakamımız Enver Yılmaz’ı ziyaret ve istişareler ile başladık. Ahıska’ya geçtiğimizde ilk gün, Ahıska Kalesi’ni, Ahmediye Camii ve Medresesi’ni ziyaret ettik. Atalarımızdan kalan o muhteşem eserler şimdi yaban ellerde”

 

“Edindiğimiz izlenimlerde, o muhteşem coğrafya, ecnebiye bırakılmış, hoyratça değerlendirilen, bakım, onarım, yapılmadan tarihe direnebildiği kadarıyla ayakta kalan yönüyle kullanılmakta olan Ahıska”

 

YATIRIM YAPILMALI

“Geziye katılan tüm arkadaşlarımız, terk edilmemesi gereken boş bırakılmaması gereken, önemsenmesi, özen gösterilmesi ve kendi insanlarımızın, kendi inancımız, kültür ve yaşantımız biçimiyle yaşanan yer olması ümidiyle, özlemiyle gördüler Ahıska’yı. Arkadaşlarımız kendi köylerini gezdi, atalarımızın yaşadıklarını anlamaya çalıştı, bir çok köyde evlerin temelleri dahi kalmamıştı ve kendimize kızıp hayıflandık bu güne kadar neden gitmedik, neden daha kapsamlı olarak anlatmadık Ahıska’yı diye. Hep anlatırdık, gidip görünce daha da iyi anladık. Eğer 1944 Ahıska Sürgünü ile zorla topraklarından uzaklaştırılan, sürgün mağduru durumundaki halkımızın Ahıska’ya yerleşmesini istiyorsak, önce oraya işadamlarımız yatırım yapmalı, iş alanları oluşturmalı. Ondan sonra zaten halkımız ata toprağımız Ahıska’ya yerleşmek için can atacaktır”

 

“Ülkemizin güvencesi altında Gürcistan Devleti ile yapılacak kapsamlı anlaşma çerçevesinde, önce yaşam alanları oluşturulmalı. İnsanlarımızın başkalarına muhtaç olmadan yaşayabilecekleri, geliri elde edecekleri fabrikalar kurulmalı. Sadece hayvancılıkla geçinen insanlar olma durumundan çıkarılmalı, eğitim öğretim görecekleri, kendi inanç ve kültürlerini yaşayabilecekleri ortamlar oluşturulmalı. Zaten kendilerinin hakkı olan alanlarda, insanca 1. sınıf insan olarak Gürcistan Devleti’nin içinde yaşayan diğer etnik gruplar gibi hür iradesi ile yaşama ortamları sağlanmalı ve birbiriyle çok iyi geçinen iki ülke olan ülkemiz ve Gürcistan arasında her yönden dostluk ve kültür köprüsü olmalarının önü açılmalıdır.

Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar’ın, bizimle aynı düşüncede olması bizleri mutlu etti. Cahit Başkan da Ahıskalıların Posof bölgesine yerleştirilmesi gerektiğini ve bu şekilde Ahıska’yla bağlarının daha da kuvvetli olacağını anlattı. Bizler de gördük ki eğer Ahıska’ya yatırım yapılırsa, Posof ve Ahıska’ya yerleşecek Ahıskalılar hem birbirleriyle yakın iletişim içinde olacaklar, hem de ticari, maddi ve manevi olarak da birbirlerine daha fazla destek olacaklardır. Ahıska kültür gezimiz için 2 otobüs tahsis eden, ayrıca Gürcistan’da düzenlenen kültür festivaline katılan folklor ekibimiz için araç tahsis eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye, ayrıca geziye katılarak bizlere destek veren tüm hemşerilerimize gönülden teşekkür ediyorum”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş