İnegöl’e bağlı bazı kırsal mahallelerde ısıtma sistemli seralarda yetiştirilen ‘Kış Çileği’nin hasat hazırlıkları devam ediyor. Konu İle ilgili açıklamalarda bulunan Çiftçi Abdullah Gün “Bunların hepsi şuanda tamamlanmış durumda. Şuanda sadece üretimde meyvenin kızarması kaldı. Kızardıktan sonra hiçbir problemimiz yok”
Bursa’nın çilek üretimindeki önemli merkezlerinden biri olan İnegöl’e bağlı kırsal Kurşunlu Mahallesi’nde ‘Kış Çileği’ hasadı öncesi hazırlıklar sürüyor.
SADECE MEYVENİN KIZARMASI KALDI
Kış çileğindeki hasat hazırlıklarının yaz ayları sonrasında başladığını ve dikim, temizlik, ilaçlama, gübreleme ve zararlarla mücadele aşamasının tamamlandığını ifade eden çiftçi Abdullah Gün (30), şu ifadeleri kullandı:
“Bunların hepsi şuanda tamamlanmış durumda. Şuanda sadece üretimde meyvenin kızarması kaldı. Kızardıktan sonra hiçbir problemimiz yok”
16 BİN 500 SAKSIDA ÇİLEK YETİŞTİRİLİYOR
Sera içerisinde çileklerin poşet içerisinde yerleştirildiğini ve zararlarla mücadele noktasında daha hızlık olmak adına çileklerin saksı içerisinde yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Gün,
“Daha önce çilekler poşetlerin içindeydi. Şimdi saksılara döndük. Hastalıklarla, zararlarla mücadeleyi daha hızlı yapabilmek için. Görüldüğü şekilde şuanda bir sıkıntımız yok. Ocak’ın sonuna da yetiştirebilirsek her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum. Seramız 1200 m2. Şuanda buranın maliyeti 200 bini bulmuş durumda. Isırma sistemizimi, sıcak hava ile ısıtıyoruz. Onun denemelerini de yaptık, ısıtmada sorun yok. Havalar daha fazla soğuduğu zaman ısıtma sistemimizi devre sokacağız. Ayrıca seramızda iklimlendirmemiz de var. Seramız üstü ve yanları açılabilir seradır. Sera içerisinde 16 bin 500 adet dikili saksı var. Bunları 20 bine çıkarmayı hesaplıyoruz” dedi.
2019 YILINDA 36 BİN TON ÇİLEK ÜRETİMİ YAPILDI
Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise,şu ifadeleri kullandı:
“İnegöl çilek üretiminde çok güzel bir yerde. Kurşunlu beldemizde 12-13 bin dekar alanda üretilken çileğin Nisan ayında başlayıp bu zamana kadar gelmesi ile sezon kapandı. Berekeli bir sezon da geçti diyebiliriz. Öte yandan yine Kurşunu’da kışın da çilek üretimi ile ilgili çalışamlar var. Onunla ilgili birinci ayın sonunda bazı arkadaşlarımızın ısıtma sistemi ile denemeleri var. Onların hasadı yapılacak. İnşallah bunun da bir örnek olmasını, çiftçileirmizin para kazanmasını akabinde nasıl 6 ay çiçel üretiyorsak, kışın da üretime geçerek bunu 1 yıla yaymanın hesabını yapmaktayız. Umarun öyle olur inşallah. Rusya, Ukrayna ve Gürcistan’a çilek ihracatı yaptık. Çilek dönümünde 3 ton veriyor burada. Biz bu sene 36 bin ton çilek üretmiş olduk. Bu büyük bir rakam. Önümüzdeki yıllarda inşallah farklı ülkelere de gönderme imkanımız olacak
HABER: SERHAT ÇİÇEK