Havaların güzel olması esnafa yaramadı

Kömür piyasası ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Kömürceler Odası Başkanı Ziya Turan havaların mevsim normallerinin üzerinde olması sebebiyle esnafın sıkıntı yaşadığı ifade ederek, “Bu senede havaların güzel gitmesi fakire yaradı. Ama kömürcü esnafına yaramadı” dedi.

Yayınlama: 13.03.2018
735
A+
A-

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Kömürceler Odası Başkanı Ziya Turan, ” Kömürcüler olarak zaten mesleğimiz bitmek üzere, 7-8 arkadaşımız bu işle meşgul. En büyük sıkıntımız girdilerimizin pahalı olması. İthal kömürü dolar ile aldığımız için. TL ile satıyoruz, veresiye satıyoruz. Kredi kartı vatandaşımız olsa da yok diyor. Bize gelince yok oluyor. Açık hesap verdiğimiz için ödemesi sarkıyor. Bir dahaki seneye sarkıyor. Bu sıkıntılarımız çok. Yıllardır beri tarım kredi başımıza belaydı. Büyük firmalara gem ile mal alıp teslim ediyorlar. Güya ucuz diye vatandaş teveccüh gösteriyor. Nakliyesi yok, hiç bir şeyi yok getiriyor köylüye. Üye olmayanlara da yıllardan beri veriyor. Biz bunu söylediğimiz halde baş edemedik. Şimdi de yağlı tohumlar çıkmış. Başka işleri güçleri yok bizi mesleğimiz olan kömürcülüğü bitirmek için ellerinden geleni yapıyor. Tarım Kredi ve Yağlı Tohumların işi gücü yok , şeker ve kömür satıyor. Ucuza yem getir, çiftçinin bir şeyini getir. Adı üstünde ama düzeni kurmuşlar kömür getiriyorlar, bir şeyde yapamıyoruz” şeklinde konuştu.

 

HAVALAR FAKİRE YARADI






“Bu senede havaların güzel gitmesi fakire yaradı” diyerek konuşmasını sürdüren Turan, “Ama kömürcü esnafına yaramadı. Mesleğimiz yavaş yavaş bitme noktasına geldi. Esnafın işi zor. Allah esnafımızın yardımcısı olsun. Bu güne kadar yapabildiğimiz yaptık, bundan sonra yapacak bir şey yok. Gelecek sezon ne olur bilemem ama en büyük sıkıntımız Tarım Kredileri ve kaçak. Kaçağı önleyemedik. Şuanda kaçak konusunda büyük firmalar bilhassa Organize’nin bazı yerlerine girdiğine şahit oluyoruz. Fındık kömürü Organize’de yakılıyor. Tunçbilek kömürü yıllardır kükürdü yüksek diye kamu ile ters düşmemize rağmen, hava alamıyoruz dedik. Allah’tan doğalgaz geldi de hava kirliliği biraz daha azaldı. Ama kükürdü yüksek olan Tunçbilek kömürü yıllardan beri İnegöl’e giriyor. Biz eskiden Domaniç yolunda nöbet tutup kamyonları bağlıyorduk. Artık rahat geliyor” dedi.

 

KÖMÜR 960  TL

 Piyasalarda %10 fiyat artışı olduğunun altını çizen Turan, “850 TL ile başladık, şuanda 960 TL’ye veriyoruz. Dolar çıkıyor fiyatlar yükseliyor, dolar düşüyor fiyatlar yine aynı. Büyük firma nasıl kazanacağını ayarlıyor. Biz vatandaş ile ters düşüyoruz. Dolar düşse bile fiyatlar ayarlanıyor.  Yerli kömürümüz var Soba Kısrakdere kömürü, beyaz torbaların içinde olacak, mavi ve beyaz çizgili paketlerde ve devletin kaşesi olması lazım. Soma’nın adı altında gelen kömürler hakiki değildir” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş