5 Temmuz 2013 tarihli 28698 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmenlik gereği hijyen belgesinin zorunlu hale geldiğini ifade eden İnegöl Bakkallar Odası Genel Sekreteri Serkan Kurt, gıda üretim ve perakende işyerleri başta olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerinde çalışanların portör muayeneleri ve tetkiklerinin yapılmayıp, bunun yerine çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiğini belirtti.
YASAKLARA UYMAYANLARA PARA CEZASI VAR
Gıda Hijyeni Yönetmeliği Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği uyarınca, gıda üretim ve perakende işyerleri başta olmak üzere, çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi işyerlerinde çalışanların Hijyen Belgesi alma zorunluluğunun getirildiği belirten Serkan Kurt, “Hijyen eğitimi ile ilgili iş ve işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce yürütülecek. Bu yönetmelik kapsamındaki iş kollarında faaliyet gösteren işyerlerinde çalışanların işyeri sahipleri ve işletenlerce bu eğitimleri almak zorundalar. Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymadıkları takdirde 250 TL´den bin liraya kadar idari para cezası verilecek” dedi.
Hijyen eğitimi almak isteyen oda üyelerinin başvurularını almaya devam ettiklerini ifade eden Kurt, “Gıda Hijyeni Yönetmeliği Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği uyarınca, ekmek üretimi ve satışı yapanlar için Hijyen Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Hijyen Belgesi alma zorunluluğu bulunanlar, bir günlük eğitim ve sınava tabi tutulacak. 17 Kasım 2011 Tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda Hijyeni Yönetmeliği’nin 21. maddesi ve 04 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin iki numaralı ekinin 10. maddesi gereği; fırınlarda ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışanların yanında, iş yerinde (bakkal, büfe, lokanta, pideci, pastane, döner, yufkacı gibi yerlerde) ekmeğin satışa sunulduğu yerlerdeki personellerin, gıda hijyeni konularında eğitim görmeleri ve akabinde yapılacak sınav sonunda belgelerini alma mecburiyeti getirildi. Düzenlenecek eğitim çalışmasında katılımcılara, Hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdadaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri mevzuatı, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı konularında bilgiler verilecektir” şeklinde konuştu.