Mahkemece belirlenen koşullar ve süre içinde denetim planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından hayata geçirilen Denetimli Serbestlikten yararlanan hükümlüler İnegöl’deki kurumlarda çalışarak infazlarını çekiyorlar.
İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç 2017 yılında bin 223 kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını, bunlardan 47 yükümlünün 10 devlet kurumunda görev yaparak infazlarını çektiklerini söyledi.
Denetimli serbestlik hizmetlerinden bahseden İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, “Ülkemizde denetimli serbestlik hizmetleri 2005 yılında 5402 sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu ile uygulanmaya başlandı. 131 ağır ceza merkezinde faaliyet gösteren denetimli serbestlik müdürlüklerinin sayısı İnegöl, Nizip, Bodrum, Patnos, Cizre ve Yüksekova denetimli serbestlik müdürlüklerinin de faaliyete geçmesi ile 136’ya ulaştı. Denetimli Serbestlik; Mahkemece belirlenen koşullar ve süre içinde, denetim planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı ifade eder. Ceza yargılamasının parçası ve bir ceza infaz yöntemidir. Sosyal anlamda denetimli serbestlikte, kişinin ıslahı ve topluma kazandırılması esastır. Türk hukuk sisteminde denetimli serbestlik; alternatif bir infaz sistemidir” dedi.
Denetimli serbestliğin amacından bahseden İnanç, “Suçtan zarar görenlere yardımcı olmak. Ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere yardımcı olmak. Koruma Kurulu Başkanı Cumhuriyet Başsavcısı veya görevlendireceği Cumhuriyet Savcısı 3 ayda bir yapılan toplantıya başkanlık eder. Neden denetimli serbestlik sistemine ihtiyaç duyulmuştur? Suçlunun iyileştirilmesi, topluma uyumunun yeniden sağlanması, cezanın insani yöntemlerle çektirilmesi, mali nedenler ve toplumun korunması” diye konuştu.
BİN 223 KİŞİ YARARLANDI
Başsavcı İnanç, İnegöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne 2017 yılında denetimli serbestlik tedbirinden hapis cezası, denetimli serbestlik tedbirine çevrilen 520 kişi ile işlediği hafif suçlardan dolayı doğrudan denetimli serbestlik tedbiri verilen 703 kişi olmak üzere toplam bin 223 kişinin yararlandığını aktardı.
10 KURUMDA ÇALIŞIYORLAR
47 hükümlünün kamu kurum ve kuruluşlarında kamu yararına ücretsiz olarak çalıştığını bildiren İnanç, İnegöl Kaymakamlığında 1, İnegöl Belediyesinde 6, İnegöl Adliyesinde 5, Millî Eğitime bağlı okullarda 8, Müftülükte 15, Emniyet Müdürlüğünde 4, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde 1,İş-Kur’da 1, Kütüphane Müdürlüğünde 2 ve Devlet Hastanesinde 4 hükümlünün çalışmakta olduğunu kaydetti.
4’ER SAAT ÇALIŞIYORLAR
Bu yükümlülerden hapis cezası denetimli serbestliğe çevrilenlerin hafta içi her gün 4 saat süre ile çalışmakta olduğunu belirten İnanç, Diğer Denetimli Serbestlik kararlarında ise yükümlünün isteğine göre 2 saat ile 8 saat arasında çalıştırılmakta olduğunu, saat süresi kısaldıkça çalıştıkları gün sayısının artmakta olduğunu söyledi.
5 KİŞİYE KELEPÇE
Yapılan değerlendirmede sabıkası, suç türü, suç işleyiş saatleri dikkate alınarak yüksek riskli görülen yükümlülere ev hapsi verilmek sureti ile elektronik kelepçe ile takiplerinin yapılmakta olduğunu duyuran İnanç, 5 kişinin bu şekilde takibinin yapıldığını belirtti.
ALKOLLÜ EŞ TAKİP EDİLİYOR
Alkol alıp ailesine zarar veren eşler hakkında da çalışma yapmakta olduklarını aktaran İnanç, “Alkol bağımlılığı veya alışkanlığı olup da evine alkollü olarak giden bu sebeple de meydana gelen aile içi şiddet olayları içinde ‘alkollü olarak evine gitmeme tedbiri’ verilmekte, bunlarda Müdürlüğümüzce evine yerleştirilen “alkol ölçüm cihazı” ile takipleri yapılmaktadır” dedi.