iNEGöL ÇiLEĞi FESTiVALLE TANITILDI

Son dönemde özellikle Kurşunlu bölgesinde üretilen İnegöl çileği, adını Türkiye’ye duyurdu. Kendine has özellikleriyle bölge halkının ‘Kırmızı Elmas’ olarak nitelendirdiği çilek için festival düzenlendi.

Yayınlama: 15.09.2019
709
A+
A-

Tarım değerleriyle ülke genelinde adından söz ettiren İnegöl, son dönemlerde tarım ürünleri ihracatıyla da dikkat çekiyor. Bu kapsamda İnegöl Belediyesi, tarım değerlerinin ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtımı için festivaller düzenlemeye devam ediyor. Daha önce Yaban Mersini ve Şeftali Festivallerinin yapıldığı İnegöl, Çilek Festivaline ev sahipliği yaptı.

 

İnegöl’ün çilek üretiminde öne çıkan ve 30 ton civarında çileğin üretildiği Kurşunlu Mahallesinde düzenlenen 1. Çilek Festivaline, İnegöl ve Bursa protokolünün de ilgisi yoğun oldu. Kaymakam Şükrü Görücü, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AK Parti Bursa Milletvekilleri Vildan Yılmaz Gürel, Atilla Ödünç, Belediye Başkanı Alper Taban, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, AK Parti ve CHP İlçe Yöneticileri, meclis üyeleri, Oda ve Dernek Başkanları ile çok sayıda davetlinin katıldığı festival, mahalle meydanında çilek ikramlarıyla başladı.






 

ÇİLEĞİN DEĞERİ ARTIYOR

İkramlar sonrası protokol konuşmalarına geçildi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, çileğin ülkemiz ekonomisinde öneminin gittikçe artan bir ürün olduğuna dikkat çekerek; “Aynı zamanda önemli bir ihraç ürünüdür. Günümüzde sağlıklı ürüne ulaşmak büyük önem arz etmektedir. Ürünün daha nitelikli hale gelebilmesi için tertip edilen bu festivallerin, çok olumlu sonuçlar vereceği düşüncesindeyim. Fakültemde bu konuda çalışmalar yapılmakta. Daha sağlıklı, verimli, Pazar koşullarına uygun, yola dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi konusunda arzu edilirse işbirliği yapabiliriz. Ben festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

İNEGÖL DEĞERLERİNİ DAHA DA BÜYÜTELİM

Belediye Başkanı Alper Taban ise İnegöl’ün değerlerini daha da büyütmenin gayreti içerisinde olduklarını kaydederek; “Bugün Kurşunlumuz için güzel bir gün. Belediye Başkanı olarak ben de heyecanlıyım. Şehrimizde yenilikleri, ilkleri başarmanın, bunları aynı zamanda sürdürmenin heyecanı içerisinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Şehrimizin değerleri var. Kurşunlu tarımsal anlamda çok güzel işler yapıyor. Özellikle çilek konusunda çok güzel bir noktaya geldi. Tabi bunun bu noktaya gelmesinde başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş olmak üzere, kıymetli Milletvekillerimiz olmak üzere, muhtarlarımız, Ziraat Odamız, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Kaymakamımız, çiftçilerimiz… Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Gelin bu değeri daha da büyütelim. Tüm ülke bunu duyup bundan istifade etsin. Şehre hem ekonomik hem turizm anlamında değer katsın istiyoruz. Bu düsturda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

 

DEĞERLERİMİZ FESTİVALLERLE TANITILIYOR

Bu yıl farklı festivaller de yapıldığını hatırlatan Taban, şöyle konuştu: “Bizler festival anlamında bu sene tarımsal anlamda Yaban Mersini ve Şeftali festivalleri gerçekleştirdik. Geçtiğimiz günlerde de gastronomi anlamında İnegöl Köfte Festivali düzenledik. Bugün de Çilek Festivalimizi yapıyoruz. Bunlar bir başlangıç. Eksiklerimiz olabilir. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız festivallerde bu eksiklerimizi gidermek için çalışacağız. Bu konuda sizler de bize önerilerinizle katkı verirseniz çok mutlu oluruz.”

 

İNEGÖL ÇİLEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

“Çilek her yerde yetişiyor olabilir. Çilek nasıl değerli bir ürün oluyor diyenler de olabilir. Özellikle Kurşunlu bölgemizde yetişen çileğin bizim için öneminin çok büyük olduğunu duyurmak istiyoruz. Başta bu konuda alım-satım yapan sorumlulara seslenmek istiyorum; iklim ve coğrafya olarak, toprak olarak bu bölge çok kıymetli. Bunun da avantajlarını kullanıyoruz. Aroma olarak, lezzet olarak çok özel bir çilek yetişiyor. Ürünler için önemli olan raf ömrü. Bu toprak ve iklim özelliklerinden kaynaklı olarak çileğimizin raf ömrü diğer çileklere göre daha uzun. Bir diğer özelliği de çileğimiz en son hasadı yapılan çilek.”

 

TARIM BU ÜLKENİN TEMELİ

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da tarımın önemine vurgu yaptığı konuşmasında; “Bu özel yörenin özel insanlarına çok teşekkür ediyorum. Sayın Belediye Başkanına teşekkür ediyoruz böyle bir hazırlığı yaptığı için. Burada buna tanıklık etmek bizleri çok mutlu ediyor. Bunca yıllık tahribata rağmen tarımın bu ülke için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha burada görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bu ülke çok fırtınalar kaldı. Ama geriye baktığımızda elimizde tutacağımız yine tarım sektörü var. Tarım bu ülkenin kuruluşundan bugüne kadar en önemli sektörü oldu. Tarım bu ülkenin en sağlam temelidir” diye konuştu.

 

İNEGÖL LEZZETİN MERKEZİ

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, İnegöl’ün lezzetin merkezi olan bir şehir olduğunu kaydederek “Bugün burada ilki gerçekleştirilen Çilek Festivalinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah geleneksel olarak önümüzdeki yıllarda da bu festivale hep birlikte katılırız. Tabi çileğimiz hepimizin malumu kırmızı elmas olarak nitelendiriliyor. Çok değerli, lezzetli… Zaten İnegöl lezzetin merkezi olan bir ilçemizdir. Çiftçimize teşekkür ediyorum. Emeklerini, alın terlerini toprakla buluşturarak üreten, çalışan, kazanan ve kazandıran bir sektör. Tarımda da çeşitlilik sağlayarak güzel ürünler elde ediyoruz. Burada yaklaşık 30 ton civarında üretim yapılıyor. Toplanan çilek hem yurt içinde satılıyor hem yurt dışına ihraç ediliyor” dedi.

 

BU BİR BAŞLANGIÇ

Son olarak kürsüden kalabalık vatandaşlara hitap eden Kaymakam Şükrü Görücü ise “Bugün burada güzel bir festivalde sizlerle birlikteyiz. Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar 11 aylık dönemde ilçemizin bütün mahallelerini tek tek gördük. Muhtarlarımızla, ziraat odamızla, kooperatiflerimizle, belediyemizle neler yapabiliriz konusunda çalıştık. İlçemizde daha iyiyi, daha güzel nasıl yaparızı hep birlikte konuştuk. Bunda herkesin desteği var. Siz çileği üreten hanımları ve beyleri de özellikle tebrik ediyorum. Eserlerinizle övünebilirsiniz. Çünkü burada sadece çilek değil, meyvenin neredeyse her türlüsü yetişiyor. Bu bir başlangıçtır. Her şey güzel başlar. Bunu güzel devam ettirmekte sizler bağlıdır” ifadelerinde bulundu.

 

Konuşmalar sonrası İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun gösterisiyle devam eden festivalde, ses sanatçısı Filiz Yıldırım konseri de gerçekleştirildi. Son olarak protokol üyeleri çilek bahçesine giderek burada çilek toplayıp İnegöl’ün kırmızı elmasının tadına dalından baktılar.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş