İnegöl’de yaz aylarından itibaren sokaklarda ve bahçelerde ateş yakılarak salça yapma başlayan vatandaşlar, bu sene de geleneği bozmadı. Bir taraftan kadınlar salçalık malzemeleri hazırlarken, diğer yandan ise erkekler de kadınlara yardım ediyor.
Yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen İnegöllü kadınlar, sebzelerin yoğun olarak yetiştiği yaz aylarında bahçelerinden topladıkları veya satın aldıkları domatesleri çeşitli işlemlerden geçirip salçaya dönüştürüyor.
İnegöl’ün bazı noktalarında bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle yazın bahçelerde doğal yöntemlerle yetiştirdikleri sebze ve meyveleri kışın tüketebilmek için yoğun şekilde çalışıyor.
“Domates salçası” için mesai harcayan kadınlar, bahçelerden topladıkları domatesleri doğradıktan sonra sulanması için bir gün bekletiyor.
Filelere konulan domatesler, kadınlar tarafından ezilerek suyu çıkarılıyor.
Kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 5 saat boyunca kaynatılarak koyu bir kıvam haline getirilen domates suyu, tepsilere dökülerek güneşte bekletildikten sonra salçaya dönüşüyor, cam kavanozlara konularak kış mevsimi için saklanıyor.
Gelecek yıl yeniden domates yetiştirmek için domates çekirdeklerini güneşte kurutan kadınlar, domatesin arta kalan malzemelerini ise besledikleri hayvanlara veriyorlar ya da çöpe atıyor.
Öte yandan İnegöllüler bu sene de geleneği bozmazken, geçtiğimiz yıllara göre ise sokak ve bahçelerde salça yapan vatandaşların sayısı azıldı. Özellikle bu sene salçalık domates fiyatlarındaki artış nedeni ile vatandaşların ev yapımı salça yapmaktan vazgeçtiği öğrenildi.
HABER: SERHAT ÇİÇEK