İnegöl Belediyesi, İnegöl turizmine katkı olması adına farklı kesimlerden kendi alanlarında önemli görevler üstlenen kişilerden oluşan İnegöl Turizm Tanıtım Platformunu hayata geçirdi.
Turizmde önemli çalışmalara imza atmaya başlayan İnegöl Belediyesi, İnegöl’ün tanıtımına ve bu alandan daha fazla gelir sağlanmasına önemli bir katkı koyacak Turizm Tanıtım Platformunu hayata geçirdi. Kendi alanlarında önemli isimlerden oluşan Turizm Tanıtma Platformu ilk toplantısını İnegöl Belediyesi Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi çok amaçlı salonunda gerçekleştirdi. Sabah birlikte yapılan kahvaltı sonrası İnegöl Turizminin enine boyuna konuşulduğu toplantıya geçildi.
“İNEGÖL İÇİN BUGÜN BİR MİLAT YAŞIYORUZ”
İnegöl’ün saklı kalmış güzelliklerinin artık açığa çıkma zamanın geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Turizm Tanıtım Platformunun ilk toplantısında yaptığı konuşmada, “İnegöl için bugün güzel bir süreci başlatmak adına bir milat yaşıyoruz. Bizleri bu süreçte yalnız bırakmayarak bu anlamlı toplantıya katılımınızdan dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum. Bacasız sanayi diye nitelendirilen Turizm, insanları kaynaştıran en kuvvetli sevgi bağı. İnegöl’ümüz de Allah vergisi birçok özelliğe sahip. Özellikle mobilya, kaplıca, köfte ve ayçekirdeği markalarımıza sahibiz. Tabi şehrimiz sahip olduğu değerleriyle önemli yol kat etmiş bir şehir. İnşallah Turizm ile hem şehrimizin tanıtımına hem de ekonomik anlamda kazanç sağlama noktasında bu dönem önemli işlere imza atacağımıza inanıyorum.”
“SİZLER ARTIK TURİZM TANIITM PLATFORMUNUN ÜYESİSİNİZ”
İnegöl olarak önemli artılarımız var ama bunları daha fazla geliştirmek adına bütün Türkiye’ye ve dünyaya pazarlamak adına önemli çalışmalara imza atacaklarını belirten Aktaş, “Artık birileri bu işe kafa yoracak. Bugün bu toplantımıza katılan siz değerli misafirlerimiz artık İnegöl Turizm Tanıtım Platformunun üyeleri oldunuz. Bu önemli işe kafa yoracağına inandığımız farklı katmanlardan sevdiğimiz kişileri bu platformun içine almaya çalıştık. Bildiğiniz üzere İnegöl Belediyesine ait olan İBEFTAŞ şirketinin adını değiştirerek İNTURAŞ haline getirdik. Elimizdeki doneleri birleştirerek turizm alanında önemli hamleler yaparak, sağlam adımlarla bu alanda iyi yerlere gelmek istiyoruz. Özellikle bu alanda farklı eğitimler, programlar, lansmanlar yapmayı düşünüyoruz. Farklı acenteler, farklı turizm şirketleri ile bir araya gelerek şehrimizin turizm alanındaki potansiyelini artıracağımıza yürekten inanıyorum. Bu toplantımızın ardından Turizm Danışma Ofisimizin açılışını da gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
“TURİZMDE İNEGÖL’Ü HAK ETİĞİ YERE GETİRECEĞİZ”
İnegöl’ün sahip olduğu değerleri öne çıkararak, yerli ve yabancı turistleri şehrimizin saklı kalmış özellikleriyle buluşturacağız diyen Aktaş, “Kent Müzesi, Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, Ortaköy Kervansarayı, İshakpaşa Külliyesi ve Cuma Camii, Tarihi Kapalı Çarşı ve termal merkezimiz Oylat ve Oylat Mağarasını öne çıkarmamız gerekiyor. Bu konuda bizi tetikleyen asıl unsur Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) oldu. İnegöl olarak o kadar çok zenginliğimiz olduğunu, o kadar çok özelliğimizin olduğunu gördük ki artık şehrimizin tanıtımı için turizm bu noktada bir üst başlık olacak. Yani Turizmin mobilyaya da, kaplıcaya da, köfteye de, İnegöl’deki esnafa da, çarşıya da, pazara da çok ciddi etkisi olacak. Ve bu da bir kartopu misali toplanarak gidecek. Bu bazen öğrenciler ile bir faaliyet, bu bazen yurt dışından gelecek heyetler ile yapılacak bir faaliyet oluşturularak İnegöl’ü bu alanda hak ettiği yere getirmeye çalışacağız. İnegöl’ümüzün saklı kalmış doğal güzelliklerinin tanınması, bilinmesi ve dönem dönem farklı aktivitelerle ziyaret edilmesi, dolayısıyla İnegöl’ün ismini ön plana çıkartılması adına önemli organizasyonlara katılım gösteriyoruz. İstanbul –EMİTT, Travel Expo Ankara 2017 vb organizasyonlara katılarak bu alandaki yükselişimizi artırmayı da hedefliyoruz.”
Turizm Tanıtım Platformu üyelerinden beklentileri de sıralayan Aktaş, “Birlikte İnegöl’ümüzün değerlerini öne daha nasıl çıkartabiliriz noktasında bir beyin fırtınası yapmak, bu değerleri çerçevelemek, bu özelliklerimizi daha nasıl fazla birleştirebiliriz noktasında sizlerden alacağımız bilgiler, öneriler ve eleştiriler doğrultusunda dönem dönem yapacağımız toplantılar veya yapılacak ziyaretler ile nasıl geliştirebiliriz, nasıl ileriye götürebiliriz noktasında bunun derdi ve hesabı içerisindeyiz. Sizlerden tek istediğimiz bu şehre bu alanda yapacağımız katkılarla en iyi şekilde sahiplenmek. Şehrimizi bu değerleriyle kucaklamak istiyoruz. İnegöl Turizmine yeni bir sayfa açtığımız bugünde yapacağımız çalışmaların hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eder, hepinize sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.
Turizm Tanıtım Platformunun ilk toplantısında Turizm sektörü ve İnegöl’ün sahip olduğu değerleri içeren bir sunum yapan İNTURAŞ(İnegöl Turizm A.Ş.) Genel Koordinatörü Nezir Kuyumcu ise, “İnsanlar var olduklarından beri seyahat etmektedirler. M.Ö. 4000 yıllarında Sümerler tarafından tekerleğin bulunmasıyla bu seyahatler büyük bir hız kazanmıştır. Eski Yunan’da, M.Ö. 700 yıllarında Olimpiyat Oyunlarının başlaması, Dünya turizm tarihinde önemli bir olay olarak kabul edilir. Romalılar yollar boyunca hanlar ve tavernalar yaparak seyahatlerin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır. Anadolu’da seyahatlerin tarihi Hitit dönemine kadar uzanmaktadır. Daha sonraları dünyadaki gelişmelere paralel olarak Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinde gelişmesini sürdürmüştür. Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle, Roma ve Bizans döneminde oluşturulan han sistemleri, yine han ve kervansaray adı altında Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de sürmüştür.”
TURİZMDE SAYISAL VERİLER
Dünya turizm örgütü (UNWTO) verilerine göre Türkiye dünya turizm pazarında yüzde 3.7 ve Avrupa pazarında yüzde 7.1’lik paya sahiptir şeklinde konuşan Kuyumcu, “2014 verilerine göre ülkemiz en çok ziyaret edilen 6. ülke olup, en çok turizm geliri elde eden ülkeler sıralamasında 11. sıradadır. 2023 yılında, 63 milyon turist, 86 milyar dolar dış turizm geliri, bin 350 dolar kişi başı harcama öngörülmektedir. Turist başına ortalama 520 dolar olan mevcut gelirin yüzde 60 artış ile bin 350 dolara ulaşması amacı ile Türkiye Turizm 2023 Stratejisi hazırlanmıştır. Türkiye Turizm 2023 stratejisi hedefi kapsamında İnegöl, Bursa ve Bilecik illeri ile İznik ilçesini kapsayan (Söğüt Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi) bölge kültür turizmi çerçevesi kapsamındadır. Tarihi eski yolların tekrar canlandırılması ve mevcut kalıntıların restorasyonunun yapılması, uygun alanların açık hava müzesi şeklinde geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde termal ve kültür turizm gelişim bölgesi olarak öne çıkarılması bu koridorun ana faaliyet alanıdır” dedi.
İNEGÖL’ÜN MARKALARI
İnegöl Turizm değerlerinin tanına bilirliğinin önemine de vurgu yapan kuyumcu, “Mevcut Turizm değerlerimizin tanına bilirliği bizler için çok önemli. Potansiyellerimizin öne çımasında iş birliği yapmak, fikir ve tavsiyelere açık olmaya gayret edeceğiz. Elimizde çok güçlü markalarımız var. Sanayi markası olarak Mobilya, gastronomi marka olarak köfte, tarımsal marka olarak Ayçekirdeği, kaplıca markası olarak Oylat ve Doğa sporlarının yeni adresi olan DOSTUM bizim için olmazsa olmazlardan.”
İNEGÖL TURİZMİNDE DİKKATE ALINAN KRİTERLER
İnegöl Turizminde markalaştırırken dikkate alınan kriterler hakkında da bilgi veren Kuyumcu, “İlk olarak bizim için öncelik Anadolu misafirperverliği. Turizm faaliyetlerini artıcı mali tedbirler. İnanç turizme yönelik çalışmalar. Memnuniyet sağlama ve güvenlik.
TURİST İLE ŞEHİR ARASINDA GÖNÜL BAĞI KURMAK
İnegöl’e gelecek insanlara sunulacak turizm çeşitliliği hakkında da bilgi veren Kuyumcu, “Başta bozulmamış doğa. Enerji ve mutluluk veren bir standart. Özlem duyulana ulaşma isteği. Heyecan ve adrenalin. Turist ile şehir arasında bir gönül bağı kurmak. Doğa ile bütünleştirmek. Kadim şehrin bugüne yansımasını sağlayabiliriz. Ulaşımın kolaylıklarından yararlanabiliriz. Alternatif destinasyon olarak artık İnegöl olarak öne çıkmaya hazırız.”
Dostum hakkında da bilgi veren Kuyumcu, “13 farklı spor branşını barındıran Dostum, doğa tutkunlarının yeni çekim merkezi. Dostum içerisinde Aktaş Tepe ve Yamaç paraşütü bizler için önemli. 3 farklı yöne uçuş veren 2230 metre yüksekliğe sahip önemli bir yer. Sivil havacılık ile alakalı da elimizde ultra bir uçağımız var. Ayrıca okçuluk ve oryantiring alanında da gençlerimiz yoğun bir rağbet gösteriyor. Trekking(doğa yürüyüşü) de de İnegöl dışından birçok doğa sever faaliyetlerimize katılıyor. Bisiklet alanında da önemli organizasyonlara imza atıyoruz”
Kuyumcu konuşmasının devamında Akhisar’da hayata geçecek Masal Köyü Parkı ve Alibeyköy mahallesinde hizmete girecek Şekibe İnsel Doğal Yaşam Çiftliği, Oylat ve Oylat Mağarası, Kent Müzesi, Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi ve yeşil turizm, alternatif turizm, doğa turizm, yabanıl turizm, macera turizmi, kültürel turizm gibi farklı turizm alanlarını içinde barındıran eko-turizm hakkında da bilgiler verdi. Ve son olarak ‘Doğa size İnegöl kadar yakın’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantının sonunda Turizm Tanıtım Platformuna dahil olan kişiler tek tek kendilerini tanıtarak, İnegöl turizminin gelişmesi için neler yapılabilir noktasında fikirlerini dile getirdiler.
HABER: SERHAT ÇİÇEK