Türkiye’nin mobilya üretim merkezi olan Bursa’nın İnegöl ilçesinde, 4 ila 6 bin TL’yi bulan ücretlere rağmen usta pozisyonunda kalifiye işçi bulunamıyor.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, yaptığı açıklamada, mobilya sektörünün istihdam dostu olduğunu belirerek, kalifiye eleman noktasında sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.
Mobilya üretim firması sahibi Eyüp Pamuk ise 4 ila 6 bin lira arasında değişen ücretlere rağmen kalifiye eleman bulamadıklarını, mobilya sektörünün kanayan yarasının bu konu olduğunu söyledi.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan yaptığı açıklamada, “İnegöl Mobilya Sanayi her geçen yıl kendini geliştiriyor.Metrekare olarak büyüyor, istihdama her zaman ihtiyacı var. İhracatı her geçen yıl yüzde 15-20 arası büyüyor. Yurt içi, yurt dışı fuarlarınak atılan firmalarımıza yetişmiş, kalifiye eleman ihtiyacı duyuyor. Bu hiçbir zaman bitmez artarak devam ediyor. Koltuk ve döşeme sektöründe parçabaşı ücretlendirme oluyor. Kişinin verimliliğine bağlı, yetişmiş arkadaşlarımı 2-3 asgari ücrete civarında çok rahatlıkla kazanabilirler. Tanınırlığımız arttıkça, özellikle sezon başlarında, Ocak ve Şubat aylarında eleman ihtiyacımız artıyor. Bizim sorunlarımızdan biri yetişmiş eleman ve kalifiye elaman. Halk Eğitim Merkezlerimiz kurslar açıoyr, İŞ-KUR kurs açıyor ama yeterli olmuyor. Tematik Mobilya Lisemiz var İnegöl’de. Önümüzde ki yıldan itibaren yeni mezunlar verecek. Türkiye’de tek lise. Bununda bize faydası olacağını düşünüyorum. Bizim sektörümüz isithdam dostu. Her sektörede faydalı bir sektör. Mobilya Sanayi gerçekten çok bereketli bir sanayi olduğu için, her dala illa ki az veya çok faydası oluyor. Biz her zaman İnegöl için milli meselemiz mobilyadır. Arapların petorlü kadar değerli madenimiz mobilya. Biz bu ahşapı işliyoruz ve kullanılır hale getiriyoruz, değer katıyor. Hiç bitmeyecek dünya döndükçe. Madenle bir gün tükenebilir ama mobilyamız günden güne ihtiyacı artacak” dedi.
Gençlere çağırda bulunan Ayhan, “Ben İnegöl ve Türkiye’deki üreticiler için gençlere şunu söylemek isterim; elimizden böyle bir sektör var, mobilyacılık 40 yıl önceki sektörden çıktı ve sanayi dalı oldu. Güzel bir sanayi dalı oldu. Artık her firmanın 3’te 1’i beyaz yakalı. Tasarımcılarımız,argecilerimiz var. Firmalar sanayileşme devrine girdi. Bu mesleğe önce giren gençlerimiz kazanır, bir tecrübe kazanmış olacaklar. Bu meslek artık bir milli meslektir. Bu mesleğin içinde olanlar işsiz kalmazlar. İleriye dönük bir çok farklı sektörlerden daha iyi para kazanırlar” şeklinde konuştu.
İnegöl’de mobilya üretim firması sahibi Eyüp Pamuk ise, “İnegöl Mobilyası olarak mobilya, koltuk ve benzeri ürünlerde dünya markası haline geldik. Üretimimizin en büyük sorunu kalifiye eleman sorunu. Eleman bulamadığımız için üretici olarak bizlere yansımaktadır. İyi bir usta, kalifiye bir eleman 4 ila 6 bin TL arasında ücret alır. Kalifiye eleman yetişmediği için büyük bir sorun. Mobilya sektörünün kanayan yarasıdır. Gençlerden talep yok” ifadelerini kullandı.