İnegöl’deki Sağlık Ocakları Check-up İçin Uygun mu?

Sağlık Bakanlığı’nın, Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz check-up dönemi uygulaması Eylül ayıyla birlikte devreye girdi. İnegöl’de de hizmete giren check-up uygulaması sağlık ocaklarının donanımlı olmamasından kaynaklı soru işaretleri barındırıyor.

Yayınlama: 15.09.2018
1.080
A+
A-

Aile Hekimleri, aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz kanser taramaları yapıyor. 2013 yılından bu yana hizmette olan bu uygulamaya İnegöllü vatandaşları çağıran Dr. Hakan Ortakan;‘’Sağlık Bakanlığının ‘KETEM’ Kanser Erken Teşhis Ve Tarama Merkezleri aracılığı ile bizlere sunduğu hizmet olarak kalın bağırsak kanserinin erken tarama ve tanısıyla ilgili olarak test yapılması aile sağlık merkezlerinde vatandaşın hizmetinde. Ayrıca 40 yaş üstü kadınlarda meme ve rahim kanseri taraması yapılması açısından çok değerli ve önemli bir konu. 50 yaş ve üzeri bütün erkek, kadın vatandaşlarımızda bu kanser taramasının yapılması çok uygun olacaktır. Ben bugüne kadar yaptığım taramalarda iki tane öyle bir vaka yakaladım. Çok erken bir safhada yakaladım. Hastaneye gönderdim hastalar ameliyat oldular ve kurtuldular. En ufak bir haberleri bile yoktu. Hatta hastanedeki doktorlar bile şaşırdılar. Erken bir dönemde böyle bir şeyin farkına varılması sadece basit bir testle ortaya çıkmış odu. Vatandaşların buna ilgi gösterip duyarlı olmalarını rica ediyorum çünkü gerçekten ayağınıza kadar gelen bir fırsat var. KETEM ’in başvuruları belli bir sayının altına düşerse bu hizmetin başka bir bölgeye kayma hakkı var. O yüzden İnegöl halkından bu hizmet gitmemeli. İnegöl halkı buna duyarlı olmalı ki hizmet burada kalıcı olsun. Basit şeyler hayat kurtarıyor, ihmal etmeyin ve kanser taraması yaptırın” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı’nın, Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz check-up dönemi uygulaması Eylül ayıyla birlikte devreye girdi. İnegöl’de de hizmete giren check-up uygulaması sağlık ocaklarının donanımlı olmamasından kaynaklı soru işaretleri barındırıyor.






 

Sağlık Bakanlığı, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında aile hekimliği sisteminde yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Buna göre Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alan vatandaşlara, diyabet, kolesterol, karaciğer-böbrek fonksiyonları, kronik hastalıklar, kan sayımı, tansiyon ölçümleri, kanser taramaları, EKG gibi tetkikler aile hekimleri tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Eylül Ayı’ndan itibaren hayata geçirilen uygulamayla ilgili de açıklamalarda bulunan Ortakan, “Check-up Uygulamasında bizim burada yapabileceğimiz şey vatandaşlardan kan tahlili alarak biyo-kimya, hormon, bulaşıcı hastalıklar, karaciğer ve sarılıkla alakalı testler yapılabiliyor. Bunların sonuçlarının değerlendirilmesi, şeker hastalığı veya gizli şeker gibi hastalıkların varlığı gibi durumlar değerlendirilerek genel bir sağlık taraması yapılmış olur. Normal zamanda hastaların talebi veya kendi gerekli gördüğümüz durumlarda daha çok tahlilleri isteyip bakabiliyoruz. Check-up Uygulaması genel sağlık taraması açısından güzel bir uygulama olacaktır. Fakat şuan ki mevcut haliyle aile sağlık merkezlerinde idrar tahlilinin yapılamaması, akciğer filminin çekilememesi büyük bir eksiklik olarak görülüyor. Sağlık Ocakları Hastaneler kadar donanımlı olmadığı için bu uygulamadan vatandaşların tepeden tırnağa bakılarak hizmet alması zor gibi duruyor. Bunlar tamamlandığında Daha sağlıklı bir check-up uygulaması yapılmış olabilecek” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş