İnegöl’den Azerbaycan ve Gürcistan’a yarı mamul ahşap ihracatı

İnegöl’de yarı ahşap mamul; taslak element üretimi yapan ahşap firması, Gürcistan ve Azerbaycan’a ihracat gerçekleştirdi. Firmanın 2021 yılı hedefi ise yurt dışına ceviz silah dipçiği ihracatı.

Yayınlama: 22.12.2020
1.665
A+
A-

İnegöl’ün kırsal Cerrah Mahallesi’nde yarı ahşap mamul; taslak element üretimi yapan firma, ilk ihracatını Azerbaycan ve Gürcistan’a gerçekleştirdi.

 

Taslak element ihracatının yanı sıra, firmanın 2021 yılı hedefleri arasında ise hali hazırda yurt içindeki silah üretimi gerçekleştiren firmalar için ürettiği silah dipçik ahşabını, yurt dışına da ihraç etmek.






 

Firma sahibi Mustafa Cevahir, talaş ile başladıkları işlerinde ihracata seviyesini geldiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

 

“Bu işe ufak bir sistemle başladık. Ufak sistemden kasıt, bu işin talaşı ile başladık. Koltukçulara, CNC tornacılarına, ahşap işleyen işletmelere, taslak element dediğimiz; yarı mamul ürünü yaparak başladık. Element; kayın ağacından olan, CNC tornada mobilyaların, CNC’de işlem gören türevi. Bu yolda ilerlerken, yurt dışı bağlantıları gerçekleştirdik. Teklifler gönderdik, yurt dışından bizi bulanlar oldu. Sosyal medyadan yapmış olduğumuz yazılar, paylaşımlar, yurt dışından insanları bize yönlendirdi. Böylece Azerbaycan ve Gürcistan’a kayın taslak ihracatı yapmaya başladık”

 

15-20 yıl öncesine kadar İnegöl’den Kanada ve İtalya’ya dipçik üretimi için ceviz tomruk satıldığını, günümüzde ise ceviz tomrukların yurt dışına çıkışının yasaklanması ile yarı mamul olarak yurt dışına tekrar ihracata yönelik hamle yapacaklarını belirten Cevahir, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

 

“Ülkemizde hatırı sayılır tüfek üreticileri var. Bunların ceviz dipçik ihtiyaçlarını burada karşılamaya karar verdik. 3 Ay araştırma sürecine girdik, araştırdık. Müşterilerimizi belirleyip, AR-GE’lerimizi yaptık. Sonucunda ceviz alıp işlemeye başladık. Ürünlerimizi fabrikalara sunduk. Deneme aşamalarına girdiler, memnun kalanlar oldu, olmayanlar oldu. Neden memnun kalınmadığını araştırdık bu 3 aylık süreçte. Sonunda 2-3 firma ile bir performans yakaladık. Devamında dipçik üretimine de başladık. Dipçik üretiminde de niyetimiz yurt dışına kaliteli dipçik üretmek. Hatta ‘Türk Cevizi’ diye geçer. Bu dipçik piyasasında Türk Cevizi kalitelidir. 15-20 yıl öncesine kadar İnegöl bu işte çok büyük bir pazardı. İtalya ve Kanada’dan çok müşteri geliyordu. Burada direk köylüden veya üreticiden ceviz alıp gidenler çok varmış. Ceviz’in tomruk halinde dışarı çıkması yasaklanınca ülkemizde, mamul haline geldi. Bu konu ile alakalı olarak yurt dışı müşteri hedefimiz var. Kaliteli ürün çıkartıp, yurt dışındaki müşterilere sunma niyetimiz var. Planlamamız 2021 yılında bu şekilde. Önceliğimiz ihracat. İhracatta ağaç noktasında, ahşap noktasında ihracata neler katabiliriz, ülkemize faydamız nasıl olur, geri dönüşümü nasıl sağlarız bunun yolundayız”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş