İNEGÖLLÜ GENÇ BİLİM İNSANI; GÖĞSÜMÜZÜ KABARTIYOR

Türkiye’den bir kişi için ayrılan tam bursu kazanarak lise eğitimini ABD UWC’nin (United World Colleges – Birleşik Dünya Kolejleri)’de tamlayan İnegöllü genç Barış Ekim, dünyanın en iyi üniversitesi kabul edilen MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü – Massachusetts Institute of Technology)’ye lisans eğitimi için Türkiye’den kabul edilen iki kişiden biri oldu. Birçok ülkede araştırma projelerine katılan Ekim, Türk Bilim İnsanı Oktay Sinanoğlu ve Aziz Sancar’ı örnek aldığını ifade etti.

Yayınlama: 15.06.2020
4.914
A+
A-

İnegöllü Genç Barış Ekim, lise eğitimini UWC’nin (United World Colleges – Birleşik Dünya Kolejleri) Türkiye’den bir kişi için ayırdığı tam bursu kazanarak ABD’de tamamladı. Akabinde dünyanın en iyi üniversitesi kabul edilen MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü – Massachusetts Institute of Technology)’ye lisans eğitimi için Türkiye’den kabul edilen iki kişiden biri oldu.

 

Lisans eğitimine Hesaplamalı Biyoloji ve Matematik çift anadal yaparak devam ederken ABD ve Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden gelen doktora kabulleri içinden MIT’yi (Massachusetts Teknoloji Enstitüsünü) kabul etti. DNA analizlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için geliştirdiği metot PASHA (Paşa) Uluslararası dergilerde yayınlandı ve bilim çevreleri tarafından kabul gördü. Ekim, bugüne kadar İsviçre, İsrail, Kenya ve Fransa’da yapılan araştırma projelerinde yer aldı.






 

ABD’de eğitimine devam eden Ekim, memleketi  İnegöl’e bağlı kırsal Dipsizgöl Mahallesi’ne gelerek yakınlarını ziyaret etti.

 

Memleketinde AA Muhabirine açıklamalarda bulunan Ekim, “Eğitimimi Amerika’da devam ettirdim. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde lisans eğitimimi bitirdim. Matematik ve Hesaplamalı Biyoloji çift anadal şeklinde bitirdim lisans eğitimimi. Sonrasında doktora eğitimime tekrar MIT’de devam edeceğim. Bu süre zarfında birçok araştırma deneyimi elde etmiş oldum” dedi.

 

Araştırma yaptığı alanda geniş bir yelpaze deneyimi edindiğini belirten Ekim, şu ifadelerle konuşmasını sürdürdü;

 

“Lisans eğitimime başlamadan önce aslında bazı ülkeleri ziyaret edip farklı alanlar konusunda bilgi edinme olanağım oldu. Öncelikle Kenya’da yabani hayat konusunda bir gezi programına katılmıştım. Sonrasında İsviçre Sörn’de parçacık fiziğine giriş konusunda kısa bir deneyimim olmuştu. Lisans eğitimim boyunca da aslında odaklanmak istediğim alanda araştırmalarıma devam ettim. Bu da benim için hesaplamalı biyolojiydi. Yani biyolojik problemleri bilgisayar yöntemleri ile çözebilmek üzerine. Bu konu üzerine de Fransa’da bir araştırma deneyimim oldu üç ay kadar.  Sonrasında bu projeye hem lisansıma devam ettiğim MIT’de hem de İsrail’de Benglian Üniversitesi’nde devam ettim. Bu şekilde de aslında okuduğum alanda ve araştırma yapmak istediğim alanda, geniş bir yelpazede deneyimim oldu”

 

Oktay Sinanoğlu ve Aziz Sancarı örnek aldığını belirten Ekim, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

 

“Hedeflerim yıllar boyunca aynı kalmıştı. Ben Türk bilim insanları ve onların yaptıklarını okuyarak büyüdüm. Mesela Oktay Sinanoğlu’nu okuyarak büyüdüm. Geçtiğimiz yıllarda Aziz Sancar’ı öğrendim ve yaptıklarını duydum. Ben lisans eğitimim boyunca ve halen de bu insanları örnek alıyorum. Hedefim de aslında onların başardıkları, onların geldiği noktaya gelebilmek. Benim naçizane hedefim; profesör olmak, hesaplamalı biyoloji dalında”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş