İNEGÖLLÜLER DİKKAT!

İlçemizde son günler soğukların artması nedeni ile ilgililerden uyarılar gelme başladı. Özellikle soba kullanan vatandaşların soba kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirten yetkililer, olası kötü sonuçların tedbirlerle önüne geçilmesini istiyor.

Yayınlama: 06.01.2020
909
A+
A-

İlçemizde son günler soğukların artması nedeni ile ilgililerden uyarılar gelme başladı. Özellikle soba kullanan vatandaşların soba kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirten yetkililer, olası kötü sonuçların tedbirlerle önüne geçilmesini istiyor.

İşte dikkat edilmesi gerekenler;

Soba içerisinde ısı elde etmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan ilki ve en sık kullanılanı, soba içerisinde bir yakıtı ateş haline getirmektir.






Kömür, odun, kağıt gibi cisimler ısıtılırsa, belli bir sıcaklık derecesinden sonra artık dışarıdan ısıya ihtiyaç duymaz ve yanmaya başlarlar. Böylece dışarıya ısı verirler. Bu cisimler yanıp kül olana dek de ısı yaymaya devam ederler.

Bu cisimleri yakmak için çıra, gaz gibi bazı dış etkenlere ihtiyaç vardır. Bu yardımcı etkenler odun ve kömür gibi cisimleri alev alma sıcaklığına kadar ısıtırlar. Bundan sonra da odun vs. yanmaya ve ısı vermeye başlar.

Yanan cisimler bazı zararlı gazlar da çıkarırlar. Bu gazın borular yardımıyla dışarı atılması gerekir. Boruların, sobanın yanmasında önemli bir yeri vardır. Duman rahatça tahliye edilemezse soba iyi yanmaz. Yanmanın devam edilebilmesi için oksijene ihtiyaç vardır.

Sobada Hangi Yakıtlar Kullanılır?
Sobalarda; odun, çeşitli kömürler, sıvı yakıtlardan petrol, gaz halindeki yakıtlardan havagazı, daha başka yanıcı gazlar kullanılmaktadır.

Sobaların birbirinden farklı özellikleri bulunmakla birlikte ısıtma esasları benzerdir. Sobanın kullanıldığı bölgeye göre kullanılan malzeme de değişebilmektedir. Fındık kabuğu bulunan bölgelerde yakıt olarak bu malzeme kullanılabilmektedir.

Soba Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Odun, kömür sobalarının boruları ayda bir, bacaları ise iki ayda bir temizlenmelidir.
Diğer yakıtlar kullanıldığında ise borular iki ayda, bacalar üç ayda bir temizlenmelidir.
Bacalarda mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır.
Bacalar çatıdan en az 1 metre yüksek yapılmalıdır.
Bacalar yalıtımlı olmalıdır.
Soba, odada uygun bir şekilde yerleştirilmeli ve altına yanmayan malzemeden bir altlık konulmalıdır.
Fırtınalı ve lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yanıyorsa söndürülmelidir.
Uyurken soba söndürülmelidir.
Sobanın yakınında yanıcı madde bulundurulmamalıdır.
Sobalarda kaliteli yakıtlar kullanılmalıdır.
Sobaların kullanıldığı yerlere yeterli hava girişi sağlanmalı ve ortam düzenli olarak havaşndırılmalıdır.
Sobalar tavandan, duvarlardan ve diğer eşyalardan emniyetli bir uzaklıkta olmalıdır.
Banyo ya da yatak odalarına soba konulmamalıdır.
Sönen sobalara yanıcı ve parlayıcı sıvı dökülmemelidir.
Alınacak sobada TSE belgesi bulunmalıdır.
Odalarda mangal kullanılmamalıdır.
Katalitik sobaların bulunduğu odaların pencerelerine de doğalgaz sobaları için şart koşulan havalandırma menfezi mutlaka açılmalıdır.
Dumanın dışarıya tahliyesi yeterli şekilde sağlanamıyorsa, baca iyi çekmiyor denir. Bu da ölüme sebep olabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple boruların doğru kurulumu ve bacanın düzenli olarak temizleniyor olması çok önemlidir.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş