İTSO üyelerine Vergi mevzuatı anlatıldı

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) işbirliğinde İTSO üyelerine “Vergi Mevzuatında Son Değişiklikler ve Yeni Uygulamalar” konulu seminer düzenlendi.

Yayınlama: 01.02.2018
765
A+
A-

Geçtiğimiz gün saat 16.00’da İTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen programa İTSO Başkanı Metin Anıl, Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş, İnegöl Vergi Dairesi Müdürü Yalçın Ertaş ve çok sayıda işadamı katılım gösterdi.

 

Programın açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, “Yeni vergi mevzuatı ile alakalı bir bilgilendirme turu başlatıldı ve ilk toplantı da İnegöl’de yapılıyor. İnegöl, Bursa’nın merkez ilçelerinden sonra diğer ilçelerden farklı bir yapıya, nüfusa, aktiviteye sahip, il konumunda bir ilçedir. Böyle bir potansiyel içerisinde ilk toplantıyı İnegöl’de yapmış olmaları bizi hem onurlandırdı hem de sevindirdi. İnegöl hızla büyüyen, hızla sanayileşen, dış ve iç ticareti hızla artan, Türkiye’nin birçok ilinden daha aktif bir ekonomik yapıya sahip bir ilçedir. Buna bağlı olarak vergi dairesiyle olan ilişkiler, vergi mevzuatlarıyla olan sorunların en yoğun yaşandığı yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Geçtiğimiz yıl Odalar ve Borsalar Birliğine yaptığımız ziyarette İnegöl’e bir ihtisas vergi dairesinin açılması gündem geldi. Rıfat Bey Naci Ağbal’ı arayarak talebi iletti. Sayın Bakan, İnegöl bizim gözbebeğimiz, İnegöl’ü takip ediyoruz, İnegöl’e vergi dairesi ve vergi mükellefin arasındaki sorunların en aza indirilmesi konusunda her türlü yatırımı yapmaya hazırız dedi. Bu konuyla alakalı çalışmalar yapılıyor.  Vergi veren bizler ile vergi alan vergi dairesi arasındaki işlemi hızlandırmak adına talebimiz var. Biz İnegöl Vergi Dairesi Müdürümüzden ve çalışan personelinden çok memnunuz. İl statüsündeki bir ilçede çalışıyorlar. Yaklaşık 1,2 milyar dolara varan dış ticaret, yoğun bir iç ticaretin olduğu, 13 bine yakın vergi mükellefinin bulunduğu bir ilçede çok sorunsuz hizmet veriyorlar. Kendilerini tebrik ediyorum. Şöyle bir talebimiz var, Bursa’da yaklaşık 8-9 tane vergi dairesi var. İnegöl de 300 bine yakın nüfusu ve 13 bin mükellefiyle devasa bir yerleşim yeridir. Hiç olmazsa 2 tane vergi dairemiz olsun. Bu 13 bin mükellefin işleri bir vergi dairesinde görülsün, diğer işler de diğer vergi dairesinde görülsün. Bu konuyla alakalı bize yardımcı olunacağını düşünüyorum. İnegöl’e bu hizmet kazandırılacaktır. Bizden de siyasi bir baskı veya talep isteniyor ise biz de oda olarak Ankara’da bu konuyla alakalı gerekli girişimleri yaparak İnegöl’ün 2. vergi dairesinin de İnegöl’e hizmet vermesi adına gelmesini talep ediyoruz” dedi.






 

HEDEFLERİMİZ VAR

“İTSO olarak hedeflerimiz var” diyerek konuşmasını sürdüren Anıl, “Daha katma değerli, daha markalı, daha kurumsallaşmış firmalara sahip olmak istiyoruz. Bu konuyla alakalı çalışıyoruz. Bu yürüyüşte bize yardımcı olan, etle tırnak gibi olduğumuz vergi dairesinden de fevkalade memnunuz. Bu süreç içerisinde vergi mevzuatları yenileniyor, değişiyor, torba yasalar çıkıyor. Bu konuyla alakalı muhasebeci arkadaşlarımız resmi gazeteden veya diğer bilgi akışından faydalanarak bilgi sahibi oluyorlar ama daha iyi hizmet verebilmeleri adına bugün burada son değişiklikleri öğreneceğiz. Vergi veren ve vergi alan kurumlar daha entegre ve bilgili şekilde çalışacaklar, bu ülkeye katkı koyacaklar, bu ülkenin kalkınmasına ve büyümesine destek vereceklerdir” şeklinde konuştu.

 

İNEGÖL’Ü ÖNEMSİYORUZ

Daha sonra konuşan Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş ise, “Türkiye’nin neresine gidersek gidelim bir örneğine daha rastlamadığımız üretken, üretmenin aşka dönüştüğü çok güzel bir kentteyiz. Bugün burada son vergi değişikliklerini içeren önemli konuları anlatacağız. Seminerin faydalı geçmesini temenni ediyorum. Seminer sonu itibariyle soruları cevaplayacağız. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı olarak, 2015 yılı Nisan ayından itibaren uygulamaya çalıştığımız ve önem verdiğimiz 2 konu var. İnsan kaynakları organizasyonumuzun olabildiği kadar daha iyi noktalara taşınmasıdır. Bu vesile ile İnegöl’de 30 ayrı arkadaşımıza vermeye çalıştığımız ufuk, vizyon, güler yüzlü çalışmak ve vatandaşa karşı samimi olmaktır. İkinci olarak İnegöl’de yeni bir binaya sahip olmak istiyoruz. İnsanımızın, personelimizin çalışma koşullarının iyi olmasını önemsiyoruz. Bundan dolayı Bursa’da ciddi bir dönüşüm içerisindeyiz. Bursa tarihine yakışır, nüfusuna yakışır çağdaş, konforlu bir kampus kazandıracağız. Yeni nesil arkadaşlarımızın eğitimlerini ve kendilerini geliştirmelerini önemsiyoruz. İnsan kaynakları organizasyonumuza biraz daha katkı sağlamaya gayret edeceğiz. İnegöl için bahsedilen konu geçmişten bugüne gündemimizde olan konudur. Saha uygulamalarını vatandaş beklentisi, hizmet kalitesini, çalışma istatistiklerini ölçüyoruz. İnegöl bu konuda önemli bir yere sahip. Hiçbir imalat sıfır hatalı olmaz. Bizim açımızdan inovatif bir anlayışla kaliteyi artırmak en önemli hedefimizdir. Yüzde 0 imalat dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Bunun makul seviyelerde kalması lazım” ifadelerini kullandı.

 

VERGİ KOLAYLIĞI

Konuşmaların ardından Bursa Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı Gelir Uzmanı Necibe Cincioğlu ve Gelir Uzmanı Yardımcısı Mete Rençper tarafından vergi mevzuatındaki son değişiklikler anlatıldı. Yapılan sunumda; “Vergide gönüllü uyumu arttırmak amacıyla 2018 yılından itibaren uygulamaya dâhil edilen yeni müesseselerde yüzde 5 vergi indirimi, defter beyan sistemi, izaha davet ile muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kolaylığı sağlanacak. Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Vergiye uyumlu; ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi, finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösteren, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere kurumlar vergisi, mükellefleri vergi indiriminden yararlanacaktır. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri kanuni süresi içerisinde ödemiş olmaları, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir vergi tarhiyatının bulunmaması, İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) bin Türk Lirası’nın üzerinde vadesi geçmiş borçlarının bulunmaması, İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen ve kaçakçılık sayılan fiilleri işlememiş olmaları gerekmektedir. Şartları taşıyan mükellefler; yıllık beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini, ödenmesi gereken yıllık vergiden indirerek vergi indiriminden yararlanabileceklerdir. İndirim tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde kalan tutar, yıllık beyannamenin verilmesi gereken tarihi izleyen bir yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerden mahsup edilebilir. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecektir. Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin belirtilen şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecektir” ifadelerine yer verildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş