Kahvehaneler gezilerek ‘Kadın’ anlatıldı

İnegöl Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürlüğü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle İnegöl’deki kahvehaneleri gezerek kadının değeri, toplum içindeki yeri, aile içindeki rolleri, öfke kontrolü, stresle baş etme yolları konularında bilgilendirmelerde bulundular.

Yayınlama: 08.03.2018
686
A+
A-

İnegöl Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Serpil Noyan ve beraberindeki müdürlük personeli, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla önceki akşam İnegöl’ün muhtelif bölgelerindeki kahvehaneleri gezerek kahvelerde bulunan vatandaşlarla sohbet ettiler. Noyan ve beraberindeki heyet, ziyaretlerde kadının toplumdaki değerine değindi.

 

“İNSANLIĞIN DEVAMI İÇİN OLMAZSA OLMAZDIR”






İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Serpil Noyan, “Personelim ile birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili İnegöl’deki kahvehaneleri gezerek kadının değeri, toplum içindeki yeri, aile içindeki rolleri, öfke kontrolü, stresle baş etme yolları üzerine bilgi vererek sohbet etmek istedik. Kadınlar hakkında giriş olması mahiyeti ile birkaç şey söylemek isterim. Gerek toplum içinde gerekse dünya üzerinde her bireyin önemi vardır. Dünya üzerinde bulunan kadınlar da bu öneme sahiptir ve toplumların devamlılığı için kadının önemi oldukça fazladır. Kadın, toplumun ve insanlığın devamı için olmazsa olmaz bir unsurdur. Anneleriniz, eşleriniz temel eğitim veren ilk öğretmenlerdir bu sebeple toplumun inşasında büyük katkıları vardır. Kadın toplum içinde en fedakâr bireylerin başında gelmektedir, kadın yuvamızın yanı sıra ulusal gücümüzdür. Bir anne tüm dünyayı değiştirebilir, tarih bunun örnekleri ile doludur. Başta şehit anneleri olmak üzere bizleri bugünlere getiren hala ellerini üzerinden çekmeyen tüm annelerimizin ellerinden saygı ve hürmet ile öpüyorum.”

 

İSLAMİYETİN İLK ŞEHİDİ BİR KADINDIR

“Tarih sahnesinde kadının yeri ve önemi oldukça değişkenlik göstermiştir. Hatta İslam dininin kabulünden önce yaşanan cahiliye döneminde kadın yok denecek kadar önemsizdi. Hatta öyle ki; kadınlar diri diri toprağa gömülüyordu. ‘Cennet annelerin ayağı altındadır’ diyen dinimiz kadına hak etmiş olduğu değeri vermiştir. İslamiyet’in ilk şehidi bir kadındır. İlk Müslüman bir kadındır, Peygamberimizin soyu kızından devam eder, Hz. Ebubekir’in kitap haline getirdiği dünyadaki tek Kur’an-ı Kerim Hz. Ebubekir, Ömer, Osman dönemlerinde onlarca yıl bir kadının yanında kalmıştır. İslamiyet kadına bu önemi atfederken o dönemde Hristiyanlar ise şunu tartışıyordu; ‘Bir kadın İncil’e dokunabilir mi dokunamaz mı?’ Tarihimize bakacak olursak Türk halkı kadının toplumsal yeri konusunda diğer toplumlardan her zaman daha duyarlı davranmıştır ve kadının her zaman saygın bir yeri olmuştur. Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet yönetiminde, hakanların yanında hatun adı verilen eşleri de söz sahibidir. Kadınlar ata binip ok atar, top oynar, güreş gibi ağır sporlar yapar ve savaşlara katılırlardı. Toplumda tek eşlilik prensibine bağlı kalınır, ev eşlerin ortak malı sayılırdı. Günümüzde halen kadın gerek toplum içinde gerek sosyal hayatta, gerekse iş hayatında etkin role sahiptir.  Tüm bu olumlu söylemlerin yanında dünya genelinde ve özelde ülkemizde kadına yönelik şiddet, kocası ya da görüştüğü adam tarafından öldürülen kadınlar, kayıp ve haber alınamayan kadın haberleri her geçen gün artmaktadır. 2017 yılının ilk 5 ay içerisinde kadın cinayeti 137 iken, bu yıl 5 ay içerisinde toplam maalesef 173 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerinde sayısal artışın yanında işleniş biçimi de değişmeler var daha vahşi nitelikte cinayetler işleniyor. Kadınlar işkence görüyor, çocuklarının gözleri önünde veya çocuklarıyla beraber öldürülüyor, şüpheli ölümler artıyor. Tüm bu kadın ölümleri durdurmak adına siz erkeklerin, babaların, ağabeylerin, eşlerin üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi gerekmekte ve kadınlarımıza anne olarak, eş olarak, kardeş olarak sahip çıkma sorumluluğunu üstelenmeniz gerekmektedir. Çocuklarınızı büyütürken onlara kadınların önemini, kutsallığını, onlara kimse tarafından el kalkmaması gerektiğini kavratmalı ve bu değerleri ev içinde aile de yaşatarak onlara göstermelisiniz.”

 

KADININ ROLLERİ VE İŞ BÖLÜMÜ

“Sizce de kadınlardan çok fazla şey beklenmiyor mu? Bizler kadınlardan iyi bir ‘eş’, iyi bir ‘anne’, iyi ‘yemek yapan’, iyi ‘temizlik yapan’, iyi ‘ütü yapan’ kişiler olmalarını bekleriz. Üstelik evde kadınların yaptığı işler iş olarak kabul edilmez. Bir araştırmaya göre kadınlar başka bir işte çalışsalar da çalışmasalar da günde ortalama 16 saat iş yapılıyorlar. Bir erkek dışarıda belli saatler arasında çalışır ve eve geldiğinde yorgun olduğunu söyleyip, dinlenmeye çekilir. Ancak kadının evde ki işi hiçbir zaman bitmez. Temizlik bittiğinde yemek hazırlığı, yemek hazırlığı bittiğinde evdeki çocukların dersleri ile ilgilenmek gibi sorumluluklar sürekli olarak kadına yüklenir. Geceleri, çocuklar uyandığında onlar ile ilgilenmek yine kadınları işidir. Ayrıca evde hasta veya yaşlı anne baba ya da kayınvalide, kayınpeder gibi aile büyükleri ile birlikte oturuyorsanız onların bakımından da kadınlar sorumludur” dedi.

 

Noyan, öfkenin tanımı ve öfkenin kontrolü hakkında bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş