Kâinatın temelinde ‘muhabbet’ var

Yayınlama: 14.07.2024
77
A+
A-

İnegöl Kasım Efendi Eğitim Bilim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin düzenlediği ‘Sultan Sohbetleri’ programının konuğu Molla Mahmut Kaya oldu. Kainatın temelinde ‘muhabbet olduğunu ifade eden Kaya, “Yüce Mevla bütün kâinatı yarattı, muhabbet için, tanınmak için. Sevmek, sevilmek için. Asıl merkezinde bu var. Çünkü yüce Mevla aşırı merhametli. Hep bahane arar kulunu affetmek için. Kendi için yapılan bir amelde en az 10 katını verir. İstemediği bir işi yaptığında, sadece ne kadar yaptıysan onu verir. Bütün mesele muhabbeti elde edebilmektir. Muhabbeti elde etmenin yolu nereden geçer? dersen, kitaplarla olmuyor. İstediğin kadar şiir kitabı oku, istediğin kadar edebiyat kitabı oku… Muhabbet, ancak muhabbetli insanlarla elde edilebiliyor” dedi.

Kasım Efendi Eğitim Bilim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen ‘Sultan Sohbetleri’ programlarından biri daha dernek binasında gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen sohbetin konuğu ise, Türkiye’de merkezi sohbetlerde bulunan Molla Mahmut Kaya oldu. Düzenlenen program yaklaşık 2 saat sürerken, sohbete ilgi yoğun oldu.

MUHABBET, ANCAK MUHABBETLİ İNSANLARLA ELDE EDİLEBİLİYOR






Kâinatın ‘muhabbet’ temeli üzerine yaratıldığını belirten Kaya, şu ifadeleri kullandı:

“Görücü usulü ile evlenenler oluyor. Halk tabiri ile elektrik yok aralarında. Annesi babası diyor ki, oğlum kızı ara bir sor. Ama hep bir bahane buluyor. Tamam ararım, işte işim vardı. Ama âşık olursa bu defa her gün arıyor konuşuyor, mesaj çekiyor. Bu defa da anne babası diyor ki oğlum yeter, ayıptır, yanımız gel otur. Şu telefonu elinden bırak. Muhabbet olduğu zaman bu defa sen engellemeye çalışırsın. Muhabbet engellediği zaman sen şunu yap dersin ama o bahaneler üretir. Kâinatın da kuruluşu muhabbet üzerinedir. Allah C.C., Peygamber (a.s.)’ın nurunu yarattı, nuruna âşık oldu, onun hürmetine kâinatı yarattı. Allah C.C. kâinatı yaratmasındaki ası temel nokta muhabbet. Yüce Mevla bütün kâinatı yarattı, muhabbet için, tanınmak için. Sevmek, sevilmek için. Asıl merkezinde bu var. Çünkü yüce Mevla aşırı merhametli. Hep bahane arar kulunu affetmek için. Kendi için yapılan bir amelde en az 10 katını verir. İstemediği bir işi yaptığında, sadece ne kadar yaptıysan onu verir. Bütün mesele muhabbeti elde edebilmektir. Muhabbeti elde etmenin yolu nereden geçer? dersen, kitaplarla olmuyor. İstediğin kadar şiir kitabı oku, istediğin kadar edebiyat kitabı oku… Muhabbet, ancak muhabbetli insanlarla elde edilebiliyor. Muhabbeti olan insana baktığında, sende muhabbet alıyorsun”

Konuşmalarını sürdüren Kaya, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Yüce Mevla kimin cennete gireceğini bildiği için, cennete gidecek olan insanları Müslüman anne ve babadan dünyaya getirdi. Bu genel anlamda böyledir. Yani eğer biz kafir bir anne babadan doğsaydık, yine Müslüman olurduk. Kafir olanlar bizim anne ve babamızdan olsaydı, onlar yine kafir olurdu. Sebep, yine muhabbet, yine muhabbet. Her şeyin temelinde muhabbet var. Biz bugün neden buradayız? Yüce Allah seçer. ‘Allah rahmeti ile dilediklerini özel kılar’… İmam-ı Rabbani Hz. diyor ki; ‘Bu kapıya gelecek olanların listesi bize teslim edildi. Kabileleri ve babalarının isimleri ile beraber’. Bunu bütün Allah dostları söylüyor; ‘Eğer gerçek bir mürşide tabi olduysan ve sana muhabbet verildiyse Mübarek olsun sana. Çünkü sen ayrıca seçilmişsin. Çünkü Allah, sevdiklerini sevdiklerinin yanına gönderir’. Düşünün bu kapıda değiliz, şu an ne yapıyorduk? Düşünceniz nasıldı? Başkalarını küçüksemek adına değil, bizdeki nimetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu söyleme adına diyoruz. Sadece dünyayı konuşuyor olacaktık. Tabi ki dünyayı konuşacağız, dünyada yaşıyoruz. Biz birbirimize Allah’ı C.C. hatırlatıyoruz. Biz birbirimizi göre göre terbiyemiz artıyor. Allah dostlarını ziyaret eden ve Allah için hizmette bulunan kişi, öyle büyük bir nimetin içindedir ki, aslında evliyadır ama kendisinin evliya olduğunu bilmez”

Sohbetin ardından sohbete katılan vatandaşlar, ikramlardan tattıktan sonra program tamamlandı.

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş