İnegöl Zübeyde Hanım Anaokulu’nda uygulanan ‘Kitabın Tadı Var’ projesinin sergi açılışı, geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican’ın bilgi ve desteği dahilin de İnegöl Zübeyde Hanım Anaokulu’nda uygulanan ‘Kitabın Tadı Var’ projesinin sergi açılışı gerçekleştirildi.
İnegöl Zübeyde Hanım Anaokulu Okul Müdürü Derya Tezcan Gedik, “Okul olarak velilerimizin bilinçli kitap seçimini desteklemek, öğrencilerimizin kitap sevgi ve ilgisini arttırmak, farklı yönlerde düşünme becerisini desteklemek amacıyla geliştirdiğimiz “Kitabın Tadı Var” projemizi; 2017-2018 eğitim öğretim yılında 226 öğrencimiz ile uyguladık. Uzun soluklu yolculuğumuzun sonunda velilerimiz kitap seçimi konusunda bilgilendiler. Çocuklar kitapları ile etkin zaman geçirip, empati kurmayı öğrendiler” dedi.
Proje ekip üyelerinden öğretmen Gülsüm Sutci Fincan ise, “Sınıflarımızdaki ve çocuklarımızın evlerindeki kitaplıkların düzenlenmesi ve kitap paylaşım günlerine elimize ulaşan kitapları incelememiz sonucu ailelerin çocuklarına yönelik yaptıkları kitap seçimlerini gerek içerik gerek Türkçe’nin doğru kullanımı açısından çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun olmadıklarını fark ettiklerini, bu konuyla ilgili olarak da velilerini bilinçlendirmek, bir kitabı alırken nelere dikkat etmek gerektiği, bununla birlikte çocuklara okuma-dinleme alışkanlığını kazandırmak amacıyla projeyi oluşturup başarıyla ve keyifle uyguladıklarını ifade etti. ‘Kitabın Tadı Var Projesi doğrultusunda kitabın sadece okunup raflara bırakılan bir şey olmadığını, her kitabın ayrı bir dünya olduğunu, uygulama aşamasında aile katılımlı olarak şiire, şarkıya, tekerlemeye dönüştürülebildiğini, kostümlerle canlandırılabildiğini, afiş olarak hazırlanabildiği ve daha birçok yöntemle zenginleştirilebildiği konusunda öğrencilerimizde ve velilerimizde bir farkındalık oluşturmuş olduk. Uygulama aşamasında çocuk kitapları yazarı Tunç Atalay’ı okulumuza davet ederek velilerimiz ve öğrencilerimizle buluşturduk. Velilerimizin yoğun ilgi ve katılım sağladıkları projemiz ile çocuğun kitapları sevmesini, kitaplara olan ilgisinin artmasını, okuyamasa da resimlere bakarak kitabı incelemesini, kendi oluşturduğu hikayeyi anlatmasını, görsel materyalleri okumasını, kitapta olanlarla ilgili soru sormasını, kahramanlarla empati kurmasını, sosyal – duygusal gelişimi doğrultusunda toplum önünde sunum yaparak özgüveninin desteklenmesini, çocuğun dil gelişimini, kelime dağarcığının gelişmesini, anlamını bilmediği kelimeleri araştırmasını, kitabın sonucunu değiştirmesini, problem durumlarına farklı çözüm yolları bulmasını yani birçok düşüme becerilerinin geliştirilmesini destekledik. Bugün burada “Kitabın Tadı Var” projemizi süreç içerisinde nasıl bir yol izleyerek tamamladığımızı siz değerli misafirlerimize sunmak istedik. İçeride sizleri sunumlarda kullanılan maskeler, kostümler, şiirler, tekerlemeler, afişler bekliyor. Kitaba farklı bir gözle bakmak dileğimizle” dedi.
İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican ise, “Hükümetimizin okul öncesinde çağ nüfusu kayıt oranlarını yükseltmeye çalışmaktadır. Okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamında değil, bizler zorunlu eğitim kapsamındaymış gibi her öğrenciye ulaşmaya çalışıyoruz. Okul öncesi şenlikleri düzenliyoruz. Okul öncesi eğitimini özendiriyoruz teşvik ediyoruz. İnegöl’de okul öncesinde çağ nüfusumuzun %89 oranını yakaladık. İnegöl için çok başarılı bir sonuç ama biz yeterli görmüyoruz. İyinin daha iyisini istiyoruz. Okul öncesinde örnek kurumlarımızdan birisi olan Zübeyde Hanım Anaokulunun bu faaliyetini takdirle izledik. Okulumuz velilerinin yaklaşık % 85’inin yükseköğrenim gören kişilerden oluştuğu halk diliyle üniversite mezunu olduğu bilgisini sizlerle paylaşıyorum. Benzer faaliyetleri bu okulumuzda daha önce yaptık, gelecek günlerde daha iyilerini yapacağız” dedi.