Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2018 yılında Hollanda’ya değeri 1 milyon dolar olan bin ton acı biber salçası ihraç etti.
Yaklaşık 6 yıldır Hollanda’ya biber salçası ihraç eden İnegöl Kulaca Tarımsal Kalkın Kooperatifi bu yılda Hollanda’ya mali değeri 1 milyon dolar olan bin ton acı biber salçası ihraç etti. İnegöl’de üretilen bin ton salçanın 350 bin tonu Hollanda’ya ulaşırken, 650 ton salçanın ise yavaş yavaş gönderildiği bilgisine ulaşıldı.
1 MİLYON DOLAR DÖVİZ GİRİYOR
2018 yılında yapılan ihracat ile ilgili bilgiler veren Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, 2018 yılı salça mevsiminin bittiğini belirterek, Hollanda’ya bu sene bin ton civarında acı biber salçası ihraç edeceklerini belirtti. Uğur, “Hollanda’ya üretim yapmaya devam edeceğiz. Hollanda bize döviz getiriyor, 80-90 kişilik istihdam sağlanıyor. Çevremize satılamayan biberleri değerlendiriyoruz ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz, inşallah önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. Bin ton salça ihracatı 1 milyon dolardır. Ülkemize 1 milyon dolar döviz giriyor” dedi.
AVRUPA’NIN BİZE İHTİYACI VAR
Diğer kooperatiflerinde ihracat yapması gerektiğini belirten Uğur, “Avrupa’nın tarımı zayıfladı, bizlere ihtiyacı var. İyi tarım ve iyi ürün yapmamız lazım. Devletimizde ürün planlaması, fiyat istikrarı ve tarıma dayalı sanayiyi hayata geçirmeli. Bunları yaparsak çok başarılı oluruz. Belkide ileride Hollanda gibi ülkelere yaptığımız çıraklığın ustalığını yaparız” diye konuştu.
HEDEFİMİZE ULAŞTIK
İç piyasa ile ilgili bilgiler veren Uğur, ” İç piyasada iş hacmimiz 400 ton domates salçası, 150 ton acı biber salçısı, 150 ton tatlı biber salçası, 200 ton sos, 25 ton turşu, taahhütlü olarak domates sosu yaptık ve hedefimize ulaştık” dedi.
DAHA ÇOK ÜRETEBİLİRDİK
Domates üretiminin bu yıl az olduğunun altını çizen Uğur, ” Bu yıl domates sorunu vardı bu sorun olmasaydı daha fazla üretebilirdik. Seneye daha iyi olabilir. Ürün planlaması olmadığı için pancardaki hem verimlilik,hem kalite olmayışı nedeniyle vatandaş pancardan gelir elde edemedi. O nedenle çiftçi domatesi biraz daha fazla eker” şeklinde konuştu.
ÜRÜN PLANLAMASI ŞART
Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü, “Hollanda’nın biber üretimi yok ama biber salçası ihracatında dünya 2.si. Zamanında piyasayı kurmuşlar. Bizim gibi ülkelerden aldıkları yarı mamül ürünleri ambalajlayıp,değiştirip tüm dünyaya satıyorlar. Uçaklara bindiğinizde göreceksiniz küçük ambalajlara koyuyorlar. Bizde bunu usta olunca yapacağız. Bugün gündeme gelen hal yasaları kanunu 2011’de çıktı. Ama maalesef o günden beri bir şey yapılamadı. ÇKS’lerinde sağlıklı olması gerekiyor. Kontrol mekanizmasının olması gerekiyor. Her üreticiye şifre verimesi gerekiyor. Çünkü bizde ilaç kalıntısı önemlidir, kalite önemlidir. Bunların kime ait olduğunu bilmek için şifresi olması gerekiyor. Bu ürünün yanlış olduğunda kendine intikal edeceğini bilecektir. Ürün planlaması olmayınca Türkiye’de tarımdan birşey beklenemiyor. Fazla ürün oluyor zayi oluyor, az oluyor fiyatlar yükseliyor. Bizim önce ürün planlaması, fiyat istikrarı, tarım sanayisi ve kooperatifçiliğe önem vermemiz lazım. Gıda tarımsız, tarım kooperatifsiz olamaz. Çin’in kooperatif bütçesi 146 milyar dolar. Bir bakanlık gibi çalışıyor. Temel gıda maddelerini tevzi ve teminini bu kooperatifler yapıyor. Bugün gündeme gelen hal yasası kanunu ve üreticinin şifrelenmesi ve kalitenin artması bunlara bağlıdır. İnşallah bundan sonra tarıma önem verilir ve Türk milleti, hem üretici ekonomik seviyeye gelir. Ekonomik seviye yükselince, kültür seviyesi yükselecektir.”