Millet olarak sahtekarlardan kurtulmak için Çocuklarımızı helal ve haram konusunda eğitmeliyiz

Son günlerde Türkiye’de milyonlarca insanın çeşitli oyunlar ve dolandırıcılar vasıtası ile mağduriyet yaşamasının ardından ‘Helal kazanç ve rızık’ konusu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Müftüsü Kazım güzel, “Bugün tüm toplumun kesimlerinde helal ve haram bilincinin eğitim olarak verilmesi, yavrularımıza iyi anlatılması, eğitim olarak gelecek nesillere iyi kazandırılmalıdır. Böyle olduğu zaman her türlü piyasada dolaşan sahtekârlar, toplumu ifsat edenlerin entrikalarından milletimiz olarak kurtuluruz” dedi.

Yayınlama: 28.03.2018
884
A+
A-

Konu ile ilgili açılamalarda bulunan İnegöl Müftüsü Kazım Güzel, “Bugün insanımızda temel bazı rızık konusunda sıkıntılar var. Birinci husus rızkın Allah’tan olduğu bilincinin zafiyete uğraması. İkinci husus, kısa yoldan köşe dönmek, çok fazla kazanma hevesi, üçüncü husus ise rızıkta helal ve haram ölçüsünün toplumumuzda pörsümesi. Cenabı Allah ‘ Ey iman edenler size verdiğimiz rızıkların temiz ve helal olanları yiyiniz. Mümin olmamızın gereği olara helale tabi olmamızı hatırlatır. Allah resulü (SAV) ve Kuran alimleri, amellerin temiz ve güzel olması, helal ve temiz yemesine bağlıdır, diyerek bir ölçü koyuyorlar. Dikkatli olun, Allah’ın yer yüzünde koruluğu haramlarıdır’ buyurmaktadır. Bu konuda Müslümanlar olarak biz helal ve haram dairesinde yaşamanın temel görevimiz olduğunu unutmamalıyız. Ey Peygamberleri temiz şeyler giyin, faydalı iş işleyin’ diye buyuruyor Cenab-ı Allah. Şeytanın peşinden gitmeyin, o apaçık düşmanınızdır. İlim ve hikmet helal lokmadan meydana gelir. Ailevi, ferdi ve içtimai huzurun kaynağıdır. Kim 40 gün helal lokma yerse onun kalbini Cenab-ı Allah nurlandırır diyor Resulullah. Haram ile beslenmiş bir vücudun cennete giremeyeceği, ateşte cehennemde yanacağı hadisinden ders almak gerekir. Müslümanlar olarak helalin belli,haramın belli olduğunu, helale talip, haramdan sakınmamız gerektiğini unutmamamız tembih edilir. Bu konuda elbette ki Peygamberimiz ‘ Dikkat edin, insan vücudundan küçücük bir et parçası vardır o iyi olursa tüm vücut iyi olur, kötü olursa tüm vücut kötü olur’ diye uyardığı et parçası elbette kalptir, onunda yediğimiz içtiğimiz şeylerden etkilendiği unutulmamalıdır. Bu konuda Allah yerde olanların hepsini sizin için yarattı, gündüzde çalışıp kazanmanız için yarattı diye buyuran Mevla’mız, çalışıp gayret etmemiz gerektiğini ifade eder. Bize miras olarak kalacak malların helalini talip olacağımızı, kulluk görevimizi unutmamamız gerektiğini söyler. Birde Müslümanların farz olan ilimleri öğrendikten sonra, bu farz olan ilimlerden sonra, rızkını kazanacağı sanat ve mesleği öğrenmesi de bu farzların içinde olduğu bize haber verilir” dedi.

 

HARAM YOLLARDAN KAÇMALIYIZ






Her türlü tembellikten,ataletten uzak, çalışmaya ve yaptığı işi kulluk bilinci ile rızkın kazanılması Müslümanlara görev olarak yüklenir” diyerek konuşmasını sürdüren Güzel,”Peygamber Efendimizin çalışma, didinme noktasında sahabeyi uyardığı hepimizin bildiği bir gerçek. Helal ve haramın ölçüsünün de Cenabı-Hak ve Resulullahın koyacağı bildirilir. Helal Allah’ın kitabında helal kıldıklarıdır, haram ise Allah’ın kitabında haram kıldıklarıdır. Helal ve haram dairesinde bu şekilde bildirmektedir. Şüpheli şeyler vardır, onlardan sakınanda dinini,ırzını korumuş olur. Rızıklarınızı güzel yoldan isteyin, hiç kimse Allah’ın kendisine takdir ettiği rızkı elde etmeden ölmez, öyle bir zaman gelecek ki kişi malının helal den mi haramdan mı gelecek bakmayacak diye buyurur. Seni şüpheye sevk eden şeylerin hepsinden uzak dur buyurması da, şüpheli şeylerden sakınan bir dikkati de bize haber verir. Bu konuda bir çok söz vardır ama Peygamber Efendimizin gerek ticaret yaparken, ölçüde,tartıda hile yapmamayı, hileli mal alıp satmamayı, malın ayıbını gizlememeyi, insanları aldatmamayı, zulmetmemeyi Müslümanlara tembih ederek, rızıkları konusunda dikkat etmeleri gereken hususa işaret eder. Elbette Müslümanlar olarak her birimizin rızkımızı dikkat ettiğimiz ölçüce Allah’ın rızasına nail olacağımızı unutmamamız gerekir. Bir hususta helal ve haram konusunda genel prensipleri vardır İslam’ın. Helal ve haram kılma konusu Allah’a aitti. Haram ve harama yol açan vasıtalarda kaçınmak gibi, şüphe taşıyan ve kazanç sağlayandan uzak durmak gerekir.  Helal kazanç ile meşgul olmak, kulluk ve ibadet içerisinde değerlendirilmiş. Meşru bir emek karşısında elde edilen kazanç en helal kazançtır. Kişinin alnını terinden daha güzel bir kazanca nail olamadığı haber verilir. Haramlara ihtiyaç duymayacağımız kadar helaller mevcuttur. Helal kazanç duyarlılığının azalması hem ferdi, hayati, ailevi, millet ve devlet planımızı sabote eden büyük bir tehlikedir. Haram kazanç yollarında kaçınmak kulluk görevimizdir. Emeği olmayan her türlü iş ve icraatlardan sakınmak kulluk görevimizdir” şeklinde konuştu.

 

MİLLET OLARAK KURTULURUZ

“Haram kazançların fert,aile,cemiyet,millet ve devlet olarak büyük zararlarının olduğunu unutmamamı gerekiyor” diyen Güzel, “Haram kazanç toplumda rantiye sınıfının oluşmasına sebep olur. Haram kazanç, üreten değil tüketen bir topluma neden olur. Sosyal ve ekonomik problemlerin ortaya çıkmasına ve uzun vadede ülke ekonomisinin zarar görmesine neden olur. Harama düşmemek için şüpheli şeylerden sakınmak, lüks ve gösterişe kapılmamak, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı yaymak her birimizin bilinç, şuur ve ahlakı haline getirilmelidir. Haram olarak kazanılmış malın tövbesi gerekir. Allah’tan af dilemek şarttır. Aynı günaha tekrar dönmemek helal kazanç duyarlılığına sahip şahsiyetlerin hayatlarını örnek almak ve helalin hayatımıza huzur ve mutluluk kazandıracağını unutmamak şarttır. Diyeceğimiz şudur ki, Allah temizdir ve sadece temizleri kabul eder. Peygamberlere ne emrettiyse, müminlerde onları emreder.   Bugün tüm toplumun kesimlerinde helal ve haram bilincinin eğitim olarak verilmesi, yavrularımıza iyi anlatılması eğitim olarak gelecek nesillere iyi kazandırılmalıdır. Böyle olduğu zaman her türlü piyasada dolaşan sahtekarlar, toplumu ifsad edenlerin entrikalarından milletimiz olarak kurtuluruz” dedi.

 



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş