Milletvekili Gürel açıkladı; ‘MDF ihracatı kayıt altına alındı’

Uzun zamandır piyasada bulunamayan ve yüksek fiyatıyla gündemde olan ham MDF ve yonga levhanın ihracatıyla ilgili yeni karar alındı. Daha önce konuyla alakalı MDF ve yonga levha üreticileriyle bir araya gelen ve üretim arttırma ile alakalı sektör temsilcileriyle uzun görüşmeler yapan Ak Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, açıklamalarda bulunarak, “Şükür beklenen önemli bir sorunu daha çözdük” dedi.

Yayınlama: 21.04.2022
316
A+
A-

Kendisine ait sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımlarda bulunan Vildan Yılmaz Gürel, Ticaret Bakanı Mehmet Şimşek ziyaretinden bir kare paylaşarak,

 

“Şükür beklenen önemli bir sorunu daha çözdük. Mobilya üreticilerimizin MDF ve sunta tedarikinde yaşadıkları güçlük, fiyat oranlarındaki artış yakınmaları, sona eriyor. Değerli Bakanlarımız Mehmet Muş ve Vahit Kirişçi nezdinde yürüttüğümüz temaslar neticesinde, sunta ve MDF gibi yarı mamul ürünlerin ihracatı kayıt altına alındı. Üreticimizin, ihracatçımızın her daim yanındayız. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.






 

Özellikle pandemi sonrası, MDF ve yonga levha tedarikinde sıkıntı yaşandığı, iç pazarda ihracata bağlı daralma yaşandığı, hususu ilk defa İMOS’da sektör temsilcileri ile yapılan müzakere cemiyeti toplantısında Vekil Gürel’e aktarılmıştı.

 

Gürel’in, bundan sonra konuyu hassasiyetle takip ettiğini, iki önemli tedarikçi ile bizzat görüştüğünü sonra da konuyu ilgili bakanlıklara ilettiğini ifade etmişti.

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gürel, şu ifadeleri kullandı:

 

“Başlıca, pazarın %60 oranlarında büyüdüğü Mobilya sektöründe hammadde üretim kapasitesinin aynı kalmasından kaynaklı olarak, iç piyasada ciddi anlamda hammadde ihtiyacı oluşmaya başlamıştı. Bakanlık nezdinde yaptığımız toplantılarda, ahşap mobilya üretiminde kullanılan sunta ve MDF’nin temininde hem fiyat hem de bulunabilirlik bakımından ciddi sorun yaşandığını dile getirmiştik. Akabinde, bahse konu ürünlerin ihracatının yakından takip edilebilmesi ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınabilmesi amacıyla, 16.06.2021 tarihinden itibaren sunta ve MDF’nin ihraç edilmesi belirli şartlara bağlanmıştı. İhracata şartlı izin verilmesi uygulaması kapsamında: imalatçı olmayan firmaların ihracat gerçekleştirmesine izin verilmemekte, işlenmiş (kaplanmış, boyanmış, vb.) ürünlerin ihracatına imalatçı-ihracatçının üretim kapasitesinin %20’sini aşmayacak miktarda izin verilmekte, işlenmemiş (ham) ürünlerin imalatçılarca da olsa ihracına izin verilmemekte. İnşaata yönelik işlenmiş ürünlerin (laminat parke, profil, süpürgelik, mutfak dolabı, vb.) ihracına izin verilmektedir. Buna ve daha önce hatırlayacağınız üzere İnegöl ilçesinde mobilya sektörü temsilcilerinin talebi doğrultusunda Kastamonu Entegreden ayda 2 bin metreküpten az olmamak şartıyla İnegöl’e ekstra MDF temin ettirmiş olmamıza rağmen, İnegöl mobilya üretim ve ihracat hacminin hızla artmasına bağlı olarak arz talebe karşı yetersiz kaldı. Bu nedenle tekraren konu ile ilgili bakanlık ile görüşmeler yaptık. Ve bu defa Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yapılan ihracata izin verilmiş olmakla birlikte 11.04.2022 tarihinden itibaren DİR kapsamında ham ürün ihracatına izin verilmemekte. DİR kapsamında işlenmiş ürün ihracatına ise imalatçının kotası kapsamında izin verilmektedir. İhracat kayıt altına alınmıştır. Ve kararın mobilya sektörüne olumlu yansımaları olacağını öngörüyoruz. Bakanlığımızın talebimiz doğrultusunda aldığı bu karar, kısa sürede, piyasayı rahatlatacaktır. Üretici ve ihracatçı firmalarımızın yanındayız. Hayırlı olsun”

 

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş