Mültecilere verilen hizmetler

İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Kaymakamlık ve İnegöl Belediyesi destekleriyle İnegöl’de yaşayan mültecilere yönelik, ‘Mültecilere Verilen Hizmetler’ konulu seminer düzenledi.

Yayınlama: 24.03.2018
923
A+
A-

Dün saat 10.30’da Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı’nın konuşmacı olarak bulunduğu programa yaklaşık 50 yabancı uyruklu vatandaş ilgi gösterdi.

 

Programda konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Harmancı, “Bakanlığımız tüm dezavantajlı gruplara hizmet vermek amacıyla 6 hizmet birimi ile yeniden yapılandırılmıştır. Bunlar; Aile Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığıdır. Dönüşümün ardından yeniden yapılandırılan hizmet modellerinin ev/aile eksenli olması eğilimindedir. Neden evde bakım dersek; amacımız kişinin ailesinden ve sosyal çevresinden ayrılmadan, ihtiyaç duyduğu bakım hizmetlerine ulaşabilmesidir. Yoksul, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte zorlanan kişi/ailelere çocuklarını yanında bakımına imkân sağlanması amacıyla sosyoekonomik destek verilerek ailenin bütünlüğü korunmaya çalışılmaktadır. Bunlar geçici ekonomik destek ve süreli ekonomik destek olarak ikiye ayrılır. Yalnızca anne veya babanın çocuğa bakım verdiği, parçalanmış aile (eşlerden birinin vefat etmesi, cezaevine girmesi, terk etmesi, vb.), çocuk okul öncesi dönemde ise, anne veya babanın çocuğa bakmak için çalışamaması durumunda, okul çağındaysa, çocuğun okula devam ediyor olması durumunda, çocuğun güvenliğinin ve gelişiminin aile tarafından tehdit edilmediği durumlarda (suça karışma, şiddet, fiziksel veya cinsel istismar, vb.) sosyoekonomik destek uygun görülebilir. Sosyo-ekonomik destek hizmetinden sığınmacılar, mülteciler ve geçici koruma kapsamında Türkiye’ye gelen durumu uygun yabancı uyruklu aileler ikamet şartını yerine getirmek kaydı ile yararlanabilmektedir.”






 

KORUYUCU AİLE

“Koruyucu aile hizmetinde ise; çeşitli nedenlerle öz aile yanında bakılamayan çocukların, bakımlarını kısa/uzun süreli olarak üstlenen kişi/ailelerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmeleri sağlanmaktadır. Koruyucu aile olabilmek için TC vatandaşı ve sürekli Türkiye’de ikamet etmek, en az ilkokul mezunu olmak, 25-50 yaş aralığında olmak gerekir. Öz anne-baba ya da vasi başvuramaz. Eşler birlikte başvurmalıdır. Çocukların yaş, engel ve benzeri özelliklerine göre, eğitim, bakım gibi harcamalarında kullanılmak üzere yardım sunulmaktadır.”

 

EVLAT EDİNME

“Evli-bekar, 5 yıldır evli ve 30 yaşını doldurmuş, çocuklu-çocuksuz kişiler evlat edinmek için başvurabilirler. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlardan evlat edinme başvurusunda bulunulabilir.  Evlat Edinme Hizmetinden Türkiye’de bir yıldan fazla süreyle oturma izni almış yabancı ülke vatandaşları yararlanabilmektedir. Türkiye’de ikamet eden yabancı ülke vatandaşlarının sabıkaları olmadığını gösterir belgelerinin vatandaşı oldukları ülkeden kendileri tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde ikamet eden ve aynı zamanda bir başka ülkenin vatandaşlık hakkına sahip olan ya da Türk vatandaşı ile evli olan yabancı ülke vatandaşları hakkında evlat edinmenin vatandaşı olunan ülkede tanınıp tanınmayacağına ilişkin olarak Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ülkelerarası işlem gerçekleştirilmektedir.”

 

KREŞ HİZMETLERİ

“Özel kreş ve Gündüz Bakımevleri anlamında İnegöl’de 47 kreş 3 bin 295 kapasite ile hizmet veriyor. Denetimleri tarafımızca yapılıyor. Belli bir gelirin altında kreşe ihtiyaç duyan aileler, ücretsiz kreş hizmetinden faydalanabiliyor.”

 

DOĞUM YARDIMI

“15 Mayıs 2015 itibariyle; 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk için ise 600 TL ödeme yapılmaktadır. Annenin sağ ve TC vatandaşı olması, 15.05.2015 tarihinden sonra doğan bebeğin ailenin 1., 2. veya 3. çocuğu olması şartları aranıyor.”

 

KADIN KONUKEVİ

“7/24 esasına göre çalışan merkezin amacı, şiddetin önlenmesi ile koruyucu/önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasıdır. Şiddet mağdurlarının varsa çocuklarıyla birlikte ihtiyaçları karşılanana dek kalabilecekleri yatılı kuruluşlardır. İstasyon görevi görür.”

 

HUZUREVİ

“60 yaş ve üzerindeki kişilere koruma, bakım ve psikososyal destek sağlayan yatılı sosyal hizmet kuruluşudur. Hizmetten faydalanabilmek için 60 yaş ve üzeri olmak, süreli ya da sürekli özel desteğe gereksinim duymak, ruh sağlığı yerinde olmak, bulaşıcı hastalığı olmamak, uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olmamak, sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulunduğu sosyal inceleme raporu ile saptanmış olmak gerekir. Yaşlı kişilerin yaşamlarını sağlık, huzur ve güven içinde sürdürmeleri amacıyla, kendi kendilerini idare edebilecek şekilde rehabilitasyonlarının sağlandığı, tedavisi mümkün olmayanların ise sürekli olarak özel bakım altına alındığı yatılı sosyal hizmet kuruluşudur. Müdürlüğümüze bağlı 2 adet resmi, 2 adet özel huzurevi ve yaşlı bakım merkezi bulunmaktadır.”

 

ENGELLİ EVDE BAKIM

“Sosyal/ekonomik sebeplerle korunmaya ve bakıma ihtiyaç duyan engellilere evde bakım ücreti ödenerek öncelikle aile ortamında bakımının yapılması sağlanmaktadır. Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde; engelli sağlık kurulu raporunda ağır engelli ile engel oranı yüzde 50 ve üzerinde, geliri net asgari ücretin 2/3’ünden az olma koşulları bulunmaktadır. Aynı ailede bir bakıcıya, birinci derece yakını olması koşulu ile iki kişiye bakım ücreti ödenebilir. Bir engelli için bakım ücreti 1,085.50 TL olarak ödenmektedir. Yabancı uyruklu ailelerin Engelli Evde Bakım Hizmetinden yararlanabilmesi için; tarihi geçerli olmak kaydıyla oturma izin belgesine sahip olmak, geldikleri ülkeden veya konsolosluklardan edinebilecekleri Apostil Belgesine sahip olmak gerekmektedir.”

 

KURUM BAKIMI

“Tüm tedbirlere rağmen ailesi yanında bakımı sağlanamayan, bakıma muhtaç engellilere yönelik yatılı kuruluşlardır. Bu kapsamda engellilere, koruma, bakım, beceri gelişimi ve sosyal hayata uyuma ilişkin bakım ve sosyal rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır. Engelli sağlık kurulu raporu, bakmakla yükümlü kişilerin gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyan, 2 adet vesikalık fotoğraf, varsa öğrenim durumunu gösterir belge veya sureti, engellinin vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı, anne baba boşanmış olması halinde, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı gerekmektedir” ifadelerini kullandı.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş