MÜSİAD İnegöl Şubesi Yönetim kurulu 6-7 Ekim tarihlerinde Aksaray’da düzenlenecek olan 97. Genel İdare Toplantısına katılacak. MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık” sektörünü ilgilendiren konularla ilgili hazırladıkları çözüm önerilerini Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’ya iletip destek isteyeceklerini açıkladı.
MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç yaptığı açıklamasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların çözümü için Aksaray’da düzenlenecek olan Genel İdare Toplantısına katılacaklarını açıkladı. İnegöl’de Başta İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ve İnegöl Belediyesi ile istişareler yaparak sektörün sorunları ve çözüm önerilerini aldıklarını belirterek, , “Toplantıya hazırlıklı gidiyoruz, umarım güzel haberlerle İnegöl’e dönmek istiyoruz” diye konuştu.
Sektöre ilişkin yaptıkları görüşmelerde, özellikle tarım arazileri konularında yaşanan sorunların ön plana çıktığını anlatan Malkaç, “ Bölgede tarıma uygun arazilerin çok parçalı olması en dikkat çekilen konuydu. Parçalı araziler nedeniyle girdi maliyetlerin fazla olduğu, zaman ve yakıt kaybının yaşandığını ve makineli tarıma geçişin yapılamadığını gördük. Bizler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’ya arazilerin tarıma uygun hale getirilmesi için kısa, orta ve uzun vadeli projeler geliştirilmesi gerektiğini anlatacağız. MÜSİAD olarak önerimiz, parçalı tarlaların birleştirilmesiyle arazilerin toplulaştırılmasıdır” şeklinde konuştu.
BÜYÜK KISMININ HİÇBİR ODAYA KAYITLI OLMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR
Havzalara göre yapılan destekleme modelinin geliştirilmesi gerektiğini de anlatan Malkaç “Gurbetçilere ait olan arazilerin kayıt dışı kiralanması nedeniyle sağlıklı veri tabanın oluşturulmasının önlenmesi gerekmektedir. Yapılan incelemede bölgede ki binlerce dönüm arazide kayıt dışı üretim yapıldığı ve üretim yapanların büyük kısmının hiçbir odaya kayıtlı olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle tarım verileri eksik olmakla birlikte bölgede yapılan üretim çeşitliliği ve zenginliği tam olarak ortaya konulamamaktadır. Yine yapılan incelemede devlete ait binlerce dönüm arazi olduğu ama bunların değerlendirilmediği görülmüştür. Bu arazilerin kiralama modeliyle tarıma kazandırılmasını önereceğiz” ifadelerini kullandı.
EN BÜYÜK BEKLENTİ MİLLİ TARIMA GEÇİLMESİ,
Üreticilerinin önündeki en büyük engelin, gübre, sulama, enerji ve yakıt fiyatları olduğunu tespit ettiklerini anlatan Malkaç, sulama kooperatiflerinin çoğunun borçlu olduğunu ve ciddi sıkıntılar içinde olduğunu dile getirerek “Özellikle gübre fiyatlarında yaşanan ciddi artışların nedenlerinin araştırılması ve fırsatçılığın önüne geçilmesi önerilmektedir. En büyük beklenti Milli Tarıma geçilmesi, devletin gübre ve mazot desteğini arttırılmasıdır. Özellikle meyvelikte yaşanan sulama maliyetlerinin en aza indirilmesi öncelikli beklentidir. Kısa vadede sulama kooperatiflerinin borçlarının uzun vadeli yeniden yapılandırılmasını isteyeceğiz. Diğer bir beklentimiz ise alternatif enerji konusunda devlet desteğinin sağlanarak güneş enerji sistemine geçilmesidir. AB sayesinde sağlanan %65’e varan kredi desteklerinin ağır bürokrasi nedeniyle sağlanamadığını gördük, bu sorunu ortadan kaldıracak acil çözümler uygulanmasını isteyeceğiz. Yine devlet eliyle soğuk hava depolarının arttırılması yada özel sektör yada kooperatiflere ağır bürokrasi uygulaması olmadan destek verilmesi gerektiğini, soğuk hava depolarına enerji desteği verilerek maliyetlerin düşürülmesini talep edeceğiz. Alternatif yem kaynakları için mera ıslah çalışmalarına önem verilmesi, kaliteli karma ve kaba yem üretiminin artırılması da diğer talebimiz olacak” diye konuştu.
ÇİFTÇİLERE MORAL VERİLMESİNİ TALEP EDECEĞİZ
Yapılan araştırmada ülkedeki tarım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle uluslararası rekabette ciddi problemler yaşandığını da kaydeden Malkaç, “Uluslararası rekabete yol açan en büyük etken girdi maliyetlerinin fazlalığı ve tarımdaki aracılık hizmeti veren fırsatçılardır. Aracılık yapanların devre dışı bırakılması ve kooperatiflere pazarlama konusunda destek verilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra devletimizin yaptığı desteklemeleri de üretim sezonunun başında yapmasını talep ederek, çiftçilere moral verilmesini talep edeceğiz”şeklinde konuştu.
PROJELER GELİŞTİRİLMESİNİ İSTEYECEĞİZ
Köylerde hayvancılığın bitme noktasına gelmiş olması ve hayvan ithalatınıda gündeme taşıyacaklarını anlatan Malkaç, “Ülke genelinde hayvancılığın yapılmasına uygun pilot bölgelerin seçilmesi ve bu bölgelerdeki köylerin ciddi anlamda desteklenerek hayvancılığa teşvik edilmesi gerekmektedir. Uluslararası piyasaya göre et fiyatlarının ülkemizde çok pahalı olmasının nedenlerinin araştırılmasını ve nedenlerinin çözümü konusunda kısa, orta ve uzun vadeli projeler geliştirilmesini isteyeceğiz” dedi.
EĞİTİM ALANINDA EKSİKLER VAR
Milli Tarım Projesinin hayata geçirilmesi için eğitim alanında yaşanan eksikliklerinde olduğunu ifade eden Malkaç, “İlköğretim okullarının 1. Sınıflarından itibaren tarım sektörünün önemine vurgu yapan çalışmalar ve, eğitim müfredatlarında değişiklikler yapılması önerimizdir. Nüfusu 100 binin üzerinde olan tüm ilçe ve illerde Tarım Liselerinin açılmasının zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Tüm büyükşehirlerde Ziraat Fakültelerinin kurulması, üniversitelerin tarım kooperatifleriyle ortak çalışmalar yapması sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.