Olağan dışı bir durum yok

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Kulaca mahallesinde bir vatandaş tarafından paraşütle böcek bırakıldığı iddiası ile ilgili açıklamalarda bulunarak, “İnegöl’de ‘Bakla Zınnı’ zararlısı yoğun olarak görülmektedir. Karşılaşılan durum olağan dışı bir durum arz etmemektedir” dedi.

Yayınlama: 13.04.2018
565
A+
A-

Yerel basına ve ulusal basına da yansıyan konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, herhangi bir olağan dışı durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

 

OLAĞAN DIŞI BİR DURUM YOK






Ekren yaptığı açıklamada, “Yerel ve ulusal basında İnegöl ilçesi Kulaca mahallesinde vatandaş tarafından ceviz bahçesinde bir poşet içerisinde kendilerince tanımlanamayan bir böcek türü bulunduğu ve farklı yöntemlerle bölgeye ulaştırıldığı yönünde çıkan haberlere istinaden, İnegöl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca ilgili olay mahalline gidilip incelemeler yapılmıştır. Sonuç olarak mevzu bahis böcek türünün literatürde, ‘Bakla Zınnı’ (Epicometis hirta) olarak tanımlanan bir zararlı olduğu, erginlerinin meyve ağaçları diğer kültür bitkilerinin çiçeklenme zamanında, çiçeklerin dişi ve erkek organlarını, polen tozlarını, yeni çıkan yapraklarını, hatta tomurcuk ve meyveleri yemek suretiyle büyük zararlara sebep olurken, larvaları da meyve ağaçlarında önemli zarar meydana getirmektedir. En yoğun zararı ağaçların çiçeklenme döneminde yaptığı için döllenmeye yardımcı böceklere özellikle de bal arılarına zararlı olacağından, kimyasal mücadele yöntemleri tercih edilmemektedir. Bunun yerine zararlıyla mücadelede kültürel önlemler tercih edilmekte olup, uçan bir böcek türü olduğundan meyve bahçelerinde ağaçların altına konacak mavi leğenlerin içerisine bir miktar su doldurularak tuzaklar hazırlanıp böcekler yakalanarak tedbir alınmış olunur. İnegöl ilçemizde ekilebilir arazilerin % 30’luk kısmını meyve bahçeleri oluşturmaktadır. Fenolojik dönem itibariyle meyve ağaçlarının çiçeklenme dönemi olduğundan zararlının en yoğun olduğu dönemdir. Bu nedenle ‘Bakla Zınnı’ zararlısı yoğun olarak  görülmektedir. İlçe Müdürlüğü olarak çiftçilerimize Bitki Hastalık ve Zararlılarıyla ilgili eğitim çalışmaları düzenlenmekte ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Karşılaşılan durum olağan dışı bir durum arz etmemektedir” dedi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş