Orman işletme yangınlara karşı hazır

İnegöl Orman İşletme Müdürü Nejdet Güdül yaptığı açıklamada, havaların ısınması ile birlikte oluşabilecek orman yangınlarına karşı hazır olduklarını belirterek, orman yangınlarının önüne geçilmesi konusunda herkesin dikkatli ve duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Yayınlama: 01.08.2018
827
A+
A-

ORMANLAR HEPİMİZİN

Orman yangınları ile mücadele konusunda teknik donanım ve yangın müdahale ekiplerinin hazır durumda olduğunu belirten İnegöl Orman İşletme Müdürü Nejdet Güdül, “Ormanlar hepimizin. Orman yangınları yoğunlukla yaz döneminde oluyor. Ama yangınlar yılın 12 ayı sürüyor. Son dönemlerde iklim şartlarından dolayı artık yılın 12 ayında yangın çıkıyor. O anlamda biz işletme müdürlüğü olarak, her an yangın çıkacakmış gibi kendimizi hazır tutuyoruz. Ama yangınların çoğunluğu Haziran ayından başlayıp, Ekim ayına kadar devam eden süreçte meydana geliyor. Tam kadro yangınlara karşı hazır vaziyetteyiz. İnegöl Orman İşletme Müdürlüğümüzün yangın ilk müdahale ekipleri var. İşletme Müdürlüğü olarak gerekli önlem ve tedbirleri aldık. Aynı zamanda 2 tane yangın gözetleme kulemiz 24 saat faal durumda. Vatandaşlarımız da, ücretsiz olan alo 177 hattından yangın ihbarı yapabilir” dedi.

 






İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Yangınları söndürmede en etkili yöntemin ilk müdahale olduğunu belirten Güdül, “Bunun için vatandaşlarımızın, gördükleri dumanı ve yangını, gecikmeden anında alo 177’ye bildirmelerini istiyoruz. İlk müdahale çok önemli. İnegöl’de birçok resmi piknik sahamız var. Vatandaşlarımız pikniklerini bu alanlarda yaparlarsa, ormanın içerisinde gelişi güzel piknik yapmazlarsa, çok memnun oluruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Ateş yakmadan, mangal üzeri piknik yapmaları çok önemli. ‘Yani ne olur ki?’ dememek lazım. Çünkü, yangınlar bu şekilde oluyor. Ufak bir dikkatsizlikle çok büyük alanlar tahrip olabiliyor. Vatandaşların belirtilen piknik alanlarında piknik yapmalarını istiyoruz. Yine yangın mevsimiyle, çiftçilerin hasat mevsimi aynı döneme denk geliyor. Bundan dolayı yangınlarımızın bir kısmı da, maalesef onların yakmış olduğu ateşlerden çıkıyor. Çiftçi kardeşlerimizin bu konuda dikkatli olmalarını istiyoruz. Aynı zamanda anız ve ormana 4 kilometre mesafede her türlü ateş yakmak yasak, bu konuda yine vatandaşlarımızın duyarlı olmasın istiyoruz. Piknik yapmanın yasak olduğu yerde piknik yapan vatandaşlara, Valiliğin belirlediği cezai işlem uygulanıyor” diye konuştu.

 

PİKNİK YAPARKEN DİKKAT

Aşırı sıcakların orman yangınlarını çıkarabilecek ayrı bir unsur olduğunu da dile getiren Nejdet Güdül, “Orman yangınlarının çıkmasındaki en önemli unsur tedbirsizliktir. Piknik yapmak için ormanlık alanlara gelenler, yaktıkları ateşi söndürmeden ayrılıyorlar ya da söndürdüklerini zannedip, bırakıp gidiyorlar. Bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Rüzgar, sönmeyen ateşi dağıtıyor. Orman yangını çabuk başlar ve hızlı yayılır, önemli ölçülerde ormanlık alanlarımız zarar görür. Bunların yeniden yetiştirilmesi ise uzun zaman alıyor. Bu nedenle piknik yaparken daha dikkatli olunmasını istiyoruz. Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Cam, güneş ışığını bir büyüteç gibi çimenlere çeker. Çimenler, tutuşarak çimenlerin alevlenmesine yangının oluşmasına neden olacaktır. Mangal küllerini söndürmeden dökmemeliyiz. Çünkü, çimenler tutuşabilir. Sigara izmariti yanık olarak atılmamalı, çünkü sigara izmariti çimenleri yakar ve yangın oluşur. Ormanda ateş yakmamalıyız, yakmak zorundaysak, çimensiz bir alanda ateşin etrafına taş koyarak yakmalıyız. Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen otları veya tarla anızını yakmak, gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşmak, orman yangınlarına sebep oluyor” şeklinde konuştu.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş