PALYATiF PROGRAMI BAŞLADI

Türkiye’nin birçok il ve ilçesinden toplam 24 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 1. Palyatif Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı dün başladı. 13 Ekim’e kadar devam edecek olan eğitim programı sonucunda katılımcılara sertifikaları takdim edilecek.

Yayınlama: 25.09.2017
762
A+
A-

Ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinden İnegöl’e gelen 24 kişilik grup, İnegöl’de eğitim programına başladı.

Konu ile ilgili geçtiğimiz gün Devlet Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “25 Eylül – 13 Ekim tarihleri arasında, Türkiye’nin birçok il ve ilçesinden toplam 24 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 1. Palyatif Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı, bugün (Dün) itibariyle başlamıştır. Bir haftalık teorik, 2 haftalık uygulama eğitimi sonrasında, 13 Ekim Cuma günü düzenlenecek olan sertifika programı ile gelen misafirlere sertifikaları takdim edilecektir” 

PALYATİF BAKIM NEDİR?
Yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrının ve diğer problemlerin, erken tanılama ve kusursuz bir değerlendirme ile fiziksel, psikososyal ve spiritüel gereksinimlerin karşılanması yoluyla acı çekmenin önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşımdır.






PALYATİF BAKIMDA AMAÇ
Ağrı ve diğer rahatsız edici semptomların giderilmesini sağlar. Yaşamı desteklemekle birlikte ölümü de doğal bir süreç olarak algılar. Ölümü hızlandırma ya da erteleme amacı taşımaz. Hasta bakımının psikososyal ve ruhani yönlerini fiziksel bakıma entegre eder. Hastaların son ana kadar mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürmelerinde destek sağlar. Hasta yakınlarına hastalık süreci ve sonrasında kendi yas süreciyle başa çıkabilmelerinde destek sağlar. Gerektiğinde yas dönemi danışmanlığı da dahil olmak üzere hasta ve yakınlarının gereksinimlerinin karşılanmasında ekip yaklaşımını kullanır. Yaşam kalitesini arttırır ve aynı zamanda hastalık sürecini olumlu etkileyebilir. Hastalık sürecinin erken evrelerinde ; KT ve RT gibi yaşam süresini uzatmayı hedefleyen tedavilerle birlikte kullanılabilir; klinik komplikasyonların daha iyi anlaşılması ve yönetilmesini sağlar.

PALYATİF BAKIM HASTA KABULU
Terminal dönem kanser hastaları, terminal dönem olmasa dahi kronik ağrısı olan kanser hastaları, beslenme yetersizliği olan hastalar, evinde ya da hastanede NIV kullanan, akut problemi olmayan KOAH hastalar, nörolojik hastalıklar (demans, post resustasyon ve CVO ya bağlı kronik bakım hastaları), ALS, MS, parkinson, nöromuskuler hastalığı olan bakım hastaları, bilinci açık quadriplejik trakeostomili ya da değil bakım hastaları, protein enerji alımı çeşitli nedenlerle malnutrisyonda olan hastalar, trakeostomisi ya da PEG’i değişecek ya da kapatılacak hastalar, basınç yarası açılmış hastalar.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş