Şeker üretimi ve hayvancılık sektöründe yem olarak kullanılan stratejik ürün pancar da hastalık ve polar düşüklüğü nedeniyle sancılı hasat başladı. Bursa ve Balıkesir bölgesinde de yaşanan pancardaki hastalık çiftçinin yüzünü güldürmedi.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Susurluk Şeker Fabrikasının açılmasıyla yerinden pancar üretimine devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 80-100 bin ton civarında olan rekoltemiz, bu yıl 35 bin ton civarında” dedi.
Geçtiğimiz yıllara kadar 80 bin ton hasadın yapıldığı İnegöl’de bu yıl 35 bin ton pancar hasat edildi. Polar değeri geçen yıllarda 16 olduğu pancar da bu yıl polar değeri 10 seviyesine düştü.
Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Kulaca mahallesi girişindeki pancar alım merkezine giderek incelemelerde bulundu.
REKOLTE DÜŞTÜ
İncelemenin ardından açıklama yapan Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Pancar hasadımız başladı. Bölgemizde geçtiğimiz yıllarda pancar üretimi durmuştu. Özellikle son 3-4 yıldır üretimi artırılarak, ivme kazandırıldı. Susurluk Şeker Fabrikasının açılmasıyla yerinden pancar üretimine devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda 80-100 bin ton civarında olan rekoltemiz, bu yıl 35 bin ton civarında. Pancar da rekolte düştü.pancarda hastalık var. Aynı zamanda ona paralel olarak polar da düştü. Polar 9-10 civarında çıkıyor. Tonundan 235 lira kazanmak için poların 16 olması gerekiyor. Bırakın 16 beklenen poların 10 olmasıyla tonundan çiftçimiz ancak 150 lira kazanacaktır.” Dedi.
PANCAR STRATEJİK BİR ÜRÜN
Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu durum üreticimizi önümüzdeki yıl pancar üretiminden kaçıracak anlamına geliyor. Tarım bakanımızla görüşmüştük. Şeker fabrikasının çalışması için çiftçimizin çalışması lazım. Hayvancılığın da artması adına bu fabrikanın faal olması lazım. Bu konuda devletin tasarrufu olmalı. Karacabey, Kemalpaşa, bandırma, susurluk, Yenişehir, Manyas adına bunu söylüyorum. O bölgelerde de bu durum böyle. Gerçekten pancar stratejik bir ürün. Sadece şeker olarak bakmayın hayvancılığın da bitmemesi adına gerekenin yapılması lazım.”