Nisan ayı itibariyle Pasaport ve Sürücü Belgesi işlemlerinin Emniyet Müdürlüğünden, Nüfus Müdürlüğüne geçmesinin ardından İnegöl’de 7337 işlem gerçekleştirildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Nisan ayında yapılan açıklamaya göre Emniyet Müdürlüklerine bağlı olan Pasaport ve Sürücü Belge işlemleri 2 Nisan tarihi itibariyle Nüfus Müdürlüklerine devredilmişti.
2 Nisan 218 tarihinde Nüfus Müdürlüklerine devredilen Pasaport ve Sürücü İşlemlerine İnegöl’de yoğun ilgi gösteriliyor.
Nisan ayından bugüne kadar İnegöl’de İlçe Nüfus Müdürlüğünde toplam 2534 pasaport, 2087 sürücü belgesi ilk kayıt işlemi, 2716 sürücü belgesi yenileme işlemi gerçekleştirildi.
Emniyet Müdürlüğünden alınıp, Nüfus Müdürlüğüne devredilen işlem sayısı toplamı ise 7337’yi buldu.
NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?
Pasaport, kimlik ya da ehliyet almak isteyen vatandaşlar öncelikle ücret ödemek zorundalar. Randevu sistemine baktığınızda da bu konuyla ilgili sayfada uyarılar yer alıyor. Ücret uyarısından sonra pasaport için ekranda karşınıza “Türkiye’de mi başvuru yapacaksınız?” sorusu geliyor. “Tamam” kısmını tıkladığınızda da “Kimliğiniz var mı?” sorusuyla karşılaşıyorsunuz. Yeni kimliğiniz varsa “Tamam” butonunu bastığınızda randevu alabileceğiniz yerler görünüyor. Eğer yeni kimliğiniz yoksa karşınıza “T.C. Nüfus Cüzdanınızda “T.C. Kimlik No” yazılı mı?” sorusu çıkıyor. Onayladığınızda da randevu ekranına ulaşıyorsunuz.
EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ BELGELER
Eski sürücü belgeniz -Sürücü olur sağlık raporu – Nufüs cüzdanı veya pasaport – 2 Adet biyometrik fotoğraf – Parmak izi verilecek (Emniyette) – Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu (15 TL) – Kan gurubunu belgeleyen belge veya beyan(eski sürücü belgenizde kan grubunuz yazıyorsa herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok)
Sürücü belgeleri ne zaman teslim edilir: Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.
Sürücü belgemi bir yakınım teslim alabilir mi: Sürücü belgesinin, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekmektedir.
SÜRÜCÜ BELGESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.