Cumhurbaşkanlığının 2015 Sayılı Kararı ile yapılan borç ertelemesindeki şartlar belli oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Zarar gören her çiftçinin kendi zarar oranı dikkate alınarak erteleme gerçekleştirilecek” dedi.
Konu ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulunan Sezai Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Son yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ve daha önceki yıllarda yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında hazine destekli düşük faizli kredi kullanan çiftçiler, 2020, 2021, 2022 yıllarında afet yaşamaları halinde vadesi gelen borçlarını 1 yıl süre ile erteleyebilecek veya bu borcu 5 yıla kadar taksitlendirebilecektir. 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin kredi borcuna devlet destekli herhangi bir erteleme kararda yer almamaktadır. 2019 yılında afet yaşadığı için borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borç ertelemesi Banka ve TKK’nin kendi esas usul ve mevzuatları çerçevesinde yapılmaktadır. Halihazırda Ziraat Bankası şu anda yüzde 9 olan cari faizi ile yapılandırma yapmaktadır. Sayın Bakan Berat Albayrak’ın açıklaması banka tarafından uygulanan mevzuatın dile getirilmesi olmuştur. Yeni Kararla doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin hasar tespitleri ve hasar oranları üretici bazında yapılacaktır. Çiftçi hangi ürün/faaliyete ilişkin afet yaşadı ise o konudaki kredisi ertelenecektir. Yeni Karara göre afet yaşanan yıla ait ödenecek kredinin tamamı ertelenmeyecektir. Ertelenecek kredi tutarı, hasar oranına göre banka veya Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tespit edilecek. Ayrıca, yapılacak hesaplamada sadece anaparada erteleme veya taksitlendirme yapılacaktır. Örnek: 15 bin lira kredi borcu olan bir çiftçinin anapara borcu 12 bin lira ise ve yaşanacak afetten ürününün yüzde 30’u zarar görürse banka veya Tarım Kredi 10 puana kadar ekleyebilecek. Anapara borcunun yüzde 40’ı olan sadece 4 bin 800 lira ertelenecek veya taksitlendirilecek. Ertelenecek krediye banka cari faiz (şu anda yüzde 9), Tarım Kredi Kooperatifleri cari faizi (şu anda işletme kredisi yüzde 14,5) üzerinden 1 yıl süreyle ertelenmesi halinde yüzde 25, taksitlendirilmesi halinde yüzde 20 indirim yapılacak. Örnek: Ziraat Bankası’na olan kredi borcunun 1 yıl süreyle ertelenmesi talep edildiğinde uygulanacak faiz oranı yüzde 6,75, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borcunda ise yüzde 10,87 olacaktır. Yeni kararla doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin hasar tespitleri kişi bazında yapılacak. (Hasar tespitleri daha önceki kararlarda İl/ilçe bazında yapılıyordu, yüzde 30 ve üzerinde zarar gören tüm çiftçiler listeye alınıp erteleme kapsamına giriyordu. Zarar gören her çiftçinin kendi zarar oranı dikkate alınarak erteleme gerçekleştirilecek. TARSİM eksper raporları öncelikli olarak dikkate alınacak. TARSİM kapsamında olmayan çiftçi veya ürün için hasar tespit komisyonu raporlarına bakılacak”
Çelik, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Yeni uygulama ile 2020, 2021 ve 2022 yılları arasında afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarında yapılacak olan gerek erteleme gerekse taksitlendirmede uygulanacak faiz oranı yüksektir. Daha Önceki yıllarda afet yaşayan çiftçilerin borçları yıllık yüzde 3 ile erteleniyordu. Aynı zamanda kredinin tamamı erteleme kapsamına alınmayacak. Ayrıca, 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarının devlet destekli ertelenmesine yönelik halen herhangi bir karar bulunmuyor”
HABER: SERHAT ÇİÇEK