Ülke genelinden başıboş köpek saldırıları ile sıkça haberler gündeme gelirken, İnegöllü vatandaşlar da konuyu çeşitli platformlarda gündeme taşımaya başladı. Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Ahmet Ceyhan, “Sokak hayvanlarını sorununu sadece belediyeler çözemez. Herkes elini taşın altına koymalı”
Saadet Partisi Mahalli İdareler Başkanı Ahmet Ceyhan, başıboş köpeklerle alakalı İnegöl’ün birçok mahallesinde sıkıntılar yaşandığı iddiasında bulunarak, sıkıntıların çözülmesi gerektiğini ifade etti.
Konuya ilişkin yazılı basın açıklamasında bulunan Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşlarımız endişelenmekte haklı. Bu sorunun varlığını kabul ederek çözüm aramalıyız. Daha sonra ise şehri yönetenler, ilgili kurumlar, STK’lar ve hayvan severlerin müdahil olacağı ortak masa kurmalıyız. Çünkü sokak hayvanlarını sorununu sadece belediyeler çözemez. Herkes elini taşın altına koymalı”
DERDİMİZ HAYVAN DÜŞMANLIĞI DEĞİL
“Son günlerde İnegöl’ün neredeyse tüm mahallelerinden ortak gelen şikâyet; sokak köpekleri konusu oldu. Tabi konu ile alakalı son zamanlarda ülke genelinden gelen olumsuz haberler, şikâyetleri daha da artırdı diye tahmin ediyorum. Çünkü vatandaşlar gelen tehlikenin farkında. Görünen o ki uzun yıllardır sokaklardaki başıboş köpeklerin oluşturmuş olduğu sorunlar artarak devam ediyor ama öncelikle belirtmek istediğim husus konunun çok hassas bir husus olması. Sokak hayvanlarının hepsi Allah’ın (C.C.) bizlere emanetidir ve onlara eziyet etmek ne İslam ahlâkına ne de insanlık vicdanına sığar. Burada gündeme getirmek istediğimiz husus, hayvanlarımızın doğası gereği oluşturabilecek zararları en aza indirebilmektir. Derdimiz hayvan düşmanlığı değildir, böyle bir eğilimde olan herkesin de karşısında dururuz”
VATANDAŞLARIMIZ ENDİŞELENMEKTE HAKLI
“İnegöllü vatandaşlarımızın bizlere bu konuyla alakalı ilettiği başlıca sorunlardan bir tanesi; çocuklara saldıran köpekler oldu. Vatandaşlarımız, parklarda ve okul yollarında birçok başıboş köpeğin çocuklara saldırdığı veya saldırma eğiliminde olduğunu aktardı. Akhisar, Mesudiye ve Alanyurt gibi merkeze biraz daha uzak olan bölgelerden gelen şikâyetlerde ise, otobüs duraklarında bekleyen vatandaşların bile sokak köpekleri tarafından ısırıldığı ifade edildi. Bazı aileler ise sırf bu konu yüzünden çocuklarını parka veya okula yalnız gönderemediğini tarafımıza iletti. Konu ile alakalı son zamanlarda ülkemizin birçok il ve ilçesinden olumsuz haberler gündeme geldi. Dolayısıyla vatandaşlarımız da hem çocukları için hem de kendileri için endişelenmekte haklılar. Hatta yaşanan bu olaylar sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da belediye başkanlarına seslenerek ‘Başıboş köpek sorununun çözün. Onların yeri sokak değil sıcak barınaklardır’ diyerek konuyu gündeme taşımıştı”
YEREL YÖNETİMLERİ İLGİLENDİREN BİR KONU
“Sokak hayvanları konusunda en büyük etki ve yaptırımın yerel yönetimlere ait olduğunu biliyoruz. Yerel yönetimler bu hayvanların kısırlaştırma, kuduz aşısı yapma, parazit aşısı yapma ve rehabilite etme gibi zorunluluklara sahip. Yine belediyelerimizin en etkin çözüme kavuşturma sürecinde ise ‘sahiplendirme’ yatıyor. Kısırlaştırma konusunda eleştiriler olsa da popülasyonun önüne geçmekteki en etkili mücadele yönetimi olarak görülüyor ki dünya genelinde de bu süreç aynı uygulanıyor. Çünkü doğadaki hayvan ‘Ben yavrulamayayım’ diye düşünmez ve sürekli yavrulayarak sayısını artırır”
MÜCADELE HEP BİRLİKTE VE SONUÇ ODAKLI YAPILMALI
“İnegöl Belediyesi ve Belediye Başkanı Alper Taban’ın bu konu ile alakalı hassas olduğunu, yiyecek noktaları oluşturduğunu, sahipsiz hayvanlar barınağında da ekibiyle hizmetler vermeye çalıştığını biliyoruz ve kendisine duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz. Burada dikkat çekmek istediğimiz husus ise sorunun çözümü noktasında hep birlikte ve daha sonuç odaklı hareket etmek. Eğer barınağımız yetmiyorsa bir yenisini daha inşa edebilir, sahiplendirme sürecini vatandaşımıza anlatarak hızlandırabiliriz. Saldırgan köpekleri rehabilite edebiliriz. Aşılama ve kısırlaştırma süreçlerini daha bilinçli ve hızlı yapabiliriz. STK’lardan, siyasi partilerden, kamu kuruluşlarından hayvan severlerden gelebilecek başka önerileri de değerlendirebiliriz. İnegöl Belediyesi bu konuyla alakalı elinde olan verileri kamuoyuyla da paylaşmalıdır. İnegöl’de kaç başıboş köpek var, ne kadar aşılama ve kısırlaştırma işlemi yapıldı, ne kadar köpek sahiplendirildi? Başıboş köpeklerle mücadele noktasında ilçe olarak hangi konumdayız?”
SORUNUN VARLIĞINI KABUL ETMELİYİZ
“Öncelikle köpeklerin ısırmasını normal görmeyerek bu sorunun varlığını kabul ederek işe başlamalıyız. Eğer sokakta başıboş köpek varlığı toplumun ve kişilerin huzurunu bozuyorsa, kamu sağlığı açısından ciddi tehlikeler barındırıyorsa, trafik güvenliğini tehlikeye atıyorsa, çocukların parka çıkmasına engel oluyorsa, vatandaşın yürüyüşüne, çocukların koşmasına, bisiklete motosiklete binmesine engel oluyorsa, saldırıp hırlıyorsa, insanları yaralıyorsa artık bu durum bir sorun halini almış demektir”
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
“Sorunu en asgari seviyeye indirmek için mücadeleye başlamalıyız. Bu konuda şehri yönetenler, ilgili kurumlar, STK’lar ve hayvan severlerin müdahil olacağı ortak masa kurulmalı. Çünkü sokak hayvanlarını sorununu sadece belediyeler çözemez. Herkes elini taşın altına koymalı. Bizler de Saadet Partisi olarak, can dostlarımıza zarar vermeden vatandaşımızı rahatlatacak her türlü çalışmaya destek vereceğimizi belirtmek isteriz”
HABER: SERHAT ÇİÇEK