25 Ekim Dünya Spina Bifida Günü nedeniyle İnegöl Devlet Hastanesi ile Türkiye Spina Bifida Derneği İnegöl Temsilciği işbirliğinde dayanışma toplantısı düzenlendi.
Geçtiğimiz gün İnegöl Devlet Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, Türkiye Spina Bifida Derneği İnegöl Temsilciği Başkanı Saadet Şimşek, hastane personeli ile vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmasını yapan Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Hayrettin Göçmen, “Sağlık hizmetleri birinci, ikinci ve üçüncü basamaktan oluşuyor. Biz hastaneler olarak genellikle ikinci basamağı temsil ediyoruz ama aynı zamanda birinci basamak koruyucu önlemler ve üçüncü basamak rehabilitasyon hizmetleri adına Spina Bifida bu konuda örnek verebileceğimiz bir hastalık. Hepinizin bildiği gibi folik asit eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlık. Birinci basamakta koruma önlemleriyle bu hastalığın mümkün olduğunca çok az kişide görülmesi konusunda yardımcı olabiliriz. Aynı zamanda bu çocuklarımızın rehabilitasyon hizmetine muhtaç kişiler. Bu bağlamda rehabilitasyon hizmeti noktasında yardımcı olabiliriz. İnegöl Devlet Hastanesi olarak bu hastalıkla baş başa kalan bütün çocuklarımızın yanlarında olduğumuzu ve her daim hizmet için hazır olduğumuzu bildirir, bundan sonraki çalışmalarında dernek yöneticilerine başarılar dileriz” şeklinde konuştu.
HEPİMİZ BİR ENGELLİ ADAYIYIZ
Türkiye Spina Bifida Derneği İnegöl Temsilciği Başkanı Saadet Şimşek ise, “Spina Bifida’nın önlenmesi ve toplumun bilinçlenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Sağlık, eğitim, reaktasyon, engelli hakları gibi konularla ilgili Spina Bifidalı çocukların ailelerine destek vermeye çalışıyoruz. Şubat 2017’de İnegöl temsilciliğimizi açtık. Bende sizler gibi Spina Bifidalı bir çocuk annesiyim. İlçe Temsilciliği olarak üzerimize düşen görevleri elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. Spina Bifidalı çocuklarımızı sosyal yaşama kazandırmak, aileleri bilgilendirmek öncelikli amacımız. Unutmayalım ki, hepimiz bir engelli adayıyız. Bizim çocuklarımız engelli değil, özel çocuklardır. Biz hepimiz Spina Bifida ailesiyiz. Dayanışma toplantımıza katılan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
FARKINDALIĞIN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
‘Bugün bir farkındalık ve dayanışma için bir aradayız’ diyerek konuşmasına başlayan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, “İki önemli vurgu var; dayanışma ve farkındalık. Bana göre bu rahatsızlığı taşıyan arkadaşlarımız bizden çok daha farkındalar. Aslında bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz gibi gözüküyor ama gerçekten bazı şeylerin farkında olmayarak yaşıyoruz. Belediye yöneticiliği anlamında şehirde gördüğümüz, tespit ettiğimiz o kadar eksiği burada sayabilirim ki, örneğin trafikte ki kurallara uymaktan tutunda, çöpünü zamanında çıkarmak, çevreyi kirletmemek, sıraya girmeyi bilebilmek gibi o kadar çok konu sayabilirim. Ancak bunları insan ancak başına geldiğinde anlayabiliyor. Biz insana değer vererek ve o insanı önemseyerek, onun önüne çıkan zorlukları da hep birlikte el birliğiyle kaldırmak, kolaylaştırmak durumundayız. Nasıl ki, ölüme bir adaysak, engelli olmaya da hepimiz birer adayız. Hastalığın oluşmaması noktasında da bir farkındalığın önemli olduğunu düşünüyorum. Bazı testlerle yolun başında tespit edildiğinde bu sorunun kısmen veya tamamen ortadan kalkabileceği yönünde bilgiler bize iletilmişti. Bunu sadece buradaki insanlara değil, toplumun tamamını ulaştırmak hepimizin görevi. Ben bu güzel organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Yardımcısı Alper Taban’a teşekkür plaketi sunulmasının ardından program, Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Balkan, Uzm. Dr. Hıdır Dalgıç ve Uzm. Dr. Hüseyin Avni Çöl’ün sunumları ile son buldu.