‘GEYiKLi BABA’ TüRBESiNE ZiYARETÇi AKINI

Bursa’nın en eski köylerinden birisi olan Kestel’e bağlı Babasultan köyü, ‘Geyikli Baba’ türbesi sayesinde ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle Ramazan günlerinde sayıları artan ziyaretçiler Geyikli Baba’nın türbesini ziyaret edip, dua ediyor.

Yayınlama: 28.12.2019
989
A+
A-

Osmanlı’nın kuruluş yıllarında Azerbaycan’dan müritleri ile geyik sırtında Anadolu’ya gelen bir derviş olan ‘Babasultan’ın Bursa’da geyik sırtında dev bir kılıçla savaşa katıldığı rivayet ediliyor. Bu görüntüsüyle düşmanları korkutarak manen yıktığı belirtilen ‘Babasultan’, daha sonra Geyikli Baba olarak anılmaya başladığı rivayet ediliyor.

 

Geyikli Baba türbesindeki geyik boynuzları görenleri şaşırtırken, geyik boynuzlarının ‘Geyikli Baba’nın ölen geyiklerine ait olduğu ifade ediliyor.






 

635’İNCİ ANMA PROGRAMI DÜZENLENECEK

Türkiye’nin her yöresinden insanların ‘Geyikli Baba’ türbesini ziyaret etmek için köylerine geldiğini ifade eden Babasultan Köyü Muhtarı Fahri Çelik, şu ifadeleri kullandı:

 

“Hiç durmadan, yaz kış demeden Türkiye’nin her yerinden ziyarete geliyorlar Geyikli Baba’ya. Bizde layık olabilmek için düzenlemeler yapmaktayız. Her yıl Babasultan hazretleri için anma programı düzenlenmekte. 634’üncüsü düzenledi bu yıl içerisinde ve 2020’de de 635’incisi düzenlenecek”

 

BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ HAZIRLANIYOR

Babasultan hazretlerinin iki ismi olduğuna belirten Çelik, “Geyikli Baba, Babasultan iki isim var. Tarihe baktığımızda, geyik üstünde savaşlara katılmış, Bursa’nın fethine katılmış. Başkan bir kaynakta geyik postuna büründüğü yazılmakta. Geyikli Baba denilmiş. Diğer adı Babasultan, köyümüzün ismini taşıyan. Bizim arşivlerden yaptığımız araştırmalar var. Küçük bir broşür hazırlanmakta 24 sayfalık. Bunu önümüzdeki günlerde basıldıktan sonra buraya gelen ziyaretçilere, Babasultan hakkında bilgilendirmek için dağıtılacak” dedi.

 

Babasultan hakkında bilgi veren muhtar Çelik, “Geyikli Baba daha çok Orhangazi döneminde yaşamış. Osman Gazinin son dönemlerinde ve Orhangazi döneminin ise başlarında yaşayıp, buralarda dini İslam’a hizmet etmiş. Büyük İslam alimi olduğu biliniyor; Kutbül-ârifîn ve Gavsül-vâsılîn, üzerinde yazılı olduğu gibi” dedi.

 

750 YILLIK ÇINAR

Türbenin yanı sıra türbenin bulunduğu alanın çok güzel olduğunu belirten Muhtar Çelik, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Burada çok güzel yeşil alan var. Burada Babasultan hazretlerinin dikmiş olduğu 750 yıllık bir çınar mevcut. Buranın çok güzel suyu var ve ruhani havası var. İnsanlar Geyikli Babayı ziyarete geldiklerinde, huzur bulduklarını söylüyorlar”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş