Mobilya işçiliğini bırakıp hobi olarak başladığı el işi bıçakçılığı yapmaya başladı Türkiye’nin her bölgesinde talep görüyor

Yayınlama: 02.05.2024
484
A+
A-

İnegöl’de hobi olarak bıçakçılığa başlayan mobilya işçisi Cihan Kurşun, atık malzemeleri kullanarak yaptığı bıçakları yurt içi ve dışında meraklılarıyla buluşturdu. El işi bıçakların rağbet görmesinin ardından Cihan Kurşun işini bırakarak tamamen zanaatına yöneldi.

Mobilya iskeleti imalathanesinde çalışan 34 yaşındaki Cihan Kurşun, 2019’da dede mesleği demircilikle hobi olarak ilgilenmeye başladı.

Demircilikte kullanılan araç ve gereçleri hurdalıktan ve satış yerlerinden temin eden Kurşun, hurdaya ayrılan çelik parçalarını kullanarak bıçak imalatına girişti.






Evinin arkasında depo olarak kullanılan 4 metrekarelik atölyesinde yaptığı ürünleri sosyal medyada sergileyen Kurşun, bıçakları meraklılarına göndermeye başladı.

Bir yandan mobilya imalathanesindeki işine devam eden Kurşun, bir yandan da zanaatını sürdürmeye devam etti.

İŞİNİ BIRAKTI TAMAMEN ZANNATINA YÖNELDİ

Bir süre sonra mobilya iskelet imalathanesindeki işini bırakan Kurşun, tamamen zanaatına yöneldi. Yurt dışının yanı sıra İnegöl’ün tüm bölgelerinden sosyal medya üzerinden Kurşun’a talepler gelmeye başladı.

Gelen taleplerle birlikte hummalı bir çalışmaya girişen Kurşun, sosyal medyayı da aktif kullanarak hem zanaatını sergiliyor hem de yeni müşteriler ediniyor.

İlk olarak atık çelik malzemelerinden el işi bıçaklar ürettiğini belirten Kurşun, gelen taleplerin yoğunlaşması ise birinci malzeme ürünlerde almaya başladığını belirtti.

Kuzey Kafkasya göçmeni bir aileye mensup olduğunu belirten Kurşun, dede mesleğine hobi olarak başladığını belirterek;

“Eskilerin deyimi ile ‘Kervan yolda kurulur’ düzeni ile mengenemi, örsümü hurdalıktan, çekiçlerimi ucuzluk pazarından temin ettim. Ocağımı, yine geri dönüşüm olan tüp gaz kazanından kendimiz yaptık. Akabinde makineleri, el aletlerini sırasıyla dizdik. Neye ihtiyacımız olduysa onu aldık. Bu şekilde de ilerleme kaydettik” dedi.

Kurşun, ilk olarak hurdaya ayrılan araç malzemeleri, yay ve makas çeliklerini koleksiyonluk bıçak yapımında kullandığını ve taleplerin çoğalması ile birinci sınıf ürün almaya başladığını belirtti.

Hobi olarak başladığı ilk zamanlarda atık malzemeleri kullandığını belirten Kurşun;

“İnegöl’de toptan hurda işi yapan yerler vardı. Genellikle oraları tercih ediyordum. Oralara gidip bıçak malzemesine uygun olan ne varsa onlardan seçerek tedarik ediyordum. Kesiyorum, işliyorum, dövüyorum, ısıtıyorum ve bıçak haline getiriyordum. Daha sonra taleplerin de yoğunlaşması ile birlikte, birinci sınıf malzemeler satın almaya başladım. Şimdi de böyle devam ediyorum” dedi.

YURT GENELİNDE TALEPLER YOĞUNLAŞTI

“Geleneksel bıçak türleri üzerine çalışıyorum. Bir bıçağın yapımı 1 ile 3 gün arasında değişiyor. Sosyal medya üzerinden çok ulaşanlar oluyor. İsviçre, Fransa, Almanya, Belçika ve Romanya gibi ülkelere gönderdim ama bu aralar yurt dışına işler biraz yavaşladı. Yurt dışı yavaşladı ama ülkemizin genelinden talepler gelmeye başladı. Hemen hemen tüm bölgelerden talepler geliyor. Bizler de insanlarımızın bu taleplerini karşılamak için çalışmaya devam ediyor” dedi.

Genel anlamda doğu kökenli modeller yapmayı tercih ettiğini belirten Kurşun, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

“Ağırlıklı olarak doğu kökenli modelleri tercih ediyorlar. Şef bıçaklarını, Şam çeliklerini ve dövme çelik dediğimiz geleneksel yöntemlerle kömür ateşinde veya tüp gaz ateşinde çekiç ve örs arasında ezdiğimiz çelikleri daha çok tercih ediyorlar”

HABER: SERHAT ÇİÇEK



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş