Tahtaköprü’de 32 çiftçi meyve budama sertifikası aldı

İnegöl Belediyesi, Çiftçi Eğitim Seminerleri kapsamında Tahtaköprü Mahallesinde meyve budama kursu düzenledi. Teorik ve pratik eğitimlerin ardından 32 çiftçi, meyve budama sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

Yayınlama: 22.02.2018
736
A+
A-

Kırsal kalkınma ve nitelikli tarım hedefiyle bu alanda yatırımlarını sürdüren İnegöl Belediyesi, çiftçilikle uğraşan vatandaşların eğitimi konusunda da yoğun mesai harcıyor. Bu kapsamda İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliği ile düzenlenen Çiftçi Eğitim Seminerleri sürüyor. Bu yıl 14 kırsal mahallede 700 çiftçinin eğitimden geçmesi hedeflenirken, Tahtaköprü Mahallesinde de meyve budama kursu düzenlendi.

 

Mahalle sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği eğitimler dün gerçekleştirildi. Ziraat mühendislerinin teorik eğitimleriyle başlayan kurs, ardından ceviz bahçesinde pratik olarak budama faaliyeti hakkında bilgi verilmesi ile devam etti. Eğitime Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, AK Partili bazı yöneticiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de katıldı.






 

TARIMLA İLGİLİ PROJELER ÜRETİYORUZ

Eğitimlerin tamamlanmasının ardından sertifika töreni düzenlendi. Sertifika almaya hak kazanan 32 çiftçi, belgelerini protokol üyelerinin elinden aldı. Sertifika takdimi sırasında bir açıklama yapan Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İnegöl Belediyesi olarak 2014 Mart ayından itibaren kırsala da hizmet etmeye başladıklarını hatırlatarak; “Kırsalın en büyük sorunlarından bir tanesi olan tarım ve hayvancılıkla alakalı da İnegöl Belediyesi olarak projeler üretmeye gayret ediyoruz. Yapmış olduğumuz bu çalışmaların hepsini tarımla alakalı paydaşlarımız olan İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Ziraat Odamızla birlikte yapıyoruz. Kış aylarını da boş geçirmemek adına kırsal mahallelerde eğitim seminerleri düzenliyoruz. Hangi bölgede neyle alakalı bir üretim yapılıyorsa orada o eğitimi veriyoruz. Bugün de Tahtaköprü Mahallemizde budama kursuyla ilgili ihtiyaca binaen bir eğitim seminerimiz ve yerinde uygulamamız oldu. Ben gerçekten faydalı olduğuna inanıyorum” dedi.

 

YENİLİKLER VE YAPILAN HATALAR ANLATILIYOR

Çiftçi eğitim seminerlerinin çiftçilerin eksik bilgilerini tamamlama amacıyla gerçekleştirildiğini de kaydeden Yiğit, şöyle devam etti: “Buradaki herkes mutlaka budama işini biliyor. Ama atadan, dededen kalma bilgilerle bu işler yapıldığından, eksik veya hatalar olabiliyor. Yine aynı şekilde gelişen teknolojinin getirdiği farklılıklar ve kolaylıklar olabiliyor. Bu eksiklik verimi ve üretim kalitesini de etkiliyor. Bunun önüne geçebilmek adına bu çalışmaları yapıyoruz.”

 

“İnegöl Belediyesi olarak sadece kış aylarını verimli geçirelim geri kalan zamanlar boş geçsin demiyoruz. Tarımla alakalı 3 buçuk yıldır önemli çalışmalar yapıyoruz. Tarım Fuarları yapıyoruz. Bu yıl ülkemizi ilgilendiren İnegöl Tarımı Konuşuyor isimli bir çalıştay yaptık. Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden gelen konusunda uzman 60 hocamız İnegöl’e geldi ve 2 gün boyunca ülke tarımını konuştular.”

 

DÜNYADA 4’ÜNCÜYÜZ

“Tarımla ilgili herkes suçu birbirine atar vaziyete gelmiş. Çiftçi devleti veya ilgili kurumları suçluyor, devlet çiftçiyi. Tam manasıyla da kimse taşın altına elini koyar değil. Kimse birbirini tam olarak dinlemiyor. Bence tarımdaki en büyük sıkıntı kimsenin birbirini dinlememesi ve herkesin başka kurumları suçluyor olması. Tabi bunları söylerken Türkiye’de tarım çok mu kötü? Hayır. Biz dünyada en fazla tarım ürünü üreten 4’üncü ülkeyiz. Bu vaziyetteyken. Avrupa’da 1’inci, Dünyada 4’üncüyüz. Demek ki bizim potansiyelimiz var. Burada da amacımız bu verimi arttırabilmek. İnşallah eğitimlerimiz faydalı olmuştur.”

 

Konuşma sonrası çiftçilere sertifikaları takdim edildi.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş