TARİH İNEGÖL’DE YAŞATILIYOR

İnegöl’de bulunan ve kurtuluş savaşı öncesi Yunan İşgalinde kilise olarak inşa edilen ve Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği hizmetine sunulan 100 yıllık tarihi bina, tarihte Türk Askerleri tarafından da kurtuluş savaşı döneminde karargâh binası öncesinde ise kilise olarak kullanıldığı öğrenildi.

Yayınlama: 15.06.2020
2.197
A+
A-

8 Temmuz 1920 ve 6 Ocak 1921 tarihlerinde Yunanlılar tarafından işgale uğrayan Bursa’nın İnegöl İlçesi, 6 Eylül 1921 tarihinde 1 yıl 1 ay 26 gün Yunan işgali altında kaldı. Bu süre içerisinde Yunanlılar tarafından ilçeye bağlı Süleymaniye Mahallesi İstiklal Caddesi üzerinde bulunan ve 1923 yılından sonra belediye tarafından gazhane olarak kullanılan bina kilise olarak inşa edildi.

 

1923 yılından 1994 yılına kadar Gazhane olarak işletilen eski Kilise binası bu tarihten sonra Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğine belediye meclis kararı ile devredildi. 1994 yılından itibaren Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği hizmet binası olarak kullanılan tarihi binada Rumeli Türkleri, kültür ve sosyal etkinlikler ile ziyaretçilerini ağırlıyor.






 

Tarihi bina ile ilgili bilgiler veren ve 32 yıldır mahalle muhtarlığı yapan Süleymaniye Mahallesi Muhtarı Halim Yiğit, “1988 5 Hazirandan veri, 32 yıldır mahalle muhtarıyım. Bu bulunduğumuz yer İnegöl Belediyesi tarafından 1994 yılında meclis kararı ile Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği adına burası belediyeden kiralandı. Bu mahallenin merkezi Süleymaniye Cami ver civarı. Mahallemizin kuruluşu 130 sene öncesine dayanıyor. Bu mahalle Bosna Hersek Türkleri tarafından kurulmuş. Rumeli Türkleri bu bölgeye 1914 yılında gelmişler. Bulunduğumuz mevkiye kilise mevki diyorlarmış atalarımız. 19870 yılında İnegöl belediyelikmiş. 1917 ila 1923 yılları arasında 3.5 sene civarında bu bölgede Yunanlılar kalmış ve kilise mevki ismi verilmiş. 1994 yılında burayı bize belediye verdiğinde çok eskiydi burası, taştan yapılmıştı. Burayı tadilat ettik ve yukarıda gördüğünüz yuvarlak alanda ustalarımız çalışırken orada bir put buldular. Biz o putu saklamayı beceremedik” dedi.

 

 Yiğit konuşmasını şöyle sürdürdü, “Eski İnegöl Kaymakamı Fethi Yorulmaz döneminde Ermeni kilisesinden 2 vatandaş ellerinde belgeler ile gelerek bana burayla ilgili tapuları olduklarını söyledi. Dedim ki kardeşim Yunan’ı Atatürk çıkarınca burası bizim mülkiyetimiz oluyor. Bunun arkasında bir mezarlık vardı. Cumhuriyet döneminde de bizim süvari birliği diye söylenilen birliğimiz şuan ki yönetim kurulu odasını kullanmış. İnegöllü ermeni asıllı Kranzör isimli bir ağabeyimiz 2 kişiyi getirmişti. Benden imza istediler burayı almak için, herkes yerine gitti burası Türkiye Cumhuriyeti’nin dedim.”

 

“ Ermeni asıllı vatandaşlar burayı almak için toplam 2 kere geldiler bir daha da gelmediler. Burayı Yunanlılar karargah olarak kullanmış. Mahallemizde honta köprüsü dediğimiz mevkide bulunan evi de karargah olarak kullanmışlar. Daha sonra bu binada İnegöl Belediyesinin tapulu mülkiyeti oluyor. Eskiden belediyenin burada gazhanesi varmış. Daha sonrada göç aldıkça, merkezde risk oluşturacağı için gazhane buradan taşınıyor. 1994 yılı itibariyle de Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğine kiralanıyor. Bizim geleneklerimize göre Petla şenliği düzenliyoruz. Misafirleri burada ağırlıyoruz. Ramazan ayında ve Aşure haftasında yemek ikramı yapıyoruz”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş