İnegöl Belediyesi ve Küresel Araştırma Düşünce Merkezi (GRTC) işbirliğinde Türkiye Tarımı Konuşuyor adlı çalıştay hafta sonu İnegöl’de düzenlenecek.
Ekonomik değerler ile öne çıkan İnegöl yeni bir organizasyona daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Mobilyası, Köftesi, Oylat Kaplıcaları, Müzeleri ve Turizm potansiyeline Tarımı da ekleyerek İnegöl’ün her açıdan öncü bir kent olması adına önemli projelere imza atan İnegöl Belediyesi 11-12 Kasım tarihleri arasında Tarımın her açıdan konuşulacağı bir çalıştaya imza atmaya hazırlanıyor. Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi (GRTC) işbirliği ile düzenlenecek Türkiye Tarımı Konuşuyor adlı çalıştay, tarımın her açıdan konuşulacağı bir platform olma açısından büyük bir önem taşıyor.
İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi (GRTC) Genel Başkanı Mustafa Önsay ve İnegöllü genç Akademisyen Dr. Yüksel Okşak, çalıştayın önemi ve içeriğine ilişkin açıklamada bulundular.
“ÇALIŞTAY, TARIMA YENİ BİR SES VE SOLUK GETİRECEK”
Türkiye’de tarım sektörüne ilişkin iyileştirmeler ve bunun yanı sıra verilen teşvikler ve desteklemelerin önemine dikkat çeken Dr. Yüksel Okşak çalıştayın bir tarım kenti olan İnegöl’de düzenlenmesinin de önemine işaret etti. Sanayileşme ile birlikte yeryüzündeki tarım uygulamalarının hem üretim hem de ticari aşamalarda ciddi manada dejenere edildiğine dikkat çeken Okşak; “Bu çalıştayın belki de en önemli noktasının toplumun tarımsal ürünlere ilişkin hassasiyetinin altını çizmek, uygulanan tarım politikalarına katkı sağlamak ve Türkiye’nin hedeflerine ulaşma yolunda tarım alanında yeni bir ses ve soluk getirmek olduğunu belirtti. Aynı zamanda ülkemizin bir çok şehrinden tarıma ömrünü adamış değerli bürokratların, akademisyenlerin, özel sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacağını belirten Okşak; “Bu platform İnegöl’de ilk kez tarım alanında bambaşka bir beyin fırtınasını ortaya koyacak, tarıma ilgi duyan tüm kesimleri bekliyoruz, konuşmacılarımıza şimdiden çok teşekkür ederiz” dedi. Öte yandan Dr. Yüksel Okşak çalıştaya katkıları nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’a, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’a teşekkürlerini iletti.
“TÜM ÇABAMIZ SİVİL TOPLUMUN DAHA FAZLA SÖZ SAHİBİ OLMASI”
Çalıştay hakkında açıklama yapan Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi (GRTC) Genel Başkanı Mustafa Önsay; geçmişten bu yana Bursa’nın, İnegöl’ün önemli bir tarım kenti haline geldiğini vurgulayarak “Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi (GRTC) olarak bizler; gönüllülük esasına dayalı olarak çalışan, ülkemizin gündemini meşgul eden kritik konularda raporlar yazan ve bu raporları ilgili taraflarla paylaşan bir düşünce kuruluşuyuz. Kurulduğumuz günden bu yana “Türk Tipi Başkanlık Sistemi”, “Devletin Yeniden İnşası”, “İran ve Dünya”, “Trump ve Yeni Dünya Düzeni”, Ermeni Raporu” ve “Narko-Terör” raporu gibi birçok kitap ve rapor yayımladık. Tüm çabamız sivil toplumun daha fazla söz sahibi olmasıdır” dedi. Ülkemizde ise Sivil Toplum kuruluşlarının gelişmesi çok ağır-aksak ilerlediğine dikkat çeken Önsay; “Bu algının değiştirilmesi için ülkede entelektüel zihinlerin bir girişimci olarak bu alana girmesi ve bu alanda var olmayı zorlaması gerekmektedir. Bu girişimci entelektüeller bu yapılar içerisinde özgür, bağımsız duruşlarıyla, yeni fikirler ve siyasi inisiyatif ortaya koyarak birey ve devlet arasına sıkışan pek çok problemin çözülmesine ve yeni atılımların yapılmasına zemin hazırlayabilirler. İşte bu yüzden düzenlediğimiz bu Tarım Çalıştayı bizler ve ülkemiz için kritik öneme sahiptir” dedi. Son olarak Önsay; Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na layık görülen Alinur Aktaş’a ve İnegöl Belediye Başkanı olarak görevlendirilen Alper Taban’a hayırlı olsun dileklerini iletti.
“ŞEHRİMİZİN TARIMSAL POTANSİYELİNİZİN FARKINDAYIZ”
İnegöl’de tarımın hayati önemine dikkat çeken İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise; “Bizler, İnegöl Belediyesi olarak İnegöl’de tarımın, tarımsal üretimin gelişmesine yıllardır katkı sağlamaktayız. Şehrimizin tarımsal potansiyelinizin farkındayız. Tüm çabamız tüm dinamiklerimizle sektörün önünü açmak. Bu amaçla, Tarım fuarları düzenliyoruz, tarımsal ürünlerin coğrafi işaretlenmesine katkı sağlıyoruz, üreticilerimiz için kentimizin muhtelif yerlerinde ürün toplama merkezleri inşa ettik. Tüm bu hususlar tarıma verdiğimiz öneme ve dolayısıyla gösterdiğimiz hassasiyete işaret etmektedir” dedi.
Ülkemizin ve dünya pazarlarının ihtiyacı olan, güvenilir gıda ve kaliteli tarım ürünlerine erişebilirlik ile tarımsal ve çevresel kaynakların sürdürülebilir kullanımı memleketimizin tarım alanında en temel hedefleri olarak karşımıza çıktığını vurgulana Taban; bu hedeflere ulaşmak için de aşılması gereken çokça sorun, çözüm önerilerini olduğuna vurgu yaptı.
Çalıştayın 5 oturum şeklinde gerçekleşeceğini belirten Taban; “Bu oturumların ilk üçünde ülkemizdeki “Bitkisel, hayvansal üretim verileri, verimlilikleri ve uygulanan politikalar ile Birliklerin, kooperatiflerin, kamu kurumlarının destekleri ve uygulamaları ve ülkemizin tarım geleceği işin uzmanlarında anlatılacak, tartışılacaktır. Dördüncü oturumda ise İnegöl tarımına ait veriler, ürünlerin markalaşması, coğrafi işaretlenmesi gibi hususlar irdelenecek. Son oturumda ise çalıştayın sonuç bildirgesi yayınlanacak” dedi.
“TARIM İÇİN BEN DE VARIM”
“Tarım için Ben de Varım” sloganından hareketle Türkiye’nin tarım sorunlarına yine tarımın paydaşlarıyla hep birlikte çözüm aranması gerektiğine inandığını belirten Taban; “Küresel Araştırma Düşünce Merkezi (GRTC) işbirliği ile 11-12 Kasım 2017 tarihinde İnegöl’de düzenleyeceğimiz, “Türk tarımının mevcut durumu, sorunları, çözüm önerileri ve kurumsal roller” çerçevesinde geleceğe yönelik politikaların/çözümlerin tartışılacağı “Türkiye Tarımı Konuşuyor / Yeni Türkiye’nin Tarım Politikaları” adlı çalıştayımıza, görüşlerinizi, düşüncelerinizi paylaşmanız adına tarıma ilgi duyan herkesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.