YÜKSEL TEKNOLOJİLİ DRONE TIRTIL İLE MÜCADELE EDECEK

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) iş birliğiyle kuruma kazandırılan “yüksek teknolojili” drone İnegöl’de Kayın tırtılı zararlısı ile mücadelede de kullanılacak.

Yayınlama: 17.12.2019
742
A+
A-

Orman Bölge Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) iş birliğiyle kuruma kazandırılan “yüksek teknolojili” drone ile ormanlarda verimliliğin artırılması hedefleniyor.

 

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde görevli 20 personele drone eğitimleri, BTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları ve cihazı Türkiye’ye getiren firmanın yetkilisi Serkan Yiğit tarafından veriliyor.






 

Öncelikle Bursa ve Yalova’da kestane veriminin artırılmasında yararlanılacak drone ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde üretilen ve kestaneye zarar veren gal arılarına karşı kullanılacak “torymus” adlı böcekler takip edilecek. İnegöl ve Domaniçte ise Kayın Tırtılı olarak bilinen zararlı ile mücadelede yüksek teknolojili drone kullanılacak.

 

Kadıoğulları, drone üzerindeki canlı yayın yapma özelliğiyle de yangın söndürme çalışmalarını yöneten kişilerin olaya daha fazla hakim olabileceğini dile getirdi.

 

KAYIN TIRTILI ZARARLISI İLE MÜCADELEDE DE KULLANILACAK

Dronenin ilk olarak bitki haritasını çıkarmak için kullanılacağını söyleyerek açıklamalarda bulunan Kadıoğulları, “İnegöl-Domaniç arasında kayın tırtılı dediğimiz bir böcek var, oradaki tırtılların ağaçları tepeden yeme özelliği var. Bu drone sayesinde oradaki ağaçları yukarıdan göreceğiz, ona göre de oralara yararlı bakterileri salarak onların yayılışlarını durdurabileceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Orman Bölge Müdürlüğü personeline eğitim verdiklerini aktaran Doçent Doktor Ali İhsan Kadıoğulları, BTÜ ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün başka çalışmalarda da iş birliği yapacağını vurguladı.

 

Doç. Dr. Kadıoğulları, dronenin farklı alanlarda da kullanılabildiğini bildirerek, şunları kaydetti,

“Termal kamerayla eski binaları, tarihi binaları dıştan tarayarak duvardaki nemi, çatlakları belirleme şansı var. Buna ters kamera takılabiliyor. Örneğin Bursa’da 15 köprü var, bir deprem oldu, deprem sonrasında ters kamerayla alttan tarama özelliği var. Bu şekilde Türkiye’de ilk dronedur, ters kamera takma özelliği Türkiye’deki hiçbir droneda yok. Kurumların talepleri olduğu zaman bunu kullanarak insanlara hizmet vermeye çalışacağız.”



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş