Acil’de ‘yeşil’ alarm

Sağlık Bakanlığı acil servislerdeki yoğunluğu, vakaları kırmızı-sarı-yeşil alan uygulamasıyla aşacak. Buna göre acile her başvuru yine tedavi edilecek ancak acil sayılmayan ve yeşil alana dâhil olanlardan tedavi masrafları talep edilecek.

Yayınlama: 09.04.2014
2.224
A+
A-

Sağlık Bakanlığı, acil servislere başvuranların yüzde 70’inin acil olmadığının tespit edilmesi üzerine “kırmızı-sarı-yeşil alan” uygulamasına geçti. Bundan böyle artık kusmanın bile bir derecesi olacak. Her kusan kişi acil sayılmayacak, tedavisi yapılacak ama para talep edilecek.

 

‘YEŞİL ALAN MUAYENESİ’ KODLAMA İŞLEMİ YAPILACAK






Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayene sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için ‘Yeşil Alan Muayenesi’ kodlama işlemi yapılacak. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılacak. Bu uygulama ile acillerin gerçekten acil hastalara hizmet vermesi sağlanacak. İlk etapta Kırmızı-Yeşil-Sarı Alan uygulaması ile gerçek vakaların tespit edileceğini ve yeşil alana giren kişilerin acil servislerde tedavilerinin yapılmayacağını düşündüklerini belirten yetkililer daha sonra genelge ile yeşil alana giren kişilerin de tedavilerinin yapılacağını ve para talep edileceğini belirlediler.

 

SAĞLIK BAKANLIĞI, BU SORUNA ÇÖZÜM BULABİLMEK İÇİN ALANLAR BELİRLEDİ

Türkiye’de insanlar acil vaka sayılmasalar da çeşitli nedenlerle acil servislere gittiklerini belirten yetkililer bunun en önemli nedenlerinden birinin de katkı payı ödememek olduğunu ifade ettiler. Acil servislere gidenlerin yüzde 70’i aslında acil olmadığını belirten yetkililer, “Bu servislerin böyle bir çalışma düzeni içinde gerçekten acil vakalara ne kadar hizmet verebildiği siz düşünün. Sağlık Bakanlığı, bu soruna çözüm bulabilmek için alanlar belirledi. Buna göre, kırmızı ve sarı alanlar acil kabul edilecek ancak yeşil alana giren kişiler acil sayılmayacaktı. Bakanlık yeni yayınladığı genelge ile yeşil alana giren kişilerin de acilde tedavi edilmelerini ancak bu kişilerden para talep edilmesini istiyor. Ki vatandaşlar parayı ya ilaç alırken ya da emekliyse maaşlarından ödeyecekler. Böyle bir uygulama acil servislerin sorununa çözüm olmayacaktır” ifadelerini kullandılar.

 

KIRMIZI ALAN

Kırmızı alan; havayolu tıkanıklığı riski, major çoklu travma, sadece ağrıya yanıt veren veya yanıtsız olan hastalar, devam eden veya uzamış nöbet, ilaç aşırı alımı olan hastanın yanıtsız veya hipoventilasyonda olması, kardiyak ağrıya benzer göğüs ağrısı, dolaşım bozukluğu, ciddi ağrı, önemli sedatif veya diğer toksik maddelerin oral alımı, şiddet içeren agresif davranışlar, kendine veya diğerlerine zarar veren davranışları kapsamaktadır.

 

SARI ALAN

Sarı alan; orta derecede kan kaybı, orta derecede solunum sıkıntısı, nöbet geçirme öyküsü (uyanık), ateş yüksekliği olan onkoloji veya steroid kullanan hasta, inatçı kusma, kafa travması olan ancak bilinci açık hasta, kardiyak öykü ile uyumlu olmayan göğüs ağrısı, şiddetli karın ağrısı, ekstremite yaralanması, suistimal riski veya şüphesi olan çocuk, stresli ve kendine zarar verme riski olan hastaları kapsamaktadır.

 

YEŞİL ALAN

Yeşil alan ise; sarı ve kırmızı alan dışındaki rahatsızlıklara sahip olan acile girebilecek. Ancak bunun karşılığında para talep edilecek.



Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş